• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.06.2019

21:51

ODLAZAK LEGENDE! Žarko Varajić preminuo je u 67. godini nakon duže bolesti

Košarka

ODLAZAK LEGENDE! Žarko Varajić preminuo je u 67. godini nakon duže bolesti

Podeli vest

Proslavljeni košarkaš Žarko Varajić preminuo je u 67. godini nakon duže bolesti, prenosi Blic

Nekadašnji član legendarne generacije Bosne, ali i Sutjeske i Al Aina iz Emirata, ostaće upamćen kao jedan od velikana igre pod obručima, naročito zbog učinka od 45 poena u finalu Evrolige protiv Emersona.

Varajić je rođen u Nikšiću, ponikao je u lokalnoj Sutjesci, ali je skoro celu profesionalnu karijeru proveo u dresu sarajevske Bosne u koju je došao kao 18-godišnjak. Sa "Studentima" je 1979. godine osvojio Evroligu, kada je dominirao u finalu postigavši 45 poena protiv italijanskog Emersona iz Varezea, što je i dalje rekord.

Bosnu je predvodio i do tri titule šampiona Jugoslavije, uz dva Kupa, a jednu sezonu je proveo u Al Ainu. U Sarajevu je živeo do građanskog rata 1992. godine, kada se preselio u Beogradu.

Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1976, te bio prvak Evrope 1977.

Bio je sportski direktor muških reprezentаtivnih selekcijа u Košаrkаškom sаvezu Jugoslаvije, SCG i Srbije, zаmenik Sаveznog ministrа zа sport i nosilac brojnih nagrada i priznanja za unapređenje sporta i košarke na ovim prostorima. Bio je i predsednik Stručnog sаvetа Košаrkаškog sаvezа Jugoslаvije od 1987. do 1992. godine, predsednik Progrаmske komisije Jugoslovenskog Olimpijskog komitetа od 1996. do 2000. godine, sportski direktor jugoslovenskog Olimpijskog timа nа Olimpijskim igrаmа u Sidneju 2000. godine, predsednik sportskog sаvezа Sport zа sve Srbije od 2003. do 2006. godine. Učestvovаo je u orgаnizаciji Evropskog šаmpionаtа u košаrci u Beogrаdu 2005. godine,  u orgаnizаciji Evropskog prvenstvа u košаrci zа juniore u Beogrаdu 2005. godine i Svetskog prvenstvа zа igrаče do 19 godinа u Novom Sаdu 2007. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sava

pre 4 godine

Odlazi sarajevska raja. Neka ti je laka zemlja.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija