• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.11.2022

16:31

ISTORIJA U HUMSKOJ! Partizanu se OVO NIKADA NIJE DOGODILO za 77 godina postojanja! Podatak za NEVERICU!

Starsportphoto

Fudbal

ISTORIJA U HUMSKOJ! Partizanu se OVO NIKADA NIJE DOGODILO za 77 godina postojanja! Podatak za NEVERICU!

Podeli vest

Partizan prvi put u bogatoj klupskoj istoriji po prvi put neće imati "predstavnika" u fudbalskoj reprezentaciji Srbije

Od svog osnivanja 1945. do današnjeg dana i objave spiska putnika selektora Dragana Stojkovića za Katar, nikada se nije desilo da Partizan nema među igračima svog predstavnika na Mundijalu.

Današnja objava selektora nacionalnog tima prekinula je i tu tradiciju, pa crno-beli neće imati "koga da gledaju" na Svetskom prvenstvu.

Ovo bi na neki način mogla da bude opomena vrhuški kluba iz Humske, obzirom da po svoj prilici kvalitet među domaćim fudbalerima ne postoji.

Primera radi, Partizan je 1950. godine imao čak sedmoricu reprezentativaca Jugoslavije, a to su: Aleksandar Atanacković, Zlatko Čajkovski, Stjepan Bobek, Ratko Čolić, Vladimir Firm, Miodrag Jovanović i Prvoslav Mihajlović.

Samo četiri godine kasnije na Mundijalu u Švajcarskoj crno-bele boje branili su Zlatko Čajkovski, Stjepan Bobek, Branko Zebec, Bruno Belin i Miloš Milutinović. Posle toga u Švedskoj 1958. u timu su bili Branko Zebec, Miloš Milutinović i Milorad Milutinović.

Foto: Starsportphoto

Nenad Bjeković zbog povrede nije putovao na Mundijal 1974, iako je bio pozvan u nacionalni tim

Na Svetskom šampionatu u Čileu 1962. kada su Plavi stigli do polufinala, iz Humske su na spisku bili Milutin Šoškić, Fahrudin Jusufi, Milan Galić, Vladica Kovačević.

Preskočila je Jugoslavija naredna dva Mundijala, pa se kvalifikovala za put u Nemačku 1974. godine. Tada je na konačnom spisku putnika bio Nenad Bjeković, ali prvenstvo nije video neverovatnim spletom okolnosti.

Naredni šampionat na koji su se Plavi plasirali bila je Španija 1982. a tamo su iz Partizana bili Zvonko Živković i Nenad Stojković.

Broj igrača Partizana je porastao u Italiji 1990. kada je Ivica Osim poveo Predraga Spasića, Vujadina Stanojkovića i Fahrudina Omerovića.

U Francuskoj 1998. iz Partizana je bio Ivica Kralj, a Ilija Petković je na Mundijal u Nemačku 2006. poveo Nenada Đorđevića i Alberta Nađa. Četiri godine kasnije Radosav Petrović je igrao u Južnoj Africi, a krug je zatvorio Vladimir Stojković na šampionatu u Rusiji 2018. godine.

SPISAK SVIH PARTIZANOVIH REPREZENTATIVACA U PROŠLOSTI:

Brazil 1950: Aleksandar Atanacković, Zlatko Čajkovski, Stjepan Bobek, Ratko Čolić, Vladimir Firm, Miodrag Jovanović, Prvoslav Mihajlović

Švajcarska 1954: Zlatko Čajkovski, Stjepan Bobek, Branko Zebec, Bruno Belin, Miloš Milutinović

Švedska 1958: Branko Zebec, Miloš Milutinović, Milorad Milutinović

Čile 1962: Milutin Šoškić, Fahrudin Jusufi, Milan Galić, Vladica Kovačević

Zapadna Nemačka 1974: Nenad Bjeković (nije išao zbog povrede)

Španija 1982: Nenad Stojković, Zvonko Živković

Italija 1990: Vujadin Stanojković, Predrag Spasić, Fahrudin Omerović

Francuska 1998: Ivica Kralj

Nemačka 2006: Nenad Đorđević, Albert Nađ

Južna Afrika 2010: Radosav Petrović

Rusija 2018: Vladimir Stojković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17