• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

02.10.2022

06:38

PIKSI BIRA 55 IGRAČA ZA KATAR! Mnogo fudbalera konkurisaće za predstojeći Mundijal!

Starsportphoto

Fudbal

PIKSI BIRA 55 IGRAČA ZA KATAR! Mnogo fudbalera konkurisaće za predstojeći Mundijal!

Podeli vest

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi (57) biće na slatkim mukama pred ovogodišnji Mundijal! Svetska fudbalska federacija (FIFA) uvela je pravilo da selektori pred Svetsko prvenstvo u Kataru mogu da naprave širi spisak reprezentativaca, koji može da sadrži čak 55 fudbalera

Selektori svih učesnika najvećeg takmičenja u godini imaju krajnji rok do 13. novembra da u sedište FIFA pošalju konačan spisak od 26 igrača.

Pre toga, moraju da prijave preliminarnu listu fudbalera, na kojoj maksimalno može da bude 55 imena, umesto dosadašnjih 35. Naravno, treneri ne moraju tu listu da popune do vrha, ali za svaki slučaj to mogu da učine.

Bitka za Samardžića

Što se tiče Srbije, Dragan Stojković Piksi je dosad na okupljanje reprezentacije pozivao 39 igrača, što znači da bi na taj najširi spisak mogao da uvrsti neka imena koja se dosad nisu spominjala kao potencijalni reprezentativci. Upravo je selektor Srbije nedavno bio jedan od začetnika ideje da na prvenstvo reprezentacije umesto 23, vode 26 igrača, što su u krovnoj fudbalskoj organizaciji sa zadovoljstvom prihvatili.

Foto: reuters

Selektor Dragan Stojković na mukama



Tako bi, recimo, odlasku na Mundijal mogli da se nadaju bez sumnje izuzetno kvalitetni igrači poput Aleksandra Kataija, Aleksandra Pešića, Nemanje Milunovića, Saše Zdjelara, Slobodana Uroševića, Svetozara Markovića, Mijata Gaćinovića, Danijela Aleksića i još mnogih koji nisu dobijali poziv od Piksija. Možda bi na njemu mogao da se nađe i Lazar Samardžić, za koga naš Savez vodi bitku sa Nemačkom.

Poznati menadžer i analitičar fudbalskih dešavanja Ranko Stojić za naš list kaže da je odluka FIFA sasvim opravdana i logična. Osim toga, on hvali i Stojkovićevu inicijativu.

Foto: reuters

Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović



- Piksi je veoma inteligentan, uz sve ostale kvalitete koje poseduje. Čak i dok sada sedi u Budvi sa Dejom Savićevićem, on razgovara o fudbalu i razmenjuje mišljenja. Na kraju krajeva, ima iskustvo, ne samo igračko i trenersko već i funkcionersko. Logičan je razlog što je FIFA proširila spisak na 55 imena. Prvenstvo dolazi u jeku sezone, igrači iz teških šampionata, Lige šampiona i Lige Evrope počinju da igraju još ozbiljnije takmičenje. Ogromni su rizici od povreda, zato je potreban veći fond igrača - poručuje Stojić.

POTENCIJALNI ŠIRI SPISAK ZA KATAR


GOLMANI
Vanja Milinković-Savić, Marko Dmitrović, Predrag Rajković, Mile Svilar, Marko Ilić, Đorđe Nikolić

ODBRANA
Stefan Mitrović (stariji), Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Miloš Veljković, Filip Mladenović, Aleksa Terzić, Strahinja Eraković, Srđan Babić, Erhan Mašović, Matija Nastasić, Uroš Spajić, Marko Petković, Mihailo Ristić, Milan Gajić, Nemanja Milunović, Svetozar Marković, Slobodan Urošević, Milan Rodić

ZADNJI I CENTRALNI VEZNI
Sergej Milinković-Savić, Nemanja Maksimović, Saša Lukić, Ivan Ilić, Uroš Račić, Nemanja Gudelj, Marko Grujić, Lazar Samardžić, Saša Zdjelar, Mijat Gaćinović, Darko Brašanac, Mihajlo Banjac

KRILA I OFANZIVNI VEZNI
Dušan Tadić, Filip Kostić, Nemanja Radonjić, Filip Đuričić, Andrija Živković, Darko Lazović, Stefan Mitrović (mlađi), Veljko Birmančević, Aleksandar Katai, Lazar Ranđelović, Nemanja Jović

NAPAD
Aleksandar Mitrović, Luka Jović, Dušan Vlahović, Dejan Joveljić, Đorđe Jovanović, Danijel Aleksić, Aleksandar Pešić, Đorđe Despotović

Proširio bazu

On navodi primer jedne selekcije kojoj ovo pravilo u ovom trenutku i te kako odgovara.

- Primer je Francuska, koja ima 13 ili 14 povređenih igrača. Zamislite da se većina njih ne oporavi, a bili su na preliminarnom spisku od 27 ili 28 igrača. Ljudi koji se bave takvim stvarima znaju šta rade, kao što i Piksi apsolutno zna šta radi. On je bazu igrača već proširio, pa sada na spisku ima i momke koji za godinu ili dve mogu biti standardni u reprezentaciji - dodaje Stojić.

Biće vrlo zanimljivo videti koga će još Piksi uvrstiti na taj najširi spisak i koji igrači bi mogli da budu njegova iznenađenja za Katar (pogledajte tabelu i naša predviđanja). Verovatno na toj listi neće biti mesta za neka imena koja su se već pojavljivala kod Stojkovića na azijskoj turneji, poput Nemanje Jovića, Milana Makarića, Željka Gavrića i Save Čestića.

Foto: Starsportphoto

Dušan Tadić


 

Rajevac: Podstrek za kandidate

Iskusni stručnjak Milovan Rajevac u izjavi za Informer smatra da je uvek dobro imati što veći izbor kvalitetnih igrača, iako smatra da je 55 možda čak i previše.

- Možda je 55 igrača na spisku čak i nepotrebno, ali dobro je da selektor ima neku kvantitativnu bazu iz koje može da crpi resurse. Mnogo je povreda, umora, jer je sezona u punom jeku. Uspeh je čak i da uđete na spisak od 50 igrača. To bi mogla da bude motivacija i podstrek za svakog igrača. Mi smo u situaciji da budemo ponosni na rezultate i na to kako igramo - poručuje Rajevac.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija