• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Ž.

16.03.2024

07:15

Osim, pa niko! Piksi, možda? Ovo se nije dogodilo od početka devedesetih!

Starsportphoto

Fudbal

Osim, pa niko! Piksi, možda? Ovo se nije dogodilo od početka devedesetih!

Podeli vest

Dragan Stojković Piksi ostaje selektor reprezentacije Srbije do 2026!

Informaciju koju je prvu plasirao Informer, potvrdio je u četvrtak i predsednik FSS Dragan Džajić, što znači da je srpska "kuća fudbala" ukazala poverenje selektoru i povukla potez koji se ne pamti trideset i "kusur" godina unazad. 

Te 1992. godine na početku raspada Jugoslavije, tadašnji selektor Ivica Osim povukao se posle šest godina vodeći reprezentaciju. 

Ukoliko odradi ugovor do kraja Dragan Stojković Piksi mogao bi da provede pet godina na čelu "orlova", a možda ostane i duže i prestigne čuvenog Švabu koji je najduže bio na klupi i selekciju tadašnje države doveo do zvanično petog mesta mesta na Mundijalu u Italiji 1990. godine.

Foto: Miloš Rafailović

 

Posle Osima četvorogodišnji ciklus odradio je samo Slobodan Santrač, koji ga je i nasledio, a od legendarnog Saniboja do danas, samo je Ilija Petković i to u drugom mandatu "izgurao" skoro tri godine (u prvom - jedva osam meseci). Ostali maksimum dve, a neki samo nekoliko meseci.

Primera radi od reprezentacije "krnje" Jugoslavije, preko SRJ, pa Srbije i Crne Gore i na kraju od 2006. godine samostalne Srbije, Milovan Đorić vodio je reprezentaciju samo tri meseca, a holandski stručnjak Dik Advokat je, takođe, zalutao - zadržao se četiri meseca. Genijalni Radomir Antić, koji je svoja prava potražio (i dobio) na sudu vodio je "orlove" dve godine, Siniša Mihajlović godinu i po, Dejan Savićević godinu i po, Pižon godinu dana...

Dakle, FSS se posle nekoliko decenija odlučio za kontinuitet, a koliko je i da li je, uopšte, to dobar potez, objašnjava Ivan Čabrinović, koji je vodio reprezentaciju posle odlaska Osima, odveo je na Evropsko prvenstvo u Švedsku 1992, gde Stojković, Mijatović, Jugović, Mihajlović i društvo nikada nisu zaigrali sbog sankcija UN. Tačnije, iskusni stručnjak ih je vratio u Beograd pre početka šampionata. 

Foto: Privatna arhiva

Ivica Osim i Ivan Čabrinović

 

- Selektori koji su bili duže vreme na klupi, napravili su neki rezultat, najbolji timovi na svetu Real, Mančester Siti, Liverpul, Atletiko, tu su treneri koji su godinama u tim klubovima, sedam, osam, deset i više godina. Anćeloti, Gvardiola, Klop, Simeone... Ranije Ferguson sa Junajtedom i Venger sa Arsenalom. Želim da Piksi produži ugovor, jer se iz  takmičenja i grešaka, stvaraju još veće znanje i iskustvo. I ja sam ga kritikovao zbog lošeg Mundijala, ali moramo da budemo realni, da li smo ga doveli da nas odvede u Katar, jel nas odveo, jeste, da li smo ga zadržali da nas odvede na EURO, jel nas odveo, jeste, tako da, moramo i mi da budemo realni, pa ne možemo da očekujemo titulu prvaka Evrope i sveta - priča Čabrinović za Informer.

Najbolji primer kontinuiteta su upravo Ivica Osim i iskusni stručnjak, kao njegov asistent i ceo stručni štab. Posle neuspeha u kvalifikacijama za EURO 1988. u Nemačkoj, kada nas je Engleska bukvalno ponizila na "Marakani" 4:1, tadašnji predsednik Saveza Miljan Miljanić nije ih smenio. Ostali su, vodili reprezentaciju i u sledećem ciklusu, kvalifikovali se za Mundijal u Italiji gde su osvojili peto mesto! Moglo je i više da penal lutrija bila na našoj, a ne na strani Maradone i Argentinaca u četvrtfinalu.

Foto: Privatna arhiva

 

Drugi primer navodi Čabrinović: 

- Posle odlaska Ivice Osima zbog raspada države, Miljan Miljanić je reprezentaciju bukvalno dao meni u ruke, zbog čega, pa upravo zbog kontinuiteta. Rekao mi je radio si sa Švabom, treba da nastaviš, znaš igrače u dušu, samo nastavi tamo gde ste stali.

Na pitanje zbog čega se posle Osima i Santrača, na klupi niko nije zadržao duže poznati srpski trener poentira:

- Mnogi od onih koji su bili selektori, bili su srećni samo da budu selektori, i da im ime bude zapisano sa tom funkcijom. Malo je likova kao što je bio Radomir Antić koji je umeo da kaže: "Tole Karadžić dve godine ne sme da priđe ni igračima ni meni." I bilo je tako, Tole nije smeo da priđe, da progovori. Muslina su i oterali čoveka zbog sličnih stvari, nije hteo da mu drugi sastavljaju tim. To se kod nas bira da li si drug, jesi li poslušan, uopšte, kvalitet je nebitan, a kvalitet zapravo daje rezultate.  Ne može grupa amaterskih radnika u bilo kom Savezu da odlučuje ko će da bude predsednik. Jednostavno, ne može! Podrška Piksiju, pevao bih da nadmaši i Švabu po godinama na klupi reprezentacije - kaže Čabrinović.

 

Od Švabe do Piksija

 

Ivica OSIM 1986 – 1992

Slobodan SANTRAČ 1994 – 1998

Milan ŽIVADINOVIĆ 1998 – 1999

Vujadin BOŠKOV 1999 – 2000

Ilija PETKOVIĆ 2000 – 2001, 2003 – 2006

Milovan ĐORIĆ 2001

Dejan SAVIĆEVIĆ 2001 – 2003

Havijer KLEMENTE 2006 – 2007

Miroslav ĐUKIĆ 2007 – 2008

Radomir ANTIĆ 2008 – 2010

Vladimir PETROVIĆ 2010 – 2011

Siniša MIHAJLOVIĆ 2012 – 2013

Ljubinko DRULOVIĆ 2014

Dik ADVOKAT 2014

Radovan ĆURČIĆ 2010 – 2012, 2014 – 2016

Slavoljub MUSLIN 2016 – 2017

Mladen KRSTAJIĆ 2017 – 2019

Ljubiša TUMBAKOVIĆ 2019 – 2020

Dragan STOJKOVIĆ 2021 –

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija