• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Zorić

14.10.2023

07:41

Piksi skida najveće prokletstvo srpskog sporta! Naši fudbaleri čekaju 24 godine odlazak na EURO!

Starsportphoto

Fudbal

Piksi skida najveće prokletstvo srpskog sporta! Naši fudbaleri čekaju 24 godine odlazak na EURO!

Podeli vest

Srpski fudbaleri i selektor Dragan Stojković (58) imaju priliku da uđu u istoriju i skinu najveće prokletstvo srpskog sporta!

"Orlovi" u subotu protiv Mađarske igraju možda i najvažniju utakmicu u kvalifikacionoj G grupi (subota, 20.45, RTS 1), jer bi pobedom u Budimpešti praktično obezbedili odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj. Pored tri veoma važna boda naša reprezentacija bi prekinula užasnu tradiciju, budući da 24 godine nismo učestvovali na završnom kontinentalnom turniru.

Potrebni su ratnici

Ni u jednom sportu Srbija nije toliko dugo čekala odlazak na neko takmičenje. Poslednji put smo fudbalere gledali na Evropskom prvenstvu 2000. u Holandiji i Belgiji, kada nam se država još zvala SR Jugoslavija. Popularni "plavi" tada su eliminisani u četvrtfinalu od "lala", a s klupe ih je vodio pokojni Vujadin Boškov. Kapiten je bio upravo sadašnji selektor Piksi Stojković, najbolji strelac EP Savo Milošević, a aktivne su bile i legende poput Predraga Mijatovića, Siniše Mihajlovića, Miroslava Đukića, Vladimira Jugovića, Ljubinka Drulovića, Darka Kovačevića, Dejana Stankovića...


Da je ovo prilika koja se ne sme propustiti svesni su i igrači, i stručni štab, i navijači. Zato je Piksi apelovao na igrače da daju sve od sebe i jasno poručio da mu na terenu trebaju borci.

 

Foto: Starsportphoto

 

 


- Cilj nam je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo i to je prioritet svih prioriteta. Odvešću Srbiju na završni turnir, tu nema nikakve dileme. Moramo da damo gas do kraja i da pokažemo da nam je mesto u Nemačkoj. Zavisimo sami od sebe. I prvi put otkako sam selektor ne trebaju mi fudbaleri, nego ratnici na terenu - naglasio je Dragan Stojković.

Kada je reč o fudbalu, nikada toliko dugu pauzu nismo imali. Prethodno smo učešće na EP čekali 16 godina (od 1984. do 2000), s tim što je naša reprezentacija bila suspendovana 1992. i 1996. zbog sankcija Jugoslaviji. Što se tiče Mundijala, najveća pauza bila je od 1962. do 1974.

 

Piksi ne zna za poraz u gostima

Otkako je Dragan Stojković seo na klupu nacionalnog tima u martu 2021. godine, srpski fudbaleri ne znaju za poraz u gostima. Igrali su u tom periodu "orlovi" protiv Azerbejdžana, Republike Irske, Luksemburga, Portugala (kvalifikacije za SP), Švedske, Slovenije, Norveške (Liga nacija), Crne Gore, Bugarske i Litvanije (kvalifikacije za EP) i nijednom teren nisu napustili pognutih glava. Naša selekcija ostvarila je sedam pobeda i tri remija, a posebno se izdvaja utakmica u Lisabonu, kada smo trijumfom nad Portugalcima obezbedili direktnu vizu na Mundijal u Kataru. Možda će se baš na toj utakmici u Budimpešti nešto slično ponoviti.

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Sankcije nas sputavale

U košarci smo prvi plasman na Olimpijske igre obezbedili 1960, a potom nas na najvećoj sportskoj smotri nije bilo ni u periodu od 2004. do 2016.

Odbojkaši su imali velike oscilacije. Propuštali smo OI od 1964. do 1980, a potom i od 1980. do 1998, s tim što smo 1992. eliminisani zbog pomenutih sankcija. Ista je situacija i sa Svetskim prvenstvm, na kom nas nije bilo od 1970. do 1998. i to je "post" dug 28 godina, ali na Mundijal 1994. nismo mogli da idemo zbog sankcija. Izvesno je da bismo se tamo našli jer smo samo četiri godine kasnije stigli do svetskog srebra.

I na kraju rukometaši. Propustili smo OI od 1988. do 2000. (1992. zbog sankcija), a potom i od 2000. do 2012. Poslednje učešće "orlovi" su imali u Londonu pre 11 godina, a pošto obezbedili plasman u Pariz 2024, pitanje je do kada ćemo čekati na njihov naredni plasman na OI.
Ipak, s obzirom na to što je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, jasno je koliku težinu ima odlazak na svako veliko takmičenje. Euforija u Srbiji posle plasmana na SP u Kataru bila je ogromna, potom je usledilo razočaranje zbog eliminacije već posle grupne faze, a sada se cela nacija nada novom uspehu Tadića, Mitrovića i ostalih momaka.

Foto: Starsportphoto©

 

 


Iako će "orlovi" protiv sebe imati odlične Mađare, koji su ih pobedili nedavno u Beogradu sa 2:1, i 65.000 navijača na "Puškaš areni", selektor tvrdi da ih to neće poremetiti.

- Samo o ovoj utakmici razmišljam poslednjih mesec dana. I radujem se što nas u Budimpešti čekaju pun stadion i sjajna atmosfera. Tu treba da pokažemo da smo pravi i sigurno ćemo ići na pobedu. Moramo da budemo na mlazni pogon. Dizel me ne interesuje, samo kerozin i to je moja poruka igračima - podvukao je Stojković.

FUDBAL
Svetsko prvenstvo
od 1962. do 1974.
Evropsko prvenstvo
od 1984. do 2000. (sankcije 1992. i 1996)
od 2000.
KOŠARKA
Olimpijske igre
do 1960.
od 2004 do 2016.
ODBOJKA
Olimpijske igre
od 1964. do 1980.
od 1980. do 1998. (1992. sankcije)
od 2012. S-?
Svetsko prvenstvo
od 1970. do 1998. (1994. sankcije)
RUKOMET
Olimpijske igre
od 1988. do 2000. (1992. sankcije)
od 2000. do 2012.
od 2012. -?
Svetsko prvenstvo
do 1958.
*Izostanak zbog sankcija

KVALIFIKACIJE ZA EP

Grupa G

Subota
Bugarska - Litvanija 18.00
Mađarska - Srbija 20.45

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!
Politika

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da će nastaviti sa jačanjem vladavine prava i povećanjem efikasnosti pravosuđa kako bi građani mogli da zaštite svoja prava u sudskim postupcima u razumnom roku.

30.04.2024

15:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija