• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.08.2021

22:46

Novi rat zbog Superlige! Real tuži Primeru, Barsa stala uz najvećeg rivala! Opšti haos u Španiji!

Fudbal

Novi rat zbog Superlige! Real tuži Primeru, Barsa stala uz najvećeg rivala! Opšti haos u Španiji!

Podeli vest

Španska fudbalska La Liga odlučila je na danas održanoj skupštini u Madridu da potpiše ugovor s američkim investicionim fondom CVC kojem će prepuštati oko 10 odsto svoje dobiti tokom idućih 50 godina u zamenu za jednokratnu uplatu 2,1 milijarde evra

U Madridu su se sastali članovi 42 kluba prve i druge lige, a za sporazum je bila potrebna podrška njih barem 32. Na kraju je tajnim glasanjem sporazum podržalo njih 38, dok su četiri kluba bila protiv, prenosi Hina.

Među protivnicima su Real Madrid, Barselona i Atletik Bilbao, klubovi u vlasništvu svojih članova.

Real Madrid je ranije najavio pokretanje krivičnog postupka protiv protiv predsednika lige Havijera Tebasa ako bude insistirao na tom poslu koji su na Santjago Bernabeu ocenili kao štetan za dugoročno poslovanje kluba.

Umesto planiranih 2,7 milijardi evra CVC će uplatiti 2,1 milijardu La Ligi od čega će ona 90 odsto novca preusmeriti u klubove koji su pristali na taj posao.

Foto: APphoto

Od primljenog novca 15 odsto će smeti da potroše za kupovinu novih igrača i isplatu plata postojećim igračima, a 15 odsto će koristiti za otplatu postojećih dugova. Ostatak primljenog novca moraju da iskoriste za poboljšanje infrastrukture, digitalni i tehnološki razvoj.

- Novac koji će doći u klubove podići će atraktivnost naše lige - izjavio je Tebas na konferenciji za medije koja je kasnila dva sata.

Real Madrid i Barselona su još ranije poručili da ne žele da prepuštaju 10-postotne udele na svoja televizijska prava na tako dugi rok kao što je 50 godina te da je iznos koji je ponudio CVC značajno ispod stvarne vrednosti tih prava.

Tokom konferencije za novinare došao je do izražaja sukob koji vlada u španskom fudbalu između Tebasa i predsednika Real Madrida Florentina Peresa koji i dalje zagovara pokretanje Superlige.

- Superliga nikada neće zaživeti - poručio je Tebas o potencijalnoj ligi 20 najbogatijih evropskih klubova.

Real Madrid i Barselona veruju da bi Superligom ostvarili veću zaradu od televizijskih prava jer bi njihove utakmice bile gledanije u čitavom svetu. Tebas je, pak, rekao kako bi cena televizijskih prava za prenošenje španske lige trebalo biti 30 odsto veća za osam godina zahvaljujući novcu američkog fonda kojim će klubovi unaprediti kvalitet.

Foto: Reuters

Tebas je rekao da je Barselona pogrešila što nije prihvatila sporazum s američkim fondom dodavši da je tako mogla primiti oko 40 miliona evra namenjenih pojačanjima, a što je mogla iskoristiti za davanje novog ugovora Lionelu Mesiju.

Real Madrid je prošle sezone uprkos zatvorenim stadionima zbog pandemije zaradio 653 miliona evra, a sezonu ranije 715 miliona. Objava Barseloninih finansijskih rezultata tek se očekuje. Španski klubovi smeju najviše 70 odsto prihoda da potroše na plate igrača, a s Mesijem je taj iznos u Barseloni dosegnuo 110 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija