• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

20.02.2024

19:30

Navijači okreću leđa modernom fudbalu? U Nemačkoj se dogodilo nešto što do sada nije viđeno!

EPA Images

Fudbal

Navijači okreću leđa modernom fudbalu? U Nemačkoj se dogodilo nešto što do sada nije viđeno!

Podeli vest

Prethodnog vikenda u Nemačkoj su igrani mečevi 22. kola Bundeslige i nižeg ranga takmičenja, popularne Cvajte. Kao i uvek, na mnogim utakmicama viđen je sjajan fudbal, a bili smo i svedoci nekoliko velikih iznenađenja. Međutim, nisu travnati teren i dešavanja na njemu motiv pisanja ovog teksta, već ono što je viđeno na tribinama!

Naime, minulog vikenda dogodilo se nešto što do sada nije zabeleženo u istoriji nemačkog, pa i evropskog i svetskog fudbala. Na utakmicama Bundeslige 2 bilo je više navijača nego na istom broju duela najelitnijeg ranga takmičenja, odnosno Bundeslige!

Foto: EPA Images

navijači Borusije Dortmund

Konkretno, na devet stadiona na kojima su igrali drugoligaši utakmice je uživo posmatralo 284.643 ljudi, dok je u Bundesligi na istom broju mečeva bilo prisutno 261.099 navijača! Ovo je prvi takav slučaj otkako se fudbal profesionalno igra u Nemačkoj, a ništa slično nikada nije viđeno ni u Italiji, Španiji i Engleskoj. Iako nije moguće pronaći podatke za čitav svet i sve fudbalske lige širom planete, gotovo izvesno je da ovaj slučaj predstavlja presedan i da se nikada do sada u bilo kojoj zemlji na svetu nije dogodilo da se na utakmicama nižeg ranga okupi veći broj navijača nego u najelitnijem rangu.

 

Posts from the soccer
community on Reddit

 

Foto:  

Foto:  

Postavlja se logično pitanje, kako se to dogodilo? Da bismo pokušali da damo odgovor, potrebno je proračunati nekoliko faktora. Najpre treba uzeti u obzir činjenicu da u Cvajti ove sezone igraju klubovi bogate tradicije i istorije, sa velikom navijačkom bazom, kao što su Hamburg i Šalke. Od prethodne jeseni drugoligaške bitke vodi i berlinska Herta koja svoje mečeve igra na velelepnom Olimpijskom stadionu (74.649), a velika imena nemačkog fudbala su i Hanover (49.000), Fortuna Diseldorf (54.600) i Sent Pauli (29.546).

Foto: EPA Images

navijači HSV-a

Sa druge strane, u Bundesligi ove sezone nastupa nekoliko tzv. "malih klubova" koji igraju na stadionima malog kapaciteta, a sve u skladu sa skromnom navijačkom bazom. Darmštat igra na stadionu koji može da primi 17.650 navijača, a tu je i novajlija Hajdenhajm sa skromnih 15.000.

Foto: EPA Images

stadion Hajdenhajma

Utakmici Cvajte između Šalkea i Vehena prisustvovalo je preko 60.000 navijača, a tek nekih 10.000 manje je u Berlinu gledalo pobedu Herte nad Magdeburgom. Manje od 18.000 ljubitelja fudbala privukli su mečevi koje su kao domaćini u Bundesligi igrali Hofenhajm, Hajdenhajm i Darmštat.

Foto: EPA Images

navijači Šalkea

Zvuči neverovatno podatak da je Cvajta peta najgledanija liga na Starom kontinentu i da jedino mečevi Bundeslige, Premijer lige, Primere i Serije A privlače na stadione veći broj publike. U proseku, svakoj utakmici drugog ranga u Nemačkoj prisustvuje oko 29.000 navijača, što je rast za nekih sedam hiljada u odnosu na prošlu sezonu. Najverniji su navijači Šalkea, pošto se na svakoj utakmici u Gelzenkirhenu okupi 61.400 pristalica, što nekadašnjeg šampiona Nemačke čini 11. najgledanijim timom u Evropi! Čak sedam klubova može da se podiči prosečnom posetom većom od 35.000, a ističu se još i HSV (55.660), Herta (46.253) i Hanover (35.082).

 

 

Međutim, takva je situacija od početka sezone pa se postavlja pitanje, zašto se tek u 22. kolu dogodio presedan? Jedan od razloga možda leži u činjenici da su navijači širom Nemačke u "tihom ratu" sa vođstvom Bundeslige, zbog namera čelnika DFL-a da sklope nova strateška partnerstva sa investitorima iz Saudijske Arabije. Najvatreniji navijači u Nemačkoj i ranije su izražavali svoje nezadovoljstvo cenama karata za utakmice, terminima mečeva i pokušajima da se ukine ili modifikuje sistem 50+1 kojim se upravlja klubovima i gde se i sami navijači itekako pitaju.

Foto: EPA Images

protest navijača Borusije

Nekoliko pokušaja bogatih investitora da promene pravilo "50+1" osujećeno je upravo zahvaljujući protestima navijača, pa klubovi u Nemačkoj i dalje sami odlučuju o svojoj sudbini, odnosno ne može ih zadesiti sudbina Malage, Portsmuta, Lidsa i mnogih drugih, koji su bili vrlo blizu toga da nestanu sa fudbalske scene zbog prepuštanja svoje sudbine u ruke ekscentričnih vlasnika promenljivog raspoloženja.

Foto: EPA Images

poruka navijača Augzburga

Budućnost će pokazati da li je fenomen koji je viđen prethodnog vikenda izolovani incident ili najava da u evropskom fudbalu počinju da duvaju neki novi vetrovi i da glas običnog navijača ponovo postaje bitan. Vodeće garniture svetskog fudbala moraju da poslušaju poruku koja se šalje, jer bez navijača neće biti ni velikog broja nula na njihovim bankovnim računima. Opametite se pre nego što vaše nule zameni jedna velika nula!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija