• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.10.2021

10:14

Spremaju se novi potresi! Superliga Evrope nije mrtva, procureo dokument...

Fudbal

Spremaju se novi potresi! Superliga Evrope nije mrtva, procureo dokument...

Podeli vest

UEFA je uspela da ugasi Superligu Evrope pre nego što je i zaživela, ali rat nije dobila

Bogataši ne odustaju od svog takmičenja. 

Real Madrid, Barselona i Juventus ne staju, uspeli su da dobiju UEFA na španskom komercijalnom sudu, a najavljeno je da se ide i na više instance.

Foto: reuters

 

Superliga pokušava da pojača pritisak na UEFA, a procureo je dokument Superlige, doduše bez pečata i potpisa, sa naslovom "Preispitivanje budućnosti fudbala u Evropskoj uniji", u kojem je ispisano 10 ključnih tačaka.

Navodi se da se Liga šampiona nije menjala 30 godina i da je postala dosadna i zastarela, drvljem i kanjeme su udarili po UEFA. Navodi i da je Superliga spremna da eliminiše koncept stalnih članova i da su čuli navijače koji ne žele sistem zatvorene lige. 

- Projekat Superlige prepoznao je sistem koji nije dobar. UEFA je sebe postavila za vrhovno telo fudbala u Evropskoj uniji, a zapravo je privatna organizacija iz Švajcarske koja funkcioniše na temelju zakona te zemlje i odgovara CAS-u (Sud za sportsku arbitražu u Lozani). Projekat Superlige je priznanje sistema koji je slomljen. UEFA je samouspostavljena vlada fudbala u Evropskojuniji, dok je to privatna švajcarska aocijacija kojom upravlja po švajcarskom zakonu i podleže CAS-u o sportskim pitanjima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

 

Objavljeno je deset tačaka kojim se menja koncept Superlige, a koji je navodno prihvatilo devet od dvanaest članova.

Tačke Superlige:

1. Superliga neće nijednim svojim aktom da ugrozi funkcionisanje domaćih takmičenja.

2. Izbačen je koncept “trajnog članstva“.

3. Superliga priznaje da je sistem loš.

4. Uloga Uefe stvara strukturalne konflikte.

5. Bliski odnosi Uefe sa određenim ljudima iz zemalja koje nisu članovi ovog tela.

6. Nedostatak fudbala vrhunskog kvaliteta.

7. Neadekvatna finansijska kontrola.

8. Nedostatak transparentnosti.

9. Evropska unija gubi kontrolu nad fudbalom.

10. Klubovi iz velikih gradova u manjim državama ne mogu da se takmiče po sadašnjem Uefinom modelu.

U Evropsku Superligu želeli da uđu Čelsi, Liverpul, Mančester Siti, Mančester junajted, Totenhem, Arsenal, Inter, Milan, Atletiko Madrid, te Real Madrid, Barselona i Juventus kao tri zakonska osnivača lige bogataša.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17