• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer

15.11.2022

12:00

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SP U ŠPANIJI 1982. GODINE - Italija do trofeja bez pobede u grupi, prevare, skandali i srčani udari zbog rezultata

Reuters

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SP U ŠPANIJI 1982. GODINE - Italija do trofeja bez pobede u grupi, prevare, skandali i srčani udari zbog rezultata

Podeli vest

Svetsko prevnstvo 1982. godine odigrano je u Španiji od 13. juna do 11. jula, a Informer vam otkriva šta se dešavalo van terena

Svetsko prvenstvo u Španiji prvo je sa 24 učesnika. Ideja o proširenju postojala je godinama, jer je do tada nastupalo 16 reprezentacija.

Novi format konačno je usvojen 1978. godine na kongresu FIFA, a počeo se primenjivati 1982. godine. Napravljeno je šest grupa sa po četiri takmičara. Obeležila ga je reprezentacija Italije, jer je postala prva selekcija koja se kroz grupu provukla bez pobede, a da je kasnije osvojila Mundijal.

ITALIJA DO TREĆEG TROFEJA


"Azuri" su se praktično provukli protiv Poljske, Perua i Kameruna, odigrali nerešeno i plasirali se u narednu rundu, jer su imali gol razliku 2:2, a Kamerun 1:1 i bili su bolji od njega. Međutim, kada su na red došli okršaji sa velikim timovima, zablistao je prvi strelac turnira Paolo Rosi i Italijani su pregazili konkurenciju na putu do treće svetske titule.

 

Foto: Reuters

Kapiten Dino Zof sa trofejom

Zanimljivo je da je kapiten tima Dino Zof postao najstariji igrač ikada koji je osvojio Mundijal. Na dan finala imao je 40 godina, četiri meseca i 13 dana.

PLATINI U SRED SKANDALA

Skandal je potresao i Francusku, zbog stvari koje nemaju veze sa terenom. Jednog od najboljih igrača sveta u tom trenutku, Mišela Platinija, supruga je napustila zbog njegovog saigrača iz reprezentacije Žana Fransoa Lariosa. Iako do tog prvenstva standardan, Larios više nikada nije zaigrao za nacionalni tim, a u svom klubu Sent Etjenu je dobio otkaz.

"Trikolori" su doživeli nevererovatnu scenu i na meču sa Kuvajtom u grupnoj fazi. Pri rezultatu 3:1 za Francuze, začula se pištaljka sa tribina, igrači Kuvajta su stali, a Francuska je dala gol. Iznerviran dešavanjima, princ Kuvajta je sišao na teren i prekinuo meč kako bi porazgovarao sa sudijom. Objasnio mu je da su njegovi zemljaci stali jer su čuli pištaljku sa tribina, a Francuzi su to iskoristili kako bi brzo povećali prednost. Arbitar Miroslav Stupar iz SSSR-a usvojio je primedbu i poništio gol. Do kraja, Kuvajt je ipak poražen 1:4.

Veliku pažnju privukla je i prva utakmica Argentine, odigrana na dan otvaranja 13. juna, na "Nou Kampu" protiv Belgije (0:1). Prisustvovalo je više od 95.000 ljudi, koji su došli sa namerom da vide Dijega Armanda Maradonu. U to vreme, bio je mlad igrač i upravo je potpisao ugovor sa Barselonom.

 

Foto: Reuters

Maradona je imao 21 godinu

Većina publike bili su Katalonci, koji su želeli da vide koga je to njihov klub doveo. Međutim, Argentina je igrala loše i izgubila, tako da navijači baš i nisu bili zadovoljni. 

 

DESILO SE PRVI PUT...


- Posle nameštenog meča Nemačke i Austrije (1:0), FIFA je uvela pravilo da se ubuduće svi mečevi poslednjeg kola igraju u isto vreme, kako bi se izbegla mogućnost štelovanja rezultata. U toj utakmici došao je rezultat koji odgovara obema selekcijama da prođu dalje, dok su takmičenje završili Alžir i Čile. 

- Mađar Laslo Kiš postigao je najbrži het-trik na Mundijalima. On je protiv Salvadora (10:1) dao golove u 70, 74. i 77. minutu, a ujedno je postao i jedini igrač s klupe koji je uspeo da tri puta zatrese na jednoj utakmici Svetskog prvenstva zatrese mrežu. 

- Seviljska policija zabranila je radnicima Crvenog krsta da prisustvuju polufinalnom meču Francuske i Zapadne Nemačke. Desio se faul nad Patrikom Batistonom, kojeg je udario protivnički golman Harald Šumaher. Igrač je tri minuta ležao na terenu bez prave pomoći.

 - Posle neočekivanog poraza od Italije i eliminacije u drugoj fazi takmičenja, u Brazilu je zabeležen talas samoubistava i nekoliko srčanih udara sa smrtnim ishodom. 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija