• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.10.2022

16:46

PIKSI ŽELI U POLUFINALE, ON JE ZVEZDA MUNDIJALA! Nemci predstavili Srbiju i poručili SVETU da STRAHUJE OD ORLOVA!

printscreen

Fudbal

PIKSI ŽELI U POLUFINALE, ON JE ZVEZDA MUNDIJALA! Nemci predstavili Srbiju i poručili SVETU da STRAHUJE OD ORLOVA!

Podeli vest

Nemačka sportsko-informativna agencija SID uoči Mundijala u Kataru predstavlja sve učesnike, a danas je "na meniju" bila selekcija Srbije

Orlovi su obezbedili na novi Mundijal. Selekcija Dragana Stojkovića Piksija posle dramatičnog meča u Portugalu izborila je prvo mesto u kvalifikacionoj grupi, a Navigatore poslala u baraž. Bila je to i glavna tema o kojoj su Nemci pisali dok su predstavljali Srbiju, a mi Vam SID-ov tekst prenosimo u celosti:

Gromoglasan smeh orio se iz konferencijske sale u hotelu u Lisabonu u kojem je fudbalska reprezentacija Srbije odsela uoči odlučujuće utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Foto: Tanjug

Igrači su u dobrom raspoloženju ušli u autobus koji ih je odvezao na "Stadion svetlosti", gde su pobedom od 2:1 u meču protiv Kristijana Ronalda i njegove ekipe osvojili direktnu kartu za finalni turnir u Kataru.

Dan posle utakmice, selektor Dragan Stojković ispričao je novinarima šta je bio razlog za smeh. On, kaže, nije od onih trenera koji polažu samo na disciplinu. Svoje igrače je prvo podsetio na poslovicu: "Šta možeš danas, ne ostavljaj za sutra".

Onda je rekao još da želi da vidi dobra dodavanja "Ta lopta mora da ide pas, pas, pas… Pa onda, kad nemate gde, onda vratite Rajkoviću. A onda, reko’, Rajković uzme pa počne da zalama jednog, drugog, itd. – i tako može i u bolnicu da me otera." U tom trenutku igrači su eksplodirali od smeha.

Golman Srbije Predrag Rajković je, naime, mesec dana ranije u utakmici protiv Azerbejdžana (3:1) pokušao da izvodi takve finte, pa je skrivio gol. U svakom slučaju, taktika "opuštanja" igrača pred najvažniji meč kvalifikacija je uspela. Srbija nije odložila za sutra da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo, a Portugaliju je poslala u plej-of.

Foto: Starsportphoto

Stojkovića zovu "Piksi", po liku iz crtanog filma. Bio je zvezda reprezentacije Jugoslavije koja se 1990. plasirala u četvrtfinale Svetskog prvenstva, kao i Evropskog prvenstva 2000. godine. Sada je ponovo zvezda – ali kao selektor. Kao svetionik nade koji bi konačno trebalo da izvuče Srbiju iz grupne faze na Svetskom prvenstvu.

Kada je u martu 2021. preuzeo "orlove", oni su upravo bili propustili Evropsko prvenstvo. Svojim igračima ulio je novo samopouzdanje – i izazvao ih. Njegov jasan cilj je bio prvo mesto u grupi, ispred Portugalije.

- Osećamo se dobro. Svi jedva čekaju da se pridruže reprezentaciji - rekao je "italijanski legionar" Sergej Milinković-Savić.

Stojković se oslanja na snagu svojih igrača i kaže: "Moja filozofija je napadački fudbal, pogotovo kada imam igrače potrebnog profila."

I to funkcioniše: Srbija hrabro gura napred, stvara šanse i prilično je efikasna, što je pokazalo i osam golova u kvalifikacijama protiv dva najjača protivnika u grupi, Portugalije i Irske. Bilo je i 13 golova u šest utakmica u Ligi nacija protiv Švedske, Norveške i Slovenije.

 

Plejmejker i kapiten Dušan Tadić, kao i napadači Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović garant su tog napadačkog fudbala, a snagu u ofanzivi pokazuje i igrač veznog reda Milinković-Savić.

Srbija do sada nije uspela da prođe dalje od grupne faze na Mundijalima 2006, 2010. i 2018. Ovoga puta protivnici su joj rekordni svetski prvaci Brazil, kao i Švajcarska i Kamerun. Dragan Stojković pominje čak i polufinale. Tome se do sada još niko nije nasmejao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija