• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.11.2022

21:21

RIŠARLISONOVE MAKAZICE OŠIŠALE PERJE ORLOVIMA! Brazilci srušili HRABRU Srbiju! Afrički Lavovi MORAJU DA SE UKROTE!

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Fudbal

RIŠARLISONOVE MAKAZICE OŠIŠALE PERJE ORLOVIMA! Brazilci srušili HRABRU Srbiju! Afrički Lavovi MORAJU DA SE UKROTE!

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je u prvom kolu grupe G od Brazila rezultatom 0:2 (0:2) na Mundijalu u Kataru

Strahovala je Srbija od Nejmara, Žezusa, ali joj je noćna mora bio Rišarlison! Napadač Totenhema je sa dva gola rešio meč prvog kola Grupe G i doneo trijumf Brazilcima na startu Mundijala, uprkos hrabroj igri Piksijevog tima tokom većeg dela utakmice.

Znali smo i pre meča da će Brazilci od prve sekunde krenuti da kidisaju ka golu „orlova“, ali nisu računali da će u Vanji Milinković-Saviću imati nepremostivu prepreku da dođu do vođstva u prvom poluvremenu.

Štoperski par Pavlović-Veljković učinio je da Nejmar, sem jednog šuta sa velike udaljenosti, bude neprimetan. Upravo je taj „projektil“ asa PSŽ-a u 20. minutu bio prva ozbiljna opasnost po čuvara mreže Torina, dok je u nastavku akcije odbranio i pokušaj Kazemira.

Najbolju priliku da dođu do vođstva, Titeovi puleni imali su šest minuta kasnije, kada su izgradili sjajnu akciju. Kao na tacni je kapiten Tijago Silva uposlio Vinisijus Žuniora, koji se stuštio ka mreži „orlova“, ali je Vanja pravovremenim istrčavanjem odbranio već viđen pogodak napadača Reala.

SRBIJA - BRAZIL 0:2 (0:0)

Stadion: Luisal. Gledalaca: 88.103. Strelac: Rišarlison 62, 73. Sudija:Alirez Fagani. Žuti kartoni: Pavlović, Gudelj, Lukić.

Brazil (4-2-3-1): Alison - Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro - Lukas Paketa (od 75. Fred), Kazemiro - Rafinja (od 87. Rafinja), Nejmar (od 79. Entoni), Vinisijus (od 76. Rodrigo) - Rišarlison (od 79. Žezus).

Srbija (3-4-2-1): V. Milinković Savić - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković (od 57. Radonjić), Gudelj (od 57. Ilić), Lukić (od 66. Lazović), Mladenović (od 66. Vlahović) - S. Milinković Savić, Tadić - Mitrović (od 83. Maksimović).

Slična situacija viđena je i u 34. minutu, samo što su ovog puta dupli pas razmenili Rafinja i Paketa koji je uputio šut ka mlađem Milinković-Saviću, međutim, nova sigurna intervencija Vanje sačuvala je srpski tim kapitulacije.

Standings provided by Sofascore

 

Samo 120 sekundi kasnije, Srbija je posle dužeg vremena uspela da prenese težišpte igre na polovinu „karioka“ i stvori polupriliku. Na sreću Alisona, Filip Mladenović u skoku nije uspeo da zahvati loptu glavom kako je želeo, nakon centaršuta Živkovića, pa su ostali uzdasi navijača „orlova“ u dohi i kraj malih TV ekrana.

Zapretili su u finišu poluvremena Brazilci još dva puta. Prvo preko agilnog Vinicijusa koji je iskoristio grešku Milenkovića i ukrao mu loptu, a kada se spremao da šutira, štoper Fiorentine se vratio i iskupio se za kiks, osujetivši ga da uputi udarac.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Nedugo zatim, Rafinja je fintom nadmudrio Pavlovića, ali se na sreću Srbije, spetljao i lopta mu je otišla u gol-aut.

U nastavku je Brazil krenuo još silovitije i već u uvodnih desetak minuta stvorio dve dobre prilike preko Vinicijusa. Najpre je na dodavanje asa Reala, Nejmar iz blizine tukao pored gola, da bi Aleks Sandro u 60. pogodio stativu.

Ipak, već u sledećem napadu, Vanja Milinković-Savić je bio savladan. Vinicijus je probio odbranu „orlova“ po boku, uspeo da šutira, srpski golman kratko odbranio, a Rišarlison sproveo loptu u mrežu za 1:0.

Foto: Pedja Milosavljević

 

A, onda remek-delo u režiji istog igrača! O majstoriji Rišarlisona kod drugog gola dugo će se pričati! Najlepši gol od starta Mundijala, u stilu najvećih fudbalskih asova svih vremena! Repriza akcije kod prvog gola, Vinicijus je centrirao, a junak celog Brazila uhvatio „makazice“ i primorao Vanju na drugu kapitulaciju – 2:0.

Pobeda Brazila je mogla da bude i ubedljivija, ali je udarac Kazemira u finišu meča zaustavila prečka.

Orlovima ostaje da u narednom meču sa Kamerunom jure prvi trijumf na Mundijalu, a eventualni prolazak dalje protiv starih dužnika Švajcaraca u poslednjem trećem kolu.

TOK MEČA

Kraj meča, Brazil je pobedio Srbiju rezultatom 2:0, zahvaljujući dvostrukom strelcu Rišarlisonu!

92. minut - Martineli je bio u prodoru, ali je Veljković ispucao loptu ispred asa Arsenala.

90. minut - Igraće se još sedam minuta sudijske nadoknade vremena.

88. minut - Brazil - Srbija 10:0 u šutevima na gol!

86. minut - Sada je Rišarlison bio asistent, dodao je loptu Rodrigu, a ovaj tukao nekoliko metara pored gola.

83. minut - Završen je meč za Mitrovića, menja ga Maksimović.

82. minut - Žezus je nadmudrio Milenkovića, ali je Vanja bio pribran i uspeo da interveniše.

81. minut - Raspala se igra "orlova", sada su Brazilci mogli i do trećeg gola, ali je prečka posle šuta Kazemira bila Vanjin saveznik.

Foto: REUTERS/Matthew Childs

 

78. minut - Umesto Rišarlisona, junaka Brazila, na terenu je Gabrijel Žezus, Nejmara je zamenio Entoni.

73. minut - GOOOOL!!!! Evrogol Rišarlisona, makazaicama u stilu najvećih brazilskih asova, Vanja je bio nemoćan! Perfektan gol napadača Totenhema - 2:0!!!

70. minut - Kakve dve prilike u jednom napadu za Srbiju! Najbolje na utakmici. Posle kornera Tadića, najpre je pokušao Sergej, a potom Ilić promašio "zicer", da bi akrobatski pokušaj Vlahovića otišao daleko od Alisona!!! Imaće Orlovi za čim da žale ako izgube ovaj meč.

Foto: Tanjug/AP

 
 

68. minut - Šteta, bila je ovo lepa prilika iz kornera koji je izveo Tadić, glavom je loptu zahvatio Pavlović i šutirao iznad prečke.

65. minut - Nova kontra i opasnost za Vanju, srećom po njega Vinicijus se okliznuo posle dodavanja Nejmara i propustio priliku da duplira vođstvo Brazila.

62. minut - GOOOL!!!! Brazil vodi golom Rišarlisona!!! Vinicijus je šutirao, Vanja kratko intervenisao, a Rišarlison prihvatio odbitak i smestio ga u mrežu za 0:1! 

60. minut - STATIVA!!! Aleks Sandro je sa velike udaljenosti opalio po lopti, Vanja je već bio savladan, ali je lopta pogodila stativu i Fortuna je bila na strani Orlova!

58. minut - Mitrović se izborio za loptu, Tadić centrirao u šesnaesterac, ali je Kazemiro stigao do nje pre Milenkovića  izbio u korner. Kapiten "orlova" je izveo udarac iz ugla, međutim, Brazilci su se odbranili.

Foto: Pedja Milosavljević

 

57. minut - Pravi dvostruku izmenu Dragan Stojković Piksi. Selektor je iz igre povukao Nemanju Gudelja i Andriju Živkovića, umesto njih na terenu su Ivan Ilić i Nemanja Radonjić.

54. minut - NOVI ZICER ZA BRAZIL! Vinicijus je opet pobegao i kao na tacni uposlio Nejmara na nekih 6-7 metara, srećom po Vanju i "orlove", napadač PSŽ-a je bio neprecizan i tukao daleko pored gola.

Foto: Pedja Milosavljević

 

53. minut - Vinicijus je kao brzi voz protutnjao uz desnu stranu, uputio centaršut, na pravom mestu je bio Pavlović, da bi posle novog ubačaja u kazneni prostor Srbije i Gudelj intervenisao glavom i otklonio opasnost.

52. minut - Ponovo taj tandem Paketa-Rafinja zadaje glavobolju srpskim defanzivcima, ali sjajni Strahinja Pavlović interveniše u poslednjem trenutku i sprečava Brazilce da dođu do Vanjine mreže.

50. minut - Prebacio je Nejmar "živi zid", ali je lopta zakačlila jednog igrača Srbije i otišla u korner. Posle novog udarca iz ugla, Silva je udarcem glavom pogodio u glavu SMS-a, koji je ostao na travi, ali se ubrzo podigao i nastaviće igru.

Foto: Pedja Milosavljević

 

49. minut - Selektor Stojković je poslao Vlahovića na zagrevanje!

48. minut - Drugi žuti karton na meču, dobio ga je Nemanja Gudelj posle oštrog starta nad Nejmarom koji je bio u silovitom prodoru. Uspeo je srpski reprezentativac da ga stigne i spreči potencijalno vođstvo "selesaa".

Foto: Tanjug/AP

 

46. minut - ZICER ZA BRAZIL!!! Velika greška Milenkovića mogla je skupo da bude kažnjena! Vanja Milinković-Savić je ipak bio priseban i odbranio kolosalnu priliku Rafinje, najbolju na utakmici, koja na sreću nije bila kobna po "orlove".

46. minut - Počelo je drugo poluvreme na "Luisal" stadionu!

Uskoro počinje durgo poluvreme, akteri su spremni da izađu na teren.

Završeno je prvo poluvreme, Srbija odoleva moćnim Brazilcima 0:0.

 

 

45. minut - Igraće se još 60 sekundi u prvom poluvremenu.

43.minut - Oslobodila se Srbija i sada ponovo zapretila preko Sergeja i Dušana Tadića, uputio je pas vezista Lacija ka kapitenu "orlova", ali je bilo prebrzo.

42. minut - Rafinja je nadmudrio Pavlovića, ali je otišao sa loptom u gol-aut. Pavlović je požrtvovano uklizao, dovoljno da zbuni Brazilca kome je lopta pobegla u želji da se stušti ka Vanji Milinković-Saviću.

Foto: Tanjug/AP

Vanja Milinković Savić blista protiv Brazilaca

40. minut - Moglo je da bude mnogo opasnije po Srbiju! Milenković je pogrešio, Vinicijus dobio duel sa štoperom Fiorentine, ali se Bleki vratio sustigao i ispravio svoju grešku osujetivši napadača Reala da se proslavi.

39. minut - Napadali su Brazilci preko krila, Paketa je uputio centaršut, a Milenković staloženo izbacio loptu.

36. minut - Konačno je Srbija prešla na polovinu Brazila i stvorila priliku. Centirao je Živković, a Mladenović u skoku loše glavom zahvatio loptu, pa nije ni bilo potrebe da Alison interveniše.

Foto: Tanjug/AP

 

34. minut - Sjajan dupli pas razmenili su Rafinja i Paketa, usledio je šut ka Vanji, koji je i ovog puta bio dobro postavljen i uhvatio loptu koja je išla u okvir njegovog gola. Nova sjajna prilika za Selesao i nova odbrana za golmana Torina. 

Navijači u Pioniru ostali su posle meča Zvezda - Makabi da navijaju za Orlove.

31. minut - Posle drugog kornera, stvorio je šansu Brazil preko Rafinje. Paketa mu je petom odigrao, a Rafinja pokušao klizećim startom da dođe do lopte, ali ga je Vanja pretekao i sačuvao mrežu.

30. minut - Novi nalet Brazilaca, Rafinja je centrirao, a Veljković u poslednjem trenutku izbacio loptu u korner koji je nisko izveo fudbaler Barselone, ali samo drugi uzastopni korner za Selesao.

28. minut - Ubacivanje Nejmara za Rafinju, nedovoljno dobar centaršut i as Barselone nije uspeo da stigne do prebrze lopte.

Foto: Tanjug/AP

 

26. minut - Bravoooo za Vanju Milinković-Savića! Golman Torina je odlično ispratio dodavanje Tjaga Silve ka Vinicijusu, istrčao na vreme i intervenisao ispred napadača Reala. Zicer za Brazilce, koji je fenomenalno odbranio čuvar mreže Srbije! 

25. minut - Pretiii Srbija, samo napred "orlovi"!!! Sada je centaršut ka Mitroviću uputio Živković, ali je ispred Mitrogola u vazdušnom duelu, u poslednjem trenutku loptu pokupio Alison.

23. minut - Bili su u duelu Strahinja Pavlović i Rafinja, sjajno se zagradio srpski reprezentativac ne dozvolivši fudbaleru Barselone da dođe do lopte.

20. minut - "Bomba" Nejmara sa velike udaljenosti, odlično je to izblokirao Veljković, pa onda projektil i Kazemira sa distance, Vanja je bio na mestu. Napada Brazil kontroliše igru, "orlovi" se strpljivo brane i čekaju šansu.

Foto: Tanjug/AP

 

19. minut - Ponovo se Nejmar našao na zemlji posle duela sa Pavlovićem i Veljkovićem, ne štede srpski štoperi prvu zvezdu brazilske selekcije. Povreda, ipak, nije teže prirode i as PSŽ-a će nastaviti meč.

17. minut - Komplikovali su bespoptrebno odbrambeni igrači Srbije, kratko dodavanje uputio je Vanja Milinković Savić, ali srećom Brazilci nisu presekli loptu. Moglo je da bude mnogo opasnije po nas.

15. minut - Brazilci drže loptu više u posedu! Prvi favorit Mundijala je imao 44 odsto, Srbija 32%, dok je u 24 posto slučajeva bila van efektivne igre.

13. minut - Kao brzi voz protutnjao je Vinicijus po boku, ali su ga sustigli Živković i Veljković, pa je lopta završila u korneru. Direktno je iz njega pokušao Nejmar, lopta je išla u gol, ali je Vanja Milinković-Savić izboksovao na vreme i Brazil je dobio novi udarac iz ugla.

Foto: Tanjug/AP

 

Ovog puta Vanja mnogo sigurniji i hvata loptu, tom prilikom Kazemiro je silovito naleteo na Pavlovića i udario ga po nosu. Ništa ozbiljno, srećom, po defanzivca Srbije.

11. minut - Paketa je grubo startovao na Mitrovića. Brazilac je oštro startovao nad najboljeg strelca u istoriji srpske selekcije i nagazio ga po stopalu koje golgeter Fulama još nije zalečio.

Foto: Tanjug/AP

 

10. minut - Odgovaraju Piksijevi Orlovi preko Andrije Živkovića, krilo PAOK-a je uputio centaršut u kazneni prostor, ali je Alison pravovremeno reagovao i uhvatio loptu.

9. minut - Nova opasnost pred Vanjinim golom, Nejmar je bio u naletu, krenuo je da dribla, pa su ga ponovo defanzivci "orlova" pročitali i intervenisali.

Foto: Tanjug/AP

 

8. minut - Sergej je bio u prodoru, ipak, zaustavili su ga defanzivci Brazila.

7. minut - Sramota! Prvi start na utakmici i odmah žuti karton za Strahinju Pavlovića, pošto je izgubio loptu i faulirao Nejmara, koji je došao do nje. Umesto opomene za prvi start, sudija mu je odmah dodelio javnu opomenu. Za mnogo oštrije startove se na Mundijalu gledalo kroz prste.

6. minut - Uzvraća Srbija, prvi opasan napad preko kapitena Tadića koji je centrirao, ali je Danilo intervenisao glavom i izbio loptu.

Foto: Tanjug/AP

Tekst potpisa

4. minut - Napali su prvi Brazilci, Rafinja je bio u prodoru po boku i pokušao da centrira, ali su ga izblokirali Pavlović i Veljković i sprečili moguću opasnost pred Vanjinim golom.

1. minut - Meč je počeo! Napred Srbija!!! Srećno, Orlovi!

 

 

19.59 - Glavni sudija u VAR sobi je Abdul Al Mari iz Katara.

19.55 - Posle intoniranja brazilske, na redu je himna Republike Srbije. Svi rerpezentativci pevaju, ceo stručni štab na čelu sa selektorom Stojkovićem, kao i svi srpski navijači u Dohi!

19.54 - Dušan Vlahović je nasmejan izašao na stadion u Dohi, kao i svi srpski reprezentativci.

 

 

19.52 - Uskoro počinje meč, igrači dobijaju poslednje instrukcije pred izlazak na teren.

19.42 - Orlovi će imati večeras i poodršku proslavljenog holandskog reprezentativca Rafaela Van der Varta, koji prisustvuje ovoj utakmici.

Opširnije OVDE.

19.32 - Navijači "orlova" nadglašavaju brazilske fanove, ori se "Marš na Drinu", svi Srbi pevaju kao jedan! 

19.28 - Fudbaleri Srbije izašli su na zagrevanje, uz hitove srpske pesme "Marš na Drinu".

19.22 - Tribine se polako popunjavaju, spektakularan meč čeka nas u najavi!

19.16 - Fudbaleri Srbije su stigli na stadion. Još malo je ostalo doduela sa Brazilom!

19.11 - Stadion se polako puni!

 

 

 

18.52 -  Ovako izlgeda naša svlačionica

Foto: Fudbalski savez Srbije

Foto: Fudbalski savez Srbije

18.45 - PIksi izabrao startnih 11! 

Oni večeras izlaze na megdan Brazilu: V. Milinković-Savić, Milenković, Pavlović, Veljković, Mladenović, Živković. Gudelj, S. Milinković,-Savić, Lukić, Tadić, Mitrović

18.42 - Evropska fudbalska unija (UEFA) je na zvaničnom Tviter nalogu poželela sreću reprezentaciji Srbije na meču protiv Brazila .

- Srećno, ''Orlovi" - piše na UEFA-inom Tviter nalogu. UEFA je reč "orlovi" napisala na srpskom jeziku.

 

 

 

18.41 - Podrška Srbiji stiže i od Jokićevog Denvera.

 

 

18.35 - Rusi u Kataru navijaju za Srbiju!

18.25 - Lepa Srpkinja opčnila sve na ulicama, svi želeli da se slikaju s njom

18.10 - Brazilci se ne vide, samo srpske zastave na ulicama

18.00 - Fudbaleri Srbije su u autobusu, krenuli su na stadion "Lusail"!

17.50 -  Fudbaler Andrija Kaluđerović sa sinovima bodri Srbiju

17.45 - Srbi i Rusi ko braća rođena ori se ulicama

17-25 - Fantastična atmosfera na  ulicama pred meč sa Brazilom.

16.40 -  OGLASIO SE RONALDINJO!

- Naše vreme je došlo. Idemo, Brazil - napisao je Ronaldinjo na Instagramu pred meč sa Brazilom.

16.37 - Stadion Lusail biće poprište meča "orlova" i "selesaa". Evo kako izgleda ovo velelepno izdanje:

 

 

 

 

 

 

 

 

16.35 - Fudbalski savez Srbije je podsetio na izjavu selektora Stojkovića u kojoj kaže da se ništa ne mora, ali može mnogo:

16. 15 - LUKA DONČIĆ NAVIJA  ZA SRBIJU

- Za Srbiju, pošto Slovenija ne igra - rekao je Dončić za američke medije.

16.22 - Podršku "orlovima" u utakmici sa Selesaom dale su brazilska manekenka Adrijana Lima, Ana Antić, ćerka legendarnog Radomira Antića, kao i supruga Luke Jovića, Sofija Milošević.

Više o tome pročitajte OVDE.

16.16 - U prvom meču grupe G, fudbalska reprezentacija Švajcarske savladala je Kamerun rezultatom 1:0. Gol odluke postigao je Embolo.

15.35 - Dobar dan i dobrodošli na lajv blog "Informera", namenjen utakmici prvog kola Grupe G, između Srbije i Brazila.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragan

pre 1 godinu

polijecu kao ,,orlovi,,a sletit ce kao ocerupani vrapcici

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Ruska državna televizija, tojest: njen Prvi kanal (Первый канал), direktno prenosi taj meč.

PROMAJA

pre 1 godinu

Veceras ce se videti da li velika logistika radi za tim ili su otisli u Katar zbog sebe a ima ih vise od igraca.

Zagor

pre 1 godinu

MEJ DEJ! MEJ DEJ! MEJ DEJ! ORLIĆ PADA!!! ??? Koji ste vi bolesnici!!!I od nogometa napravite cirkus!!! Hoće li i ovo biti kao pobEda na Kosovu polju? Cijeli svijet se smije srbiji

ringispil

pre 1 godinu

Je...o ga Gudelj, cim sam video sastav rekao sam 3 : 0 za Brazil. E moj piksi ne zivi se od stare slave i kratke pameti.

Pik

pre 1 godinu

Nije ih osisao nego ocerupao haha. Ko visoko leti, nisko pada.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija