• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

16.05.2023

14:20

RIVALSTVO KAO NIJEDNO DRUGO NA SVETU! Milan večeras kreće po istorijski preokret, priziva Ševčenka i debakl Intera iz 2001. godine! (FOTO+VIDEO)

EPA

Fudbal

RIVALSTVO KAO NIJEDNO DRUGO NA SVETU! Milan večeras kreće po istorijski preokret, priziva Ševčenka i debakl Intera iz 2001. godine! (FOTO+VIDEO)

Podeli vest

Veliki milanski rivali večeras (21.00, Arena 1 premijum) igraju revanš meč polufinala Lige šampiona, nakon što je Inter pre šest dana slavio protiv Milana u gostima sa 2:0. Ova dva tima su u prethodnih tridesetak godina odigrali nekoliko mečeva koji se dan-danas prepričavaju, a navijači "rosonera", iako svesni da nemaju previše šansi, nadaju se da bi njihovi ljubimci mogli da urade nešto slično kao generacija iz 2001. godine, koja je do nogu potukla Inter pred njegovim navijačima.

Ovo su neki od najzanimljivijih mečeva derbija "Dela Madonina", a krenućemo prvo od najubedljivije pobede nekog od ova dva tima u istoriji. Naravno, reč je o meču Serije A na "Đuzepe Meaci", koji je Milan predvođen Andrejem Ševčenkom dobio sa čak 6:0!

 

Foto: EPA

 


2001. INTER - MILAN 0:6


Bila je to i ostala najveća šamarčina koju je Inter popio pred svojim navijačima u istoriji milanskih derbija. U tom momentu ekipe su se borile za četvrto mesto i plasman u Ligi šampiona i pred meč 30. kola "neroazuri" su bili šesti, a "rosoneri" peti na tabeli. 

Foto: EPA

 

Bile su to čuvene generacije zbog kojih su mnogi od nas i počeli da prate Seriju A. Za Inter su igrali Kristijan Vijeri, Alvaro Rekoba, Havijer Zaneti, Loran Blan, Stefan Dalma i zanimljivo buduća legenda Milana Klarens Sedorf. Sa druge strane, za tadašnji Milan Maura Tasotija igrala je generacija koja je kasnije pokorila Evropu - Andrej Ševčenko, Paolo Maldini, Đenaro Gatuzo, Alesandro Kostakurta, Seržinjo, Zvonimir Boban, Kaha Kaladze i ostali.
Blistao je, kao nikad dotad, čuveni Đani Komandini. Legendarni napadač je u 3. i 19. minutu doneo 2:0 Milanu, a potom su Inter do kraja dotukli Andrej Ševčenko sa dva i Federiko Đunti i Seržinjo sa po jednim golom. Na kraju - 6:0 za Milan, koji je ostvaio najubedljiviju pobedu u istoriji milanskih derbija.

 

 


2005. INTER - MILAN 0:1 (ukupno 0:3, prekid)


Milan je u četvrtfinalu Lige šampiona 2005. godine dobio prvi meč protiv Intera sa 2:0 i u revanš je otišao sa komfornom prednošću. Na "Đuzepe Meaci", tim koji je tada predvodio Karlo Anćeloti poveo je u 30. minutu, a strelac je bio niko drugi nego Andrej Ševčenko.

Foto: EPA

 

Za Inter su tada igrali Frančesko Toldo, Adrijano, Kili Gonzales, Marko Materaci, Havijer Zaneti, ali i pokojni Siniša Mihajlović. Milan je, može se reći, imao jednu od najjačih ekipa u istoriji. Poznato je da je te godine poražen u finalu od Liverpula nakon čuvenih penala, a u ekipi su uz Ševčenka, bili Ernan Krespo, Kaka, pomenuti Sedorf, kao i Maldini, Nesta, Stam, Kafu, Dida...
Meč je, mnogi se sećaju, prekinut na 15 minuta do kraja. Navijači Intera su napravili bakljadu i pogodili Didu, pa je nastala ona čuvena slika Ruija Košte i Marka Materacija, kako naslonjeni jedan na drugog gledaju bakljadu najvatrenijih pristalica Intera. Milan je, kako smo već spomenuli, prošao dalje i kasnije u finalu izgubio već viđenu titulu od Liverpula, nakon prednosti od 3:0 na poluvremenu.

Foto: EPA

 


2003. INTER - MILAN 1:1 (0:0 prvi meč, Milan prošao zbog gola u gostima)


Bila je to još jedna čuvena utakmica milanskih velikana, koja dan-danas boli navijače Intera. Prvi meč pred navijačima Milana završena je 0:0 i prošla je u taktičkom nadmudrivanju večitog luzera Ektora Kupera na klupi Intera i velikog Karla Anćelotija na klupi "rosonera".
Revanš je bio pred Interovim navijačima i maltene svi su bili ubeđeni da će ekipa predvođena Toldom, Materacijem, Krespom, Rekobom, Emreom, Martinsom i Kalonom izboriti plasman u finale i otići na megdan Juventusu. Ipak, naleteli su na tvrdo i na fantastičnu ekipu Milana, koju je, kao i mnogo puta pre i posle toga, predvodio čuveni Ševčenko.

 


Upravo je Ukrajinac utišao "Meacu" u poslednjim sekundama prvog poluvremena. Pogodio je za 0:1 i prebacio pritisak na leđa Intera. Napadao je domaći tim i do gola je došao tek u 84. minutu preko tadašnje najveće nade svetskog fudbala Obafemija Martinsa. Gol Nigerijca, ipak, nije bio dovoljan da odu u finale.
Pamte se veliki promašaji Muhameda Kalona i Ivana Kordobe pri rezultatu 1:1 u poslednjih pet minuta meča. Zaustavio ih je Kristijan Abijati i odveo Milan na finale protiv Juventusa. Tamo je, kako je već poznato, tim sa "San Sira" osvojio svoju četvrtu titulu nakon penala, u jednom od najdosadnijih finala u istoriji elitnog takmičenja.

 


2001. INTER - MILAN 2:4


Bio je to prvi naredni meč ovih rivala nakon onih istorijskih 0:6 u korist Milana. Inter je pred svojim navijačima i sa tada novim trenerom, pomenutim Kuperom, bio naoštren da se revanšira rivalu za čuvenu blamažu, a malo je falilo da isto tako prođu i to pred svojim navijačima.

Foto: EPA

 

Inter je poveo preko Nikole Ventole u 13. minutu i dominirao na terenu. Ipak, igrači poput Georgatosa, Vivasa i Gulija nisu imali nikakve šanse protiv Ševčenka, Inzagija, Rui Košte, Albertinija, Maldinija i ostalih... Ševčenko je početkom drugog poluvremena izjednačio na 1:1, a nedugo zatim usledio je i preokret, a strelac je bio Rumun Kozmin Kontra. Filipo Inzagi je doneo 3:1, a Ševčenko drugim golom 4:1. Poraz je ublažio Muhamed Kalon, a bila je to prva velika pobeda turskog trenera Fatiha Terima u svom kratkotrajnom mandatu na klupi Milana.


2009. MILAN - INTER 0:4


Drugo kolo Serije A iz omiljene sezone Interovih navijača 2009/10. završeno je debaklom Milana u derbiju "Dela Madonina". Milan je, ruku na srce, tih godina uprkos sjajnom timu bio u nekoj vrsti tranzicije, dok se Inter sa Žozeom Murinjom spremao da odigra najbolju sezonu u klupskoj istoriji, koja je na kraju krunisana triplom krunom - titulom Lige šampiona i Serije A i trofejem Kupa.

Foto: EPA

 


Milan je pred svojim navijačima, sa Ronaldinjom, Pirlom i Patom, bio možda blagi favorit, ali proveo se kao bos po trnju! Jedan od najboljih igrača na tom meču bio je bivši kapiten Srbije Dejan Stanković, strelac četvrtog gola na meču. Pre njega, pogađali su Tijago Mota, Dijego Milito i Majkon. "Rosoneri" i njihov golman Marko Storari prosto nisu znali šta ih je snašlo.
Inter je tim trijumfom najavio sezonu koja se verovatno još dugo vremena neće ponoviti na "Đuzepe Meaci".

 

 


2004. MILAN - INTER 3:2


Inter je tada nakon nekih zaista bizarnih poraza od Ektora Kupera preuzeo Alberto Zakeroni. "Neroazuri" su morali da se bore za izlazak makar u Kup UEFA, dok se Milan borio za titulu i u trenutku odigravanja meča 22. kola bio je lider Serije A.

Foto: EPA

 

Međutim, motivisani gosti rešili su da prekinu niz očajnih rezultatima u gradskim derbijima i na poluvremenu su vodili 2:0, kada to niko nije očekivao. Strelci su bili naš Dejan Stanković i defanzivni vezista Kristijano Zaneti. Zakeronijevi momci, predvođeni Toldom, Vijerijem i Adrijanom, već su počeli da slave, a onda je Anćeloti napravio potez meča - u igru je uveo Jon Dal Tomasona. Danac je prvo smanjio na 2:1, a onda je Kaka samo minut kasnije izjednačio na 2:2. Pobedu Milanu doneo je Klarens Sedorf, koji se na neki način osvetio bivšem klubu što ga je najurio.

 


Podsetimo, Milan je tih godina žestoko nasamario Inter u razmeni igrača. U nekoliko odvojenih transfera, Interu su uzeli Sedorfa, Pirla i Šimića, a u suprotnom pravcu poslali Gulija, Frančeska Koka i Umita Davalu. Nema sumnje, fantastični poslovni potezi koji su u nekoj meri promenili istoriju oba kluba.

 

Foto: EPA

 


1949. INTER - MILAN 6:5


Pre 74 godine viđena je najveća goleada u istoriji duela Intera i Milana. Na "San Siru", pred većinski navijačima Intera, domaćin je slavio sa 6:5 i to nakon što je na poluvremenu gubio sa 4:3. Bio je to meč pun preokreta i istorijski upamćen je po nekim detaljima i trivijama.
Primera radi, bio je to prvi derbi otkako je čuveni Đuzepe Meaca napustio Inter. Godinu dana ranije otišao je da trenira Bešiktaš, nakon što je tri sezone ranije predvodio "neroazure".
Osim toga, meč je poznat po tome što je Milan već u 19. minutu vodio sa 4:1! Blistao je Enriko Kandijani sa dva gola, a po jedan su postigli Gunar Nordal i Nils Lidholm. Inter je čast čuvao preko čuvenog Mađara Ištvana Njereša, koji je bio i najzaslužniji za ono što će se dogoditi.
Amadeo Amadei je smanjio u 39. minutu na 4:2, a onda je Njereš samo 40 sekundi kasnije dao i treći gol za Inter. Opet je Amadei pogodio za 4:4 početkom drugog poluvremena, da bi Benito Lorenci doneo prvu prednost Interu u 58. Karlo Anovaci je izjednačio na 5:5, da bi Amadei trećim golom doneo istorijsku pobedu Interu, u 64. minutu - 6:5.


1949. INTER - MILAN 4:4


Ovo je bio meč odigran svega nekoliko meseci pre istorijskih 6:5 za Inter. U razmaku od samo devet meseci, Inter i Milan odigrali su dve utakmice u kojima je ukupno palo 19 golova!
Da stvar bude još luđa, Milan je i ovde imao prednost, u jednom momentu čak 4:2. Inter je ponovo izvukao dvostruki strelac Ištvan Njereš, a pogađali su Edi Graton (autogol) i Benito Lorenci. Sa druge strane, Milan su predvodili Karlo Anovaci, Pedi Sloun i dvostruki strelac Gunar Nordal. Pitanje je da li se ikad u istoriji nekog velikog rivalstva dogodilo da u dva uzastopna derbija bude viđen veći broj golova u odnosu na ova dva. Dakle, 4:4 je bilo u februaru 1949, a 6:5 za Inter u novembru iste godine.


2005. INTER - MILAN 3:2


Jeste Inter pobeđivao Milan sa 4:0, nedavno i u Superkupu Italije sa 3:0, ali ovo je verovatno najslađa pobeda koju su ikad ostvarili protiv gradskog rivala.
Sama po sebi ova utakmica nije mnogo uticala na konačan ishod prvenstva, jer je reč o meču 15. kola Serije A. Suštinski, zapravo je predstavljala preokret u dominaciji ova dva kluba, pošto je nakon ovoga Inter preuzeo primat u italijanskom fudbalu.
Pre ovog duela, Inter pred svojom publikom nije pobedio Milan na deset utakmica, odnosno punih sedam godina. Između ostalog, tu su bili oni porazi od 6:0, dvaput eliminacije iz Lige šampiona i još mnogo bolnih udaraca. Došao je na red i ovaj meč, u kojem je Milan zbog očajnog starta i oduzimanja bodova bio na očajnom 18. mestu.

 


Inter je poveo iz penala preko Adrijana, a na isti način je izjednačio Ševčenko, koji je tih godina terorisao Inter. Na poluvremenu je bilo 1:1, da bi na startu drugog dela Martins povisio na 2:1. A potom, ludih devet minuta. Jap Stam je u svom stilu, udarcem glavom izjednačio na 2:2 u 83. minutu, a onda je u 92. Alesandro Nesta u svom kaznenom prostoru igrao rukom. Loptu je uzeo Adrijano i doneo Interu pobedu, koja je, ispostaviće se, značila mnogo više od sama tri boda.

 


2006. MILAN - INTER 3:4


Bio je to još jedan meč u kojem je dominirao naš Dejan Stanković. Inter je početkom sezone 2006/07. gostovao gradskom rivalu i naneo mu bolan poraz na "San Siru". 

Foto: EPA

 

Već u 47. minutu vodio je Inter golovima Ernana Krespa, Dejana Stankovića i Zlatana Ibrahimovića. Bivši trener Zvezde, a sada Sampdorije, uz gol zabeležio je dve asistencije. Na 3:1 smanjio je Sedorf, a Materaci je na asistenciju Figa doneo 4:1 Interu. Poraz su ublažili Alberto Đilardino i Kaka. Međutim, Milan je te sezone (2006/07) osvojio Ligu šampiona, tako što se revanširao Liverpulu za poraz od dve godine ranije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija