• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.08.2021

10:55

Ma, ko je taj Šerif? Upoznajte klub koji je održao lekcije Zvezdi i Dinamu

Starsportphoto

Fudbal

Ma, ko je taj Šerif? Upoznajte klub koji je održao lekcije Zvezdi i Dinamu

Podeli vest

Fudbaleri Šerifa iz Tiraspolja došli su na korak od istorijskog plasmana u Ligu šampiona i to preko velikana sa naših prostora

Šerif je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona posle 180 minuta igre izbacio Crvenu zvezdu ukupnim rezultatom 2:1, a u prvom meču plej-ofa za ulazak u elitu je na svom terenu ponizio Dinamo sa 3:0.

Podsetimo, nakon žreba za treće kolo, navijači Crvene zvezde su bili prezadovoljni što je njihov klub izvukao Šerif, a Dinamovi su burno proslavili što su Moldavci izbacili šampiona Srbije i tako im, mislili su, "očistio" put ka Ligi šampiona.

Ipak, Moldavci su pokazali da to nije baš tako i sada su na korak od elite.

Ko je Šerif?

Šerif je klub koji je 1997. godine osnovan kao Tiras iz Tiraspolja, a već naredne godine je promenio ime u Šerif. Osnovala ga je istoimena kompanija koja je odmah počela sa velikim ulaganjima u klub.

To je kompanija koja u svom vlasništvu ima lanac benzinskih pumpi, supermarketa, TV kanal, izdavaštvo, bavi se građevinskim radovima, reklamama, ima mobilnu telefoniju, dva lanca pekara, kao i mnogim drugim stvarima.

S obzirom na to da joj novac nije problem, u julu 2002. godine je završila sa građenjem "Šerif stadiona", kapaciteta 12.746 mesta, a renoviran je devet godina kasnije.

Foto: Starsportphoto

Stadion Šerifa
Dominacija u Moldaviji

Prve sezone postojanja, Šerif, odnosno tada još Tiras, je odmah izborio promociju u drugu ligu, tako što je osvojio titulu u trećoj, a odmah zatim je to učinio i u drugoj, pa se plasirao u elitni rang moldavskog fudbala.

Šerif je do prve titule u Moldaviji stigao 2001. godine i u 21. veku je osvojio 19 titula, uz po jedno drugo i treće mesto na tabeli, 2011. i 2015. godine.

Dakle, Šerif je potpuni vladar moldavskog fudbala sa 19 titula, deset nacionalnih Kupova i sedam osvojenih Superkupova.

Šerif u Evropi

Najveći moldavski tim je u evropskim kvalifikacijama debitovao na leto 1999. godine kao osvajač Kupa, ali nije uspeo da se plasira u Kup UEFA.

Posle dugog niza ispadanja u kvalifikacijama, Šerif je po prvi put u grupnoj fazi nekog takmičenja zaigrao na jesen 2009. godine, kada je učestvovao u Ligi Evrope. Isti uspeh je moldavski velikan ponovio i godinu dana kasnije, kao i u sezoni 2013/14, a na četvrto učešće su od tada čekali osam godina, odnosno do ove sezone.

Inače, te 2010. godine kada su po drugi put zaigrali u Ligi Evorpe, pre nego što su u plej-ofu za Ligu šampiona poraženi od Bazela, fudbaleri Šerifa su u trećem kolu na penale izbacili Dinamo iz Zagreba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija