• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.04.2022

17:00

PREDSTAVLJANJE MUNDIJALA - GRUPA B! Englezi BEZ KONKURENCIJE Iranci i Amerikanci čekaju poslednjeg evropskog predstavnika!

Tanjug/AP

Fudbal

PREDSTAVLJANJE MUNDIJALA - GRUPA B! Englezi BEZ KONKURENCIJE Iranci i Amerikanci čekaju poslednjeg evropskog predstavnika!

Podeli vest

Grupna faza Svetskog prenstva u Kataru donosi nam nekoliko velikih utakmica, a svaki dan ćemo Vam predstavljati po jednu grupu, danas je na redu grupa B

Sve je spremno za početak ovogodišnjeg Svetskog prvenstva, ali će navijači do planetarne fudbalske smotre morati sa sačekaju još osam meseci. Ipak, nakon žreba koji je održan u petak u Dohi poznat je izgled grupa na Mundijalu. 

Kuglice su želele da Englezima olakšaju put te su ih smestili u konkurenciji Irana i Sjedinjenih Američkih Država, dok poslednjeg rivala dobijaju iz evropskog baraža u kom se sastaju Škotska i Ukrajina. 

Engleska:

Po ko zna koji put fudbaleri Engleske na Svetsko prvenstvo idu kao glavni favoriti za osvajanje Boginje, a po mišljenju svetskog javnog mnjenja selekcija Gereta Sautgejta mogla bi da bude negativno iznenađenje. Nisu Albioni na Vembiliju uspeli da osvoje EURO, ali se nadaju da će po drugi put u istoriji stići do planetarne titule.

Od kako su Englezi pred svojim navijačima 1966. godine poslali prvaci sveta, najbolje plasmane su ostvarili u Italiji 1990. i Rusiji 2018. godine kada su bili četvrti. Jasno, za selekciju ovakvih kapaciteta preslabo. 

Foto: Tanjug/AP

Ipak, gledajući rezultate Engleza tokom kvalifikacija, na Ostrvu imaju čemu da se nadaju. Sautgejtova četa ciklus je završila sa osam pobeda i samo dva remija, imala je šest bodova više od drugoplasirane Poljske i rutinski izborila vizu za Katar. Pored toga, selektor Albiona uspeo je da "izmeša karte" i šansu pruži velikom broju fudbalera. 

Nema sumnje da je Engleska prvi favorit u grupi B. Vrednost Albiona procenjena je na 1.040.000.000 evra, a najskuplji u sastavu je i kapiten Hari Kejn koji vredi okruglo 100.000.000 evropskih novčanica. 

Takmičenje na Mundijalu otvaraju protiv Irana 21. novembra. 

Iran: 

Nema sumnje da su Iranci najbolja azijska selekcija koja će nastupati na narednom prvenstvu sveta, a u zavnosti od četvrte ekipe u grupi B zavisiće dometi islamske republike. Naravno, očekuje se da četa Dragana Skočića, hrvatskog stručnjaka, bude u borbi za drugi krug sve do kraja, te da se sa Amerikancima i poslednjim putnikom na Svetskom prvenstvu bore za nokaut fazu. 

Ukoliko bi Iranci uspeli da izbore drugu fazu takmičenja bilo bi to po prvi put u istoriji budući da su do sada svaki put eliminisani u grupi. Persijanci po treći put zaredom dolaze na planetarnu smotru, šesti put ukupno, a najbolji plasman ostvarili su 1978. godine kada su u Argentini bili 14. 

Foto: Tanjug/AP

Hrvatski trener ima mnogo razloga za zadovoljstvo u ovom momentu, ali je pitanje u kakvoj će formi Iranci dočekati Mundijal. Sardar Azmun tokom zime je zadužio dres Bajer Leverkuzena, biće to prvi njegov "kompletni" izlet u Evropu budući da je dosadašnji deo karijere proveo u Rusiji. Napadač Aspirindžija ujedno je i najvredniji u reprezentaciji budući da vredi 25.000.000 evra. Njegov partner u napadu je Mehdi Taremi, napadač Porta, a treći član navale je Alireza Jahanbahš kog su navijači Partizana zapamtili po nastupima u dresu Fejenorda. 

Izvesno je da ofanzivan deo tima nije problem, ali da je odbrana vrlo upitna. Stub defanzivnog dela je Mahid Hoseini, štoper Kasimpaše, a tu je još i Sadeg Moharami, bek zagrebačkog Dinama. 

Sjedinjene Američke Države: 

Posle osam godina pauze Amerikanci se ponovo vraćaju na Mundijal. Uspeo je Greg Beralter da izvuče maksimum iz svoje selekcije i posle dosta problema izbori vizu za Katar. Jenkiji su tek u poslednjem kolu "preživeli" dramu i kao trećeplasirani prošli dalje. 

Već dugo vremena Amerikanci su na Mundijalima "nemi posmatrači", a poučeni njihovim prethodnim nastupima i trenutnom formom ne treba očekivati previše od njih. Utisak je da su na žrebu imali sreće budući da će moći da se nose sa Iranom i pobednikom evropskog baraža. Utisak je da bi Svetsko prvenstvo u Kataru trebalo da predstavlja "pripreme" za ono koje će se u Americi, Kanadi i Meksiku održati 2026. godine. 

Foto: Tanjug/AP

Jenkiji imaju ozbiljnih problema u odbrani. Prvi golman tima Zek Stefen ne brani u Mančester sitiju i nema sumnje da će bez previše minuta stati među stative, dok je najbolji defanzivac Entoni Robinson koji nastupa za Fulam. Jasno je da je prva zvezda tima Kristijan Pulišić, ali ne treba zaboraviti ni "golobradog" Đovanija Reinu koji briljira u dresu Borusije Dortmund. 

Poslednje mesto zauzeće bolji iz baraža između Škotske i Ukrajine, a termin odigravanja tog meča još uvek nije poznat. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija