• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.08.2023

14:08

Ustaše, drže slike Pavelića, Tuđmana, raspad Jugoslavije počeo na "Maksimiru"...

EPAIMAGES

Fudbal

Ustaše, drže slike Pavelića, Tuđmana, raspad Jugoslavije počeo na "Maksimiru"...

Podeli vest

Besni su Grci na huligane Dinama iz Zagreba koji su ubili navijača AEK-a, pa podsećaju da su otvoreno podržavali Franju Tuđmana, Pavelića, da su ubrzali raspad Jugoslavije.

Situacija u Atini se ne smiruje nakon jezivog ubistva navijača AEK-a Mihalisa Kacurisa (29). Policija u Grčkoj intenzivno traži ubicu. Istraga i pretresi provode se u hotelima i privatnom smještaju, a do sada je uhapšeno oko 100 Hrvata.

U centru pažnje medija u Grčkoj su "bed blu bojsi", grupa ekstremnih fanova Dinama iz Zagreba. Grčki portal "Prototema" navodi da je "katalizator onoga što se desilo u bivšoj jugoslaviji bila utakmica na "Maksimiru", 13. aprila 1990. odigrala se jedna od prvih epizoda građanskog rata koji je usledio". 

"Prošle su četiri godine od osnivanja Bed Blu Bojsa 17. marta 1986. godine, najtvrdokornijeg krila Dinama, koji je svojim osnivačima pridodao ekstremne elemente iz celog Zagreba, ujedinjene... Šon Pen i njegov nastup u filmu "Loši momci", davanje imena i identiteta najkontroverznijoj navijačkoj grupi. Okićeni nacionalističkim osećanjima, članovi su od prvih dana postojanja organizacije otvoreno podržavali Franju Tuđmana, tada prvog predsednika Hrvatske, koji je bio čest pokrovitelj "Maksimira", na kom su se okupljali najekstpremniji navijači", piše pomenuti grčki portal.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Na "Maksimiru" su 13. aprila 1990. godine Dinamo i Zvezda odgrali meč koji su obeležili neviđeni incidenti, a ta utakmica je značila i kraj tadašnje Jugoslavije.

- BBB su skandirali nacionalističke parole i pevali stihove poput: "Zagreb je Hrvatska, Srbi, vi ste u tuđini" , na šta su srpski navijači uzvratili rečima "Zagreb je srpski, Tuđmana ćemo ubiti“. Atmosfera je mirisala na barut, s obzirom na to da se meč poklopio sa pobedom Tuđmana nedelju dana ranije, dajući novi zamah hrvatskim planovima. Tuče navijača sa ulica grada prenele su se na stadion, kada su navijači Zvezde počeli da lome i bacaju stolice. Uzvratili su navijači Dinama, pa su na tribinama vodili rat prsa u prsa. Fudbaleri, koji su izašli na zagrevanje, bili su u šoku šta se dešava. Vrhunac je usledio kada je policajac udario Dinamovog navijača, što je izazvalo reakciju 20-godišnjeg Zvonimira Bobana.

Foto: EPAIMAGES

 

 

Navijači Dinama ne kriju ekstremno desničarske stavove.

- Trideset i tri godine nakon utakmice sa Zvezdom na "Maksimiru“, "bed blu bojsi“, kao navijačka armija, muči evropsku fudbalsku porodicu. Dok članovi navijačke organizacije ne kriju svoje ekstremno desničarske stavove, koristeći simbole ustaša, nacionalističke milicije koja je u Drugom svetskom ratu sarađivala sa snagama nacističke Nemačke i italijanskih fašista. Ante Pavelić je inspiracija za navijače Dinama, vodeća ličnost Hrvata koji je sarađivao sa Nemcima i italijanskim fašistima kao osnivač ustaša, čija je ličnost poput Adolfa Hitlera. Hrvatska policija videla je njegovu sliku na zidovima kada je 2018. upala u njihove kancelarije, gde su zaplenili oružje, municiju i vatromet - zaključuje se u tekstu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Streljao mi je decu! Ne mogu da sedim mirno i gledam kako mi se smeje!" Roditelji žrtava besni, veruju da se sudi njima, a ne Urošu Blažiću
Hronika

"Streljao mi je decu! Ne mogu da sedim mirno i gledam kako mi se smeje!" Roditelji žrtava besni, veruju da se sudi njima, a ne Urošu Blažiću

Uroš Blažić u četvrtak je, sa pancirom i lisicama na rukama i nogama, stigao u Viši sud u Smederevu, ali samo desetak sekundi nakon što je ušao u sudnicu emocije i bes porodica njegovih žrtava je kulminirao i oni su nasrnuli na njega, a samo reakcija sudske straže i policije je sprečila da on i njegov otca budu linčovani.

25.05.2024

08:10

Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)
Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)

Više od 170 klimatskih aktivista uhapšeno je zbog nasilnog učešća u protestima u sedištu francuske investicione kompanije "Amundi" u Parizu koja je veliki akcionar francuske energetske i naftne kompanije Total Energies kada je osam pripadnika obezbeđenja investicione kompanije povređeno, saopštila je policija.

25.05.2024

09:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija