• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.11.2022

14:34

FUDBALERI IRANA NISU PEVALI HIMNU! Igrači se solidarisali sa ženama, Iranke plakale na tribinama!

reuters

Fudbal

FUDBALERI IRANA NISU PEVALI HIMNU! Igrači se solidarisali sa ženama, Iranke plakale na tribinama!

Podeli vest

Fudbaleri Engleske i Irana igraju prvi meč na Svetskom šampionatu u Kataru, a potez Iranaca nije prošao nezapaženo, o njemu bruji planeta

Tokom intoniranja himne, pre početka utakmice, fudbaleri Irana nisu pevali, ćutali su. Napravili su hrabar potez i solidarisali se sa ženama Irana i javno pokazali da su protiv tamošnje vlasti. 

Takođe, kako javlja naš repoter iz Dohe, navijači Irana, koji su pre nekoliko dana stigli u Katar i imaju ulaznice za utakmice, čekali su prvi meč i reakciju igrača. Odlučili su da navijaju za nacionalni tim samo u slušaju da igrači ne pevaju himnu i tako pokažu da su uz svoj narod.

Navijači su aplauriali fudbalerima kada su videli da ne pevaju himnu, a nikome nisu promakle uplakane Iranke na tribinama stadiona.

Foto: reuters

 

Narod Irana je ustao na noge i poručio da će se boriti dok ne pobedi, nakon što je ubijena 22- godišnja Mahsa Amini.  Ona je uhapšena u Teheranu jer je nosila “neprikladnu odeću”. Mahsa Amini preminula u pritvoru policije za moral, koja ju je privela zbog “nepropisnog nošenja hidžaba”. Imače, Aminijeva je uhapšena 13. septembra u Teheranu, a njena smrt je objavljena tri dana posle toga. Represija u Iranu i dalje traje, protesti su intenzivirani. Stanice metroa i javni prevoz, kojima često patrolira moralna policija, postali su mesta državnog nasilja i nadzora nad građanima.

Početkom septembra, sekretar iranskog osoblja za promovisanje vrline i sprečavanje poroka, Mohamed Saleh Hašemi Golpajegani, objavio je da vlada planira da koristi tehnologiju prepoznavanja lica za ciljanje žena koje su uhvaćene sigurnosnim kamerama javnog prevoza. 

Foto: reuters

 

Što se tiče Engleza, pre početka meča sa Iranom su klečali, ali je igračima zabranjeno da nose "One Love" kapitensku traku koja promoviše prava LGBT zajednice.

Foto: reuters

 

Na oduševljenje engleske publike voditeljka BBC Sporta, Aleks Skot,  uključila se u program sa pomenutom trakom oko ruke. 

 

 

Svetsko prvenstvo je počelo u nedelju u Kataru, trajaće do 18. decembra. U Grupi B pored Irana i Engleske su još selekcije Velsa i SAD.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija