• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

05.06.2023

14:45

OVO JE NAJLUĐA ZAVRŠNICA NEKOG PRVENSTVA U ISTORIJI! Zaboravite Bajern i Borusiju, Belgija je imala tri šampiona U POSLEDNJIH PET MINUTA! (VIDEO)

EPA

Fudbal

OVO JE NAJLUĐA ZAVRŠNICA NEKOG PRVENSTVA U ISTORIJI! Zaboravite Bajern i Borusiju, Belgija je imala tri šampiona U POSLEDNJIH PET MINUTA! (VIDEO)

Podeli vest

Fudbaleri Antverpena postali su u nedelju uveče šampioni Belgije prvi put nakon 66 godina, a do titule su došli u najluđoj završnici prvenstva verovatno u istoriji fudbala!

Trofej im je doneo Tobi Aldervajreld, izjednačujućim golom za 2:2 protiv direktnog konkurenta Genka i to u četvrtom minutu sudijske nadoknade. U najkraćem, tabela nakon poslednjeg kola izgleda ovako - prvo mesto osvojio je Antverpen sa 47 bodova, drugo mesto zauzeo je Genk sa 46, a treće Rojal Union Sen Žil sa takođe 46.

Foto: Printscreen You Tube

Gol Aldervajrelda za pobedu

To je epilog neviđenog ludila koje je pratilo poslednje kolo belgijske Župile lige, odnosno epilog šest minuta koje će ostati upisani u istoriju fudbala. Od 89. do 95. minuta Belgija je imala tri šampiona. Prvo je to bio Sen Žil, koji je do 89. minuta vodio sa 1:0 protiv Klub Briža, a onda u nadoknadi primio tri gola i ostao bez trona.
U trenutku kada je Briž preokrenuo, Genk je kod kuće vodio protiv Antverpena sa 2:1 i u tom momentu, imao je titulu u džepu. Navijači Genka već su bili spremni za slavlje, sekunde su ih delile od pehara, ali onda se pojavio Tobi Aldervajreld, bivši štoper Totenhema, a sada Antverpena. Pogodio je za 2:2 u direktnom okršaju sa Genkom i tako doneo titulu popularnom "Velikom starom", kako nazivaju ovaj klub.


Antverpen je tako došao do pete titule šampiona Belgije, a do nje su ga predvodili čuveni Mark Van Bomel kao trener i Tobi Aldervajreld kao najpoznatiji igrač. Reč je o reprezentativcu Belgije, koji se vratio da pomogne klubu iz rodnog grada i to je uspeo u bukvalnom smislu, pogotkom u poslednjim sekundama za titulu. Ovakva "ludnica" zasenila je i triler-dramu iz Nemačke od pre desetak dana, kada je Bajern u 89. minutu oteo titulu iz ruke Borusiji Dortmund.


Evo kako je izgledao trenutak kada Tobi pogađa za trofej šampiona Belgije.

 

 

Foto: EPA

Fudbaleri Antverpena

Šta se sve dešavalo u Belgiji, šta pišu i pričaju tamošnji mediji, ko je najviše zaslužio titulu, šta se dešava sa velikanima Anderlehtom, Brižom i Standardom, pričali smo sa Milanom Lanetom Jovanovićem, legendom srpskog i belgijskog fudbala, koji ima kraljevski status u Belgiji.

- Da krenem od početka. Ove sezone sam pratio belgijske klubove u Evropi, gde su napravili fantastičan rezultat. Briž je iz jake grupe izbacio Atletiko i Leverkuzen, posle je prošao loše protiv Benfike, ali zanimljivo da su tukli 4:0 u gostima Porto i mog velikog prijatelja Serža Konseisaa. Tu je i Sen Žil, koji predvodi moj odličan prijatelj Karel Gererts. I oni su imali fantastičnu sezonu u Evropi, ispali su od Leverkuzena, a pre toga su izbacivali velike ekipe. Emotivno sam vezan za moje drugare i da budem iskren, krivo mi je što nisu osvojili titulu u Belgiji - kaže Jovanović za Informer.

Foto: printscreen

 

Njegovih klubova, Anderlehta i Standarda, nije bilo u borbi za titulu ove sezone, a već dugo ih nema u samom vrhu belgijskog fudbala.
- Na moje razočaranje, Anderleht nije u vrhu u poslednjih nekoliko godina. Navijam za Anderleht i Standard pola-pola, a moja deca su vezana za Anderleht. Taj klub duže od pola veka nije imao lošiji period nego u poslednjih šest, sedam godina. Pre ovog pada, 55 godina zaredom bili su učesnici Evrokupova. Ima najveće nasledstvo od svih belgijskih klubova i pet evropskih trofeja. Jedan takav klub je igrao katastrofalno u prvenstvu, što je dokaz koliko je liga izjednačena - dodaje popularni Lane.

Foto: Reuters

Detalj sa meča Antverpena u Ligi Evrope

Kakvo je zapravo belgijsko prvenstvo, Jovanović priča iz ličnog iskustva. Kako kaže, nema lige u Evropi koja može da ponudi toliko prijatnih i neprijatnih iznenađenja.
- Tamo svako svakog može da pobedi. Briž je, recimo, završio četvrti, a imao je jako dobru sezonu na evrosceni. Oni su pobedili Porto u gostima, pa su gubili kod kuće od ekipa sa začelja. Verujte, u Belgiji je teže igrati protiv malih ekipa na strani, nego u evropskim takmičenjima. To daje draž i snagu ligi. Nema utakmca koje se mogu namestiti, nema favorizovanih ekipa. Svako igra bez kompleksa i sa namerom da te pobedi. Vrlo je specifičan mentalitet i to sam apostrofirao dok sam igrao. Lakše mi je, verujte, bilo da igram za reprezentaciju ili za Standard u Evropi, nego one takozvane male mečeve. Mnogo teško se to dobijalo - kaže Jovanović.

Foto: EPA

Trener Antverpena Mark van Bomel

Bivši as, poznat po golu na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi za pobedu protiv Nemačke, kaže da je Antverpen zaslužio titulu i da je to, takođe, klub sa ogromnom tradicijom.
- Antverpen se nedavno posle dugo vremena vratio na evropsku scenu. Posle 66 godina su šampioni i to je super. Antverpen je ogroman grad, ima veliki broj navijača i sportsku tradiciju. Velika je stvar to za njihov klub i grad. Tamo je draž da pred start sezone ne znaš ko je favorit za titulu. Osvajali su je Gent, Genk, nekad davno Mehelen i Lirs, dakle, nije monotono. E, to je ambijent za kojim čeznem kada je u pitanju Srbija. Najviše ličimo na Škotsku, jer dominiraju dva kluba, kao i tamo što je slučaj sa Rendžersom i Seltikom - zaključuje Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija