• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. Selmani

20.11.2022

22:40

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL 2014. U BRAZILU! Narod protiv fudbala, sprej od 100 miliona evra i Drakula Suarez

AP PHOTO

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL 2014. U BRAZILU! Narod protiv fudbala, sprej od 100 miliona evra i Drakula Suarez

Podeli vest

Brazil se kolokvijalno naziva zemljom kafe, sambe i fudbala, ali se radni narod koji veruje u devizu sa državne zastave na kojoj piše - rad i poredak (ordem e progresso), žestoko usprotivio organizaciji Mundijala 2014. godine.

Poredak je prerastao u opštu korupciju, a rad se pretvorio u proteste širom zemlje. Potrošen je ogroman novac iz budžeta, stadioni su koštali daleko iznad objektivne vrednosti, a protestanti su smatrali da je novac bolje uložiti u zdravstvo. Tokom izgradnje i renoviranja postojećih stadiona stradalo je osam radnika.


Brojne novotarije 


U takvoj atmosferi dočekan je 20. Mundijal, koji su mnogi unapred proglasili najspektakularnijim ikada.


FIFA je uvela brojne novotarije. Kako bi se izbegli golovi-duhovi poput pogotka Frenka Lamparda protiv Nemačke 2010. godine, uvedena je gol-tehnologija.


Prihvaćen je metod rada iz Južne Amerike, pa je sudijama dato da koriste iščezavajući sprej kako bi označile mesto prekršaja ili udaljenost živog zida.

Foto: Reuters

Sudijama olakšan posao: Sprejem označavali mesto prekršaja


Godinama kasnije iz budžeta FIFA zbog "nestajućeg spreja" nestaće 100 miliona evra jer su tvorci ovog izuma Pablo Silva i Hain Aleman za toliku sumu "ojadili" FIFA jer je neovlašćeno koristila njihov patent. Prethodno su imali dogovor sa Sepom Blaterom da prava na korišćenje spreja prodaju za 40 miliona evra, ali je bivši predsednik FIFA smenjen zbog korupcije. 


Njegov naslednik Đani Infantino nije se obazirao na dogovor i na kraju je morao da plati dva i po puta veću sumu. 


Mihine egzibicije


Srbija se na Svetsko prvenstvo u Brazilu nije kvalifikovala jer je tadašnji selektor Siniša Mihajlović izvodio brojne egzibicije u kvalifikacionoj grupi sa Hrvatskom, Belgijom i Makedonijom, Škotskom i Velsom. Sastav tima koji je izveo na "Maksimiru" u porazu od Hrvatske zauvek će obeležiti njegov period na klupi "orlova".

DESILO SE NA MUNDIJALU U BRAZILU 2014.

- Favela Metro u Rio de Žanieru u blizini slavne Marakane uništena je u potpunosti zbog turnira. U njoj je pre Mundijala živelo oko 700 porodica


- Zvanična lopta turnira nosila je ime Brazuka


- Stadioni su poslužili da graditelji ogrezli u korupciji zarade ogroman novac, a objekat u Manausu nazvan "Arena de Amazonija" postao je beskoristan nakon Mundijala. Kasnije je postojao predlog da se na tom mestu napravi zatvor


- Italijanskim reprezentativcima bilo je zabranjeno da koriste društvene mreže tokom turnira. Nije upalilo, Azuri su ispalu u grupnoj fazi


- Kako bi dodatno zaradili, Brazilci su dozvolili da se pivo konzumira unutar stadiona i u to ime morali su da promene sopstvene zakone


- Svetska fudbalska federacija (FIFA) platila je svakoj reprezentaciji po 1,5 miliona dolara za troškove priprema za Mundijal


- Fotoreporteri su sa turnira u Brazilu napravili oko 48,5 miliona fotografija

Na turniru su učestvovali svi prethodni šampioni sveta - Urugvaj, Italija, Brazil, Nemačka, Argentina, Španija, Francuska i Engleska.

Foto: AP PHOTO

Uništena zbog Mundijala: Favela Metro


Debakl šampiona


Branilac trofeja Španija učešće je završila u grupnoj fazi i to uz bolan poraz od Holandije (5:1), koja je tako dobila malu osvetu za poraz u finalu u Južnoj Africi četiri godine ranije.


Obrukali su se i Italijani i Englezi koji su ispali sa turnira u konkurenciji Urugvaja i Kostarike.


Najveći incident dogodio se na meču 3. kola D grupe između Urugvaja i Italije (1:0) kada je napadač južnoameričke selekcije Luis Suarez poput Drakule za rame ujeo defanzivca Azura Đorđa Kjelinija.

Foto: AP PHOTO

Najveći incident: Suarez ujeo Kjelinija


Kako popularnom Pistoleru to nije bio prvi prekršaj, FIFA ga je na četiri meseca suspendovala iz fudbala. Godinu dana ranije Suarezova žrtva bio je i srpski reprezentativac Branislav Ivanović na meču između Liverpula i Čelsija. Odlaskom u Barselonu Suarez je prestao da ujeda rivale.


Nemačka baza


Nemci su sami izgradili bazu u Santo Andresu i nazvali je Kamp Baija. "Panceri" su na putu do titule naneli domaćinu Brazilu najteži poraz u istoriji. Bilo je nestvarnih 7:1 te noći u Belo Orizonteu, a moglo je biti i gore za "karaoke" da izabranici selektora Joakima Leva nisu "povukli ručnu". 


Kao i u Italiji 1990. godine, u finalu odigranom na "Marakani", bilo je 1:0 za Nemce protiv Argentine. Razlika je što je pobednik rešen nakon produžetaka, a strelac je bio Mario Gece.


Karte za finalni meč skočile su za 500 odsto na crnom tržištu u odnosu na utakmice u grupnoj fazi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija