• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

18.04.2024

14:48

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

printscreen redbullsalzburg.at

Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Podeli vest

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

Krajem prošle godine, FIFA je potvrdila da će Svetsko klupsko prvenstvo od 2025. biti igrano u novoj formi. Učestvovaće 32 kluba iz svih šest konfederacija, a premijerno izdanje turnira u novom formatu biće održano u Sjedinjenim Američkim Državama od 15. juna do 13. jula naredne godine.

Foto: EPA Images

 

Turnir će se održavati na svake četiri godine i učestvovaće najuspešniji timovi iz svih konfederacija u prethodnom četvorogodišnjem ciklusu. Afrički kontinent daće četiri predstavnika, a već je poznato da će se među njima naći egipatski Al Ahli i marokanska Vidad Kazablanka. Iz Konkakaf zone (Severna i Centralna Amerika) takođe će učestvovati četiri kluba, od kojih će tri biti meksički timovi Monterej i Leon, kao i američki Sijetl. Već se zna da će Okeaniju predstavljati Ouklend sa Novog Zelanda kao jedini predstavnik svog regiona. Čast Južne Amerike braniće šest ekipa, od kojih su tri brazilska kluba (Palmeiras, Flamengo, Fluminenze) već izvadili vizu za SAD.

Foto: EPA Images

 

Dolazimo i do onoga što je domaćim ljubiteljima fudbala najinteresantnije - Azija daje četiri kluba od kojih su već sada sigurni učesnici japanska Urava i saudijski Al Hilal! Dakle, pod pretpostavkom da u narednih 14 meseci ne promene sredinu, Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić predstavljaće Srbiju na Svetskom klupskom prvenstvu.

Foto: epaimages

 

Evropa logično daje najveći broj klubova, odnosno njih 12 ukupno i svi su poznati! Igraće u Americi Čelzi, Real Madrid i Mančester siti kao poslednja tri prvaka Evrope! Sve bolje partije na golu londonskog velikana pruža Srbin Đorđe Petrović i on bi mogao takođe da brani čast Srbije na predstojećem Mundijalu klubova. U Realu i Mančester sitiju za sada nema srpskih igrača, ali i to se može promeniti do leta 2025. godine.

 

 

Bajern je još jedan klub koji je siguran učesnik predstojećeg turnira, a nakon odluke Aleksandra Pavlovića da nastupa za reprezentaciju Nemačke, Srbija za sada u bavarskom gigantu nema svog predstavnika. Nemački fudbal predstavljaće i Borusija Dortmund bez Srba u svojim redovima. Nema srpskih igrača ni u timu Atletiko Madrida koji je još jedan siguran učesnik Svetskog klupskog prvenstva, a ista je situacija trenutno u Pariz Sen Žermenu i portugalskom gigantu Benfiki.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

 

Formalni član milanskog Intera jeste Filip Stanković, mada sin legendarnog Dejana Stankovića ovu sezonu kao pozajmljen golman "neroazura" provodi u ekipi Sampdorije. Mnogo bitnije uloge u svom timu imaju Dušan Vlahović i Filip Kostić, udarne igle Juventusa. Torinska "stara dama" siguran je učesnik turnira u Americi, ali bi dvojica srpskih reprezentativaca vrlo lako mogla da promene sredinu već predstojećeg leta.

Foto: EPAIMAGES

 

Još jedan reprezentativac Srbije, Marko Grujić ne dobija priliku često u ekipi Porta ove sezone. Sastav sa stadiona "Dragao" igraće Svetsko klupsko prvenstvo, a ostaje da se vidi da li sa Srbinom u timu ili bez njega.

Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA

 

Na samom kraju dolazimo do kluba koji je poslednji izvadio vizu za put u Sjedinjene Američke Države. Salcburg je profitirao od eliminacije Arsenala u četvrtfinalu Lige šampiona i zauzeo poslednje mesto u evropskom društvu. Dres kluba koji dominira austrijskom Bundesligom u poslednjoj deceniji nose trojica srpskih igrača! Najstandardniji je Strahinja Pavlović koji je standardan u domaćem prvenstvu, a odigrao je i svih šest utakmica u Ligi šampiona prethodne jeseni.

Foto: EPA Images

 

Prethodnog leta pridružio mu se Aleksa Terzić. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Fiorentine dobro je počeo karijeru u Austriji, ali se ubrzo povredio zbog čega nije igrao sve do kraja februara kada se vratio na teren.

Foto: EPAIMAGES

 

Treći član popularnih "bikova" je Petar Ratkov. Stigao je u klub minulog leta nakon sjajne sezone u dresu TSC-a. Kao što to obično biva, početak je bio težak, ali mladi napadač pruža sve bolje partije i ima sve bitniju ulogu u timu. Postigao je tri gola u prolećnom delu sezone i nagovestio da bi do leta 2025. godine mogao da izraste u prvog napadača desetostrukog uzastopnog šampiona austrijske Bundeslige!
 

 

Prema trenutnom preseku stanja, Srbija bi mogla imati desetoricu predstavnika u 23 kluba koji su do sada sebi osigurali mesto na Svetskom klupskom prvenstvu. Iako je do tog takmičenja ostalo još više od godinu dana pa može doći do velikih kadrovskih promena, nema sumnje da ćemo i mi u Srbiji imati svoje favorite!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15