• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.04.2023

10:44

SPEKTAKL! "MERAKLIJE" u TRANSU, Niš "goreo" dok se slavio 100. rođendan! Bivši golman oduševio... (VIDEO)

Privatna arhiva

Fudbal

SPEKTAKL! "MERAKLIJE" u TRANSU, Niš "goreo" dok se slavio 100. rođendan! Bivši golman oduševio... (VIDEO)

Podeli vest

Fudbalski klub Radnički Niš obeležava 100 godina postojanja, a na centralnom gradskom trgu minule verečeri održan je veliki koncert u organizaciji tamošnjih navijača "meraklija".

Pred više hiljada okupljenih nastupili su Gale i Kerber, Vudu Popaj, Najda iz grupe Smak, Totalni klošari, Fighting Sparrow, kao i Di-džejevi Gavra i Ceka.

Svi izvođači su veliki navijači Radničkog, a mnogi su klub i opevali u svojim pesmama. Navijači "Reala sa Nišave" priredili su spektakularnu bakljadu i vatromet, te je ceo centar Niša bio obojen u boje Radničkog.

Nišlije je oduševio potez golmana Apolona, Aleksandra Jovanovića, koji je tražio dozvolu kiparskog šampiona da prisustvuje događaju, a odmah nakon završetka vratio se obavezama u klubu.

Fudbalski klub Radnički osnovan je 24. aprila 1923. godine. Sve do kraja Drugog svetskog rata bio je u nemilosti iz političkih razloga, a punu afirmaciju stiče tek 1963. godine kada je po prvi put izborio učešće u tadašnjoj Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije.

Sledi period velikih uspeha - 1975. godine osvojen je Balkanski kup, a 80-ih godina klub je bio u zenitu rezultata kako na domnaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. U tri sezone Radnički sa velikim uspehom nastupa u Kupu UEFA, a 1982. godine dospeva do polufinala i dvomeča sa nemačkim Hamburgerom. Raspad Jugoslavije, ratovi i ekonomska kriza ostavili su trag i u klubu, koji je često ispadao u niže rangove takmičenja i dugo nije uspevao da se rezultatski i organizaciono stabilizuje. Renesansa kluba kreće sa dolaskom novog rukovodstva, na čelu sa Ivicom Tončevom, sredinom sezone 2016/2017.

Teška finansijska situacija je konsolidovana, klub je ojačan, pa slede i bolji rezultati ekipe. Radnički u kontinuitetu sezone završava u vrhu Super lige Srbije, a u istorijskoj sezoni 2018/2019 Radnički je prvenstvo završio na drugom mestu na tabeli i tako po prvi put od svog osnivanja stekao status vicešampiona države. Ove godine, klub i navijači nizom manifestacija podseća na svoju burnu i slavnu prošlost, a tokom čitavog leta, između ostalog, biće upriličene tribine, izložbe, koncerti i revijalne utakmice, a snimljen je i dokumentarni film kojima će se javnost još jednom podsetiti na slavne dane "Reala sa Nišave".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija