• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

04.09.2024

14:00

"Orlovi", nemojte da se obrukate! Bivši reprezentativac se plaši debakla protiv Španije

Reuters/starsportphoto

Fudbal

"Orlovi", nemojte da se obrukate! Bivši reprezentativac se plaši debakla protiv Španije

Podeli vest

"Plašim se da ne doživimo debakl", kaže za Informer Ivan Dudić, bivši desni bek i nekadašnji reprezentativac naše zemlje, pred utakmicu reprezentacije Srbije u Ligi nacija protiv Španije (čertvrtak, 20.45, RTS 1).

Srbija u četvrtak otvara takmičenje u A diviziji Lige nacija, a još se strasti nisu smirile posle neuspeha na minulom Evropskom prvenstvu na kom su "orlovi" takmičenje završili nakon grupne faze bez ijedne pobede.

U reprezentaciji i Fudbalskom savezu vlada totalno rasulo. Poziv selektora Dragan Stojkovića za mečeve sa Španijom (četvrtak, 20.45) i Danskom (nedelja, 18.00) odbili su nosioci igre Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković Savić,  iz različitih razloga, porodičnih razloga i povreda. Mnogi su to protumačili kao bojkot selektora, budući da su sva trojica pre samo nekoliko dana igrala bez problema za svoj klub.

Preti nam debakl

Javnost je uplašena da bi to moglo da utiče na izdanje "orlova" protiv Španije, plaše se bruke u meču sa šampionom Evrope, a od bedakla strahuje i  bivši desni bek nacionalnog tima Ivan Dudić.

Za reprezentaciju igraju najbolji, da li je sad slučaj posle brojnih otkaza pitanje je, ali moramo da stanemo iza tima i selektora, pa posle da pravimo analizu. Plašim se da naša nijedna analiza nije prava i verodostojna. Verujem da igrači koji su se odazvali mogu da odgovore fizički nekim zahtevima. Ono što me plaši je što tehnički i organizaciono nismo reprezentacija koja može nekome da uliva strah u kosti posebno Špancima koji su šampioni Evrope. Plašim se da ne doživimo debakl, da se ne obrukamo. Voleo bih da bude puna "Marakana", ali se bojim da ne bude prazna, jer sa 10.000 ljudi deluje sablasno - rekao je za Informer Ivan Dudić.

 

 

Foto: tanjug

Dragan Stojković Piksi

 

Za reprezentaciju bi trebalo da igraju najbolji, kod nas nije slučaj zbog očiglednih problema na relaciji selektor - fudbaleri.

- Stanje u reprezentaciji nikad nije bilo gore. Vlada totalna anarhija u Savezu. Od Evropskog prvenstva su tek sad isplivale na videlo neke stvari kao što je otkazivanje poziva selektoru. Reprezentacija bi za svakog igrača trebalo da bude  kruna forme, jer bi trebalo da igraju samo najbolji. S obzirom  na to da je toliki broj igrača otkazao znači da u reprezentaciji nešto "debelo" ne funkcioniše na relaciji selektor - igrači. U svakom klubu postoje nezadovoljni igrači,  ima ih i u reprezentaciji, ali je taj broj manji. To bi trebalo da bude kao u porodici, treba da ostane u Kući fudbala. Nažalost, nije i reprezentacija je ta koja će da trpi. 

Anarhija u Savezu

Fudbaleri ne igraju za Piksija, nego reprezentaciju Srbije, ali očigledno nisu želeli više da tolerišu neke stvari.

- U pravu ste. Dešava se da se igrači ne odazovu na poziv kada se pređe neki nivo tolerancije, ali ne vidim da je sad to slučaj. Mislim da je mnogo šire od sukoba koji se ipak da rešiti razgovorom. Bilo je toga u reprezentaciji, nezadovoljnih i manje zadovoljnih, ali nikada nije bila ovakva situacija. Nažalost, ova slika ide u svet. Mi svi pričamo o kultu i kako Hrvati imaju kult, a mi ne možemo ni početnu fazu da napravimo. 

Foto: youtube/FK Crvena zvezda

Ivan Dudić bez dlake na jeziku

 

Srbija posle debakla u Nemačkoj i dalje ima selektora, ali ne i vodeće igrače.

- Ispada da se preko reprezentacije, Saveza i funkcija lome nečiji interesi. Da li su igrači, menadžeri, treneri... Ovaj spoj ne može da funkcioniše na duže staze, ili ćemo imati igrače ili nećemo imati igrače, a imaćemo selektora koji nema podršku nacije. Najlakše je prvo smeniti trenera u klubu ili selekora. Ali čekan je poslednji minut, da su pre mesec dana neki igrači rekli da neće da igraju,  FSS je mogao da reši na jednu ili drugu stranu. Izostala je komunikacija između čelnika Saveza i određenih igrača. Da li su sada odlasci Miroslava Tanjge i Jovana Šurbatovića zbog toga ili nisu, najbolje oni znaju. Ali trebalo je ranije da se zna na koga može da se računa, a na koga ne.

Foto: profimedia

 

 

Pribojava se Dudić kako će reagovati navijači.

-  Plašim se da je javnost podeljena, deo je stao iza igrača koji su otkazali. Oni nisu rekli da imaju problem sa Savezom, već sa selektorom. To je problem. Takođe, na "Marakani" Stojković ima drugačiji status kod Zvezdinih navijača.  Ko god navija za Zvezdu neće podržati Stojkovića, to će biti psihološki problem i za samog Piksija. Ne napadam ga, ali ne razumem ovo što se desilo sa igračima. 

Foto: Starsportphoto

 

 

Piksi, podnesi ostavku

Rešenje je u rukama selektora, iako nema podršku, Piksi nema nameru da podnese ostavku.

- Tako bi olakšao prvenstveno sebi. Piksi je  naša legenda to niko ne može da ospori, ali ono što reprezentacija trpi ne znam da se nekad desilo.  Mi smo na dva takmičenja doživeli rezultatski neuspeh, neću da kažem debakl. Ali, mnogo više me muči otkazivanje igrača nego. Igranje za nacionalni tim je svetinja za svakog igrača, barem bi trebalo da bude. Ovo što se dešava je veliki neuspeh. Ali, pored nezadovoljstva fudbalera,  mislim da ima još faktora koji su uticali na ovakve odluke igrača. Šire je od agenata, tu su određe grupacije i interesi, izbori, koji će uslediti na nekim pozicijama u Savezu, pa menadžeri koji su povezani sa određenim grupama igrača...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira
Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira

Fruškogorski manastiri nisu samo mesta duhovnosti koja se pohode svaki put kada je potrebno pronaći utočište i duševni mir, već i značajni centri istraživanja i proučavanja prošlosti. Zahvaljujući istrajnosti i kontinuitetu postojanja, oni danas baštine i od zaborava čuvaju neke od najvažnijih priča iz davnina, značajnih kako za Frušku goru, tako i za Vojvodinu i čitavu Srbiju.

03.09.2024

23:07