• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.04.2022

19:00 >> 20:43

PREDSTAVLJANJE MUNDIJALA - GRUPA C! Mesi i družina žele BOGINJU! Meksiko i Poljska vrebaju "iz senke"!

Tanjug/AP

Fudbal

PREDSTAVLJANJE MUNDIJALA - GRUPA C! Mesi i družina žele BOGINJU! Meksiko i Poljska vrebaju "iz senke"!

Podeli vest

Grupna faza Svetskog prenstva u Kataru donosi nam nekoliko velikih utakmica, a svaki dan ćemo Vam predstavljati po jednu grupu, danas je na redu grupa C

Nakon dva dana pauze nastavljamo sa predstavljanjem grupa za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru, a danas nam je na "meniju" grupa C! Argentinci su, bez dileme, prvi favoriti u konkunrenciji Saudijske Arabije, Meksika i Poljske, ali izvesno je da se Gaučosi neće zadovoljiti prvim mestom u grupi već su dometi selekcije Lionela Skalonija i napad na "Boginju". 

Pored toga, jasno je da će se  za drugo mesto i prolaz u nokaut fazu takmičenja boriti Poljaci i Meksikanci, dok se najmanje šanse daju Saudijsko Arabiji! 

Argentina:

Ne treba previše reči trošiti na Argentince. Ponovo će Gaučosi na Mundijal doći sa najvišim ambicijama, spremni da osvoje po treći put u istoriji Svetsko prvenstvo, a dodatni mogu da predstavljaju najave Lionela Mesija i Anhela Di Marije o kraju reprezentativne karijere. 

Pitanje da li će Argentinci uspeti da se plasiraju na Mundijal se nije postavljalo. Četa Lionela Sebastiana Skalonija se prošetala kroz južnoameričke kvalifikacije. Ipak, grupu su završili kao drugi iza Brazila, ali bez poraza. 

Foto: Tanjug/AP

Jasno je da će im dodatni pritisak stvarati nezspeh iz Rusije i tek 16. mesto na Svetskom prvenstvu. Četiri godine ranije u finalu su poraženi od Nemačke sa 1:0 golom Marija Gecea u finišu meča. Ipak, utisak je da Argentinci dugo godina nisu bili kompletniji u svim linijama tima. 

Među stativama će izvesno biti Emiliano Martinez, Huan Muso i Heronimo Rulji. Tri vrhunska golmana! Odbrana je, kao i uvek, slabiji deo sastava, ali Fojt, Otamendi, Pecela, Taljafiko, Akunja, Martinez i Romero zaslužu itekako poštovanje. Naravno, o ofanzivnim potencijalima Gaučosa nema potrebe trošiti reči. Pitanje je kako će Skaloni uklopiti sve što ima na raspolaganju. 

Argentinci će takmičenje u Kataru otvoriti protiv Saudijske Arabije. Zanimljivo, azijska selekcija vredi koliko i Lukas Okampos, a as Sevilje nije među pet najskupljih u taboru Gaučosa. Po "Transfermarktu" procenjena vrednost Argentine iznosi 585.000.000 evra! 

Saudijska Arabija: 

Nakon što su Zeleni propustili Mundijale u Južnoj Africi i Rusiji, ponovo će Saudijska Arabija biti na dva vezana Svetska prvenstva! Selekcija Erve Renara rutinski je prošla kroz azijske kvalifikacije i kao prva, ispred Japana i Australije, izborila vizu za Katar. 

Foto: Tanjug/AP

Ipak, Saudijcima se ne daju prevelike šanse uoči Mundijala budući da su na 16 utakmica na Svetskim prvenstvima upisali svega tri pobede. Pored toga, Zeleni su smešteni u "grupu smrti" i pitanje je kolikok će moći da pokažu pored Argentine, Poljske i Meksika. 

Prednost Saudijske Arabije predstavlja činjenica da već dugo godina igraju u sličnom sastavu, te da Renar neće morati mnogo da ih uigrava. Prva zvezda tima je vezista Salem Al-Davsari, a tu je i ofanzivac Al-Itihada Fahad Al-Muvalad. 

Meksiko: 

Uvek nezgodni Meksikanci u Katar stižu nakon što su se na Mundijal plasirali uz dosta muka kroz KONKAKAF kvalifikacije. Navikli su Trikolori da vladaju Severnom i Centralnom Amerikom, ali su ih sa trona ovoga puta skinuli Kanađani predvođeni Milanom Borjanom. 

Ipak, "neuspeh" u kvalifikacijama mogao bi da predstavlja dodatan motiv za selekciju Herarda Tata Martina koja će u Kataru pokušati da prođe osminu finala budući da su na prethodnih sedam Mundijala zaustavljani u prvom kolu nokaut faze takmičenja. 

Foto: Tanjug/AP

Meksikance će ponovo predvoditi Giljermo Očoa koji se na Svetskom prvenstvu u Brazilu i "probio". Pored njega Martino će računati na iskusne Ektora Morena, Alfreda Talavera, a tu su još Irving Lozano, Raul Himenez, Edson Alvarez i Tesatito Korona koji će izneti najveći teret  na turniru. 

Izvesno je da će Meksikanci protiv Poljaka voditi najveću borbu za mesto među dve najbolje selekcije u grupi C, ako uzmemo u obzir da će Argentinci, gotovo izvesno, kao prvi u nokaut fazu takmičenja. 

Poljska:

Nisu Poljaci imali težak zadatak u baražu kako se očekivalo budući da je Rusija ostala bez šanse da se bori za Svetsko prvenstvo. Ipak, Robert Levandovski "i drugari" pobedom nad Šveđanima čekirali su vizu za Mundijal, a posle žreba shvatili su da će imati šansu za nešto više od grupne faze u Kataru. 

Selekcija Česlava Mihnijeviča će na otvaranju Mundijala protiv Meksika odlučivati o svojoj sudbini budući da mnogi stručnjaci smatraju da će se između te dve selekcije voditi borba za prolaz dalje. 

Jasno je svima da je Robert Levandovski alfa i omega u sastavu Poljske, ali ne treba zaboraviti ni Pjotra Zjelinskog, ni Jana Bednareka, ali ni naturalizovanog Engleza Meta Keša koji od skoro brani boje poljske reprezentacije. 

Foto: Tanjug/AP

Poljaci su prethodni mundijal u Rusiji završili već u grupnoj fazi sa samo jednom pobedom i dva poraza, dok u Brazil i Južnu Ameriku nisu išli. Najbolji plasaman ostvarili su 1974. i 1982. godine kada su u Nemačkoj, a kasnije i Španiji bili treći. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija