• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

21.11.2022

08:55

INFORMER NA TRENINGU BRAZILA: Pune tribine, lopta ide 200 na sat, rat u “miks zoni” (VIDEO/FOTO)

Informer

Fudbal

INFORMER NA TRENINGU BRAZILA: Pune tribine, lopta ide 200 na sat, rat u “miks zoni” (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Obično se kapije sportskog centra u kojem neka od reprezentacija učesnica Svetskog prvenstva ima zvaničan trening otvaraju za medije oko pola sata pred izlazak igrača na teren. I po nepisanom pravilu ostaju otvorena, jer je očekivano da neće baš svi stići na vreme, budući da nije tako jednostavno snalaženje i kretanje po Dohi

Ali pravila postoje da ne bi važila za one najpopularnije, za najveće zvezde. Tako na trening Brazilaca stižemo sa desetak minuta zakašnjenja u odnosu na predviđeno otvaranje kapija i računamo da smo na gubitku i da smo već propustili nešto bitno.

Gužva na treningu

Ljubazno obezbeđenje, a to su uglavnom stranci koji su došli da rade u Katar za vreme SP, objašnjavaju da je spuštena rampa i da ne možemo unutra.

Foto: Informer

 

- Ali nigde u pozivu medijima ne piše da će kapije biti zatvorene, samo kad je početak treninga. Zaista je glupo da nas ne pustite unutra – pravdamo se, dok uz nas bar još desetak novinarskih ekipa čeka zbog istog problema.

Brazilci su ozbiljna mašinerija, ne samo na terenu, nego i van njega, u organizaciji, što je sasvim logično za petostruke prvake sveta, prvog kandidata za novu titulu i ekipu koja u svojim redovima ima sve same zvezde svetskog fudbala. Tako čitav tim medijski tim radi samo na organizaciji i kontroli medijskih dešavanja, poput otvorenog treninga. Konačno, glavni portparol dolazi do kapije i dozvoljava da svi koji su zakasnili uđu na trening.

Foto: informer

 

Očekujemo da smo mnogo toga propustili, kad ono, ni sat vremena nakon predviđenog termina, Titeovi izabranici još nisu izašli na teren. Dobili su tih sat vremena slobodno da se vide i porazgovaraju sa prijateljima i porodicom.

Zato je na tribinama veća gužva i vrelija atmosfera nego na velikoj većini utakmica Superlige Srbije. Oko 1.500 ljudi, što novinara, što članova porodica igrača brazilske reprezentacije, čekalo je početak treninga, a onda su smeh, žamor i graja utihnuli.

Tijago Silva kao najiskusniji i Nejmar kao najveća zvezda tima konačno su izveli “karioke” na trening i šou program je mogao da počne.

Sve majstor do majstora – Nejmar, Gabrijel Žezus, Rafinja, Rišarlison, Vinisijus Žunior, ali i Fabinjo, Kazemiro... Svako od njih “jede” loptu. Fudbal im se lepi za nogu pri svakom dodiru. Ali kad krene igra “ševe”, onda lopta ide 200 na sat, a oni koji su u krugu moraju da kidišu kao besni psi ne bi li što pre izašli. Uživanje ih je gledati, ali u sebi govorimo da je lako Južnoamerikancima da se tako poigravaju na treningu, ali kad pred njih stanu Milenković, Veljković i Pavlović ili Sergej, Gudelj i Lukić, pa tek Mitar, Tadić, Vlahović, onda će se i Brazilcima skameniti noge.

Foto: informer

 

Očigledno i oni mnogo polažu na adekvatnoj pripremi utakmice sa Srbijom. Naime, nijihovi novinari su nam pre treninga otkrili da u Titeovom stručnom štabu vlada strah od fizičke dominacije srpskih igrača, kao i od skok igre, bilo da se radi o prekidima ili loptama ubačenim sa strane. Tačnije, strah je da će Brazilci tu biti u deficitu.

I zaista više od pola treninga, na jednoj polovini terena, Titeovi pomoćnici rade isključivo sa odbrambenim igračima i isključivo ponavljaju jednu te istu stvar u nedogled. Defanzivna linija koju čine s levog ka desnom beku Aleks Teljes, Markinjos, Silva i Dani Alves vežba samo kako da se odbrani od centaršuteva sa leve i desne strane. Zuji lopta na sve strane, istrčava i golman Alison povremeno, ali istina je da i ne deluju baš impresivno u tom segmentu. Eto ga razlog za osmeh na našem licu. Eto gde im Ahilova peta i eto gde Piksijevi momci treba da udare!

Foto: informer

 

Doduše, argentinski novinar Artur Kesada nam objašnjava da nema šanse da Alves bude starter.

Mislim da bi to bila teška glupost našeg selektora. Tite je već pod strahovitim pritiskom i na udaru javnosti zašto je uopšte pozvao Alvesa na SP. Znate, Dani je u celoj 2022. odigrao samo 11 utakmica! Od toga je njegov tim izgubio 10 sa njim u sastavu?! Da li biste ga vi stavili da vam igra na otvaranju Mundijala? Mislim da nema šanse, očekujem Danila na toj poziciji – kaže nam Kesada, s kojim smo inače ranije razgovarali o očekivanjima od utakmice Srbija – Brazil.

Kad je reč o ofanzivnoj liniji tima, tamo “karioke” imaju neverovatan izbor majstora i neuhvatljivih “brzanaca”, pa u ovom trenutnku niko sa sigurnošću ne može da kaže za koju trojicu ili četvoricu napadača će se Tite opredeliti. Sigurno je samo jedan – Nejmar.

500 novinara u “miks zoni”

As Pariz Sen Žermena sve vreme treninga privlači najviše pažnje, najviše se njegovo ime izgovara među novinarima na tribini. On deluje kao vrlo koncentrisan na to što radi, uz karakteristično često poigravanje s loptom i gestikuliranje ka saigračima, ali ne ostavlja utisak nekoga ko se postavlja kao da je iznad tima.

Foto: informer

 

Kraj treninga značio je novi stampedo – više od 500 novinara juriša ka “miks zoni”, skučenom i malom prostoru gde će odabrani igrači razgovarati za medije. Guramo se i mi, borimo se za ekskluzivnu izjavu samo za čitaoce Informera, želimo da iz prve ruke čujemo šta brazilski asovi stvarno misle o Srbiji, a ne da nam kolege prevode sa portugalskog i prepričavaju.

- Čoveče, bio sam na tri evropska prvenstva i dva svetska, ali nikad nisam video ovoliku gužvu – kaže španski novinar sa radija Kadena Ser.

Više od sat vremena čekamo igrače, nervoza raste, a nas koji nismo vlasnici TV prava, već novinari štampanih medija ili portala drže na distanci i obećavaju da ćemo svi dobiti svojih pet minuta.

Atmosfera je, međutim, na ivici pucanja kad nam jedan od članova PR tima, posle sat i po čekanja, kaže da možemo da idemo i da nećemo biti u prilici da dobijemo izjavu. E tu već prvi put osećamo određenu diskriminaciju, jer prvo zagledaju akreditaciju da vide iz koje si zemlje, pa onda postupaju bahato ili koliko-toliko ljubazno. Kreće svađa, rasprava, padaju i teške reči, ali ne odustajemo i na kraju dobijamo svojih pet, tačnije tri minuta!

Foto: informer

 

Smeštaju nas u društvo portugalskih radio reportera, a ne međunarodnih novinara kako su prvobitno najavili, i kažu da svaki igrač ima ukupno tri minuta za grupni razgovor.

Prva zveza među prisutnima je Eder Militao, štoper Reala. Ne zna engleski, mi ne govorimo portugalski, ali nema veze. Služimo se rečima koje znamo, svim mogućim telefonskim aplikacijama i pomagalima za prevođenje, i uspevamo da upitamo Militaoa kako misli da zaustavi Mitrovića i Vlahovića. Na isti način, sporazumevajući se i rukama i nogama, Informer od Glejsona Bremera traži i dobija odgovor o tome kako će protiv klupskih saigrača – Filipa Kostića i Dušana Vlahovića.

Trud se na kraju isplatio, čitaoci Informera dobili su ekskluzivan materijal, a sad samo ostaje da čekamo da se i našim “orlovima” isplati sav rad, trud i upornost, pa da i oni kraju od Brazilaca dobiju ono što žele.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija