• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.07.2022

14:59

SELEKTOR PEŠIĆ OPOMINJE ORLOVE! Ako se ne UOZBILJIMO, čeka nas NJIHOVA sudbina!

Starsportphoto

Košarka

SELEKTOR PEŠIĆ OPOMINJE ORLOVE! Ako se ne UOZBILJIMO, čeka nas NJIHOVA sudbina!

Podeli vest

Košarkaška reprezentacija Srbije dočekuje Belgiju u niškom Čairu (nedelja, 21) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo

Neočekivan poraz od Letonije doveo je Orlove u tešku situaciju, pa izabranici selektora Svetislava Pešića moraju sve utakmice do kraja da reše u svoju korist.

Prva naredna čeka ih već u nedelju sa Belgijom, pred krcatim tribinama Čaira, a ova informacija posebno je obradovala vođu nacionalniog tima Srbije.

- Ovo je najlepša vest koju sam čuo od kako sam postao selektor, a to je rasprodata dvorana. Bili smo svedoci pre dva dana prepune dvorane u Rigi, svi pevaju, svi navijaju. Moram da priznam da sam im zavideo na tome. Kada smo igrali protiv Letonaca u Beogradu, bilo je 2.300 naših navijača. Raduje me što će sada dvorana u Nišu biti puna - rekao je selektor Pešić, a potom se dotaka brojnih problema:

- Utakmicu protiv Belgije spremamo najbolje što možemo. Nama je kontinuitet ekipe ugrožen. Važno je naglasiti da je kroz ekipu Srbije prošlo 23 igrača od Letonije u Beogradu do Letonije u Rigi. To je samo dokaz da nema nikakvog kontinuiteta. To je alarmanta situacija, kao što je alarmanta situacija gde se nalazi srpska košarka generalno. Stalno se priča o zlatnim medaljama iz 2001. i 2002. godine i posle toga nije bilo ništa. Bilo je sjajnih rezultata i posle iako ih možda mnogi ne priznaju, samo mi nije jasno zašto se ne priznaju. Mi smo na prvenstvu Evrope 2001. godine igrali u četvrtfinalu protiv Letonije i pobedili smo sa 114:78. Danas, 20 godina posle toga. Letonija je protivnik protiv koga moramo da damo maksimum da bismo ih pobedili. Košarka je globalan sport, svi napreduje. Nije ni čudo što smo ih pobedili 30 razlike, a sada se borimo da ih pobedimo sa jednim košem razlike. Ovi momci ovde su spremni da izgubu za dres Srbije i da daju sve od sebe na parketu protiv Belgije.

Foto: Starsportphoto

Svetislav Pešić

Na pitanje u čemu su najveći problemi srpske košarke, selektor je odgovorio:

- Živimo u prošlosti. Ne računamo da se ostale zemlje razvijaju. Zvanični prvak Evrope je Slovenija. Oni su igrali i Olimpijske igre, bili su u polufinalu. Mi nismo bili prvaci Evrope, nismo bili na Olimpijskim igrama. Oni su počeli pripreme odavno. Naš glavni protivnik je Letonija koja je takođe počela sa pripremema 15. juna. Obezbedili su uslove da se trenira kao u neko moje vreme. Pogledajte samo primer Hrvatske. To je reprezentacija koja nije osvojila medalju od 1995. godine. Upozoravam, ako se ne promene stvari u srpskoj košarci, nećemo ni mi osvajati medalje. Neće biti ni četvrtfinala ni polufinala, da ne govorim o medaljama.Vodio sam tu čuvenu reprezentaciju Jugoslavije koja je osvojila zlato u Bormiju 1987, mi smo tada tokom sezone sa tim dečacima imali kontrolne treninge, tokom trajanja klupske sezone. Kod nas sada kada se prave neki treninzi, polovina se ne pojavi. Tako nešto se ne dešava u Španiji ili Nemačkoj gde sam ja bio trener. Sve se to poprilično promenilo i sve se svelo na Partizan ili Zvezdu. Sve se svelo na Beograd. Svi sportovi su u Beogradu i sve važne stvari se dešavaju u Beogradu. Da se razumemo nije sve bilo med i mleko ranije oko reprezentacije. Bilo je problema, ali tada su ti problemi shvatani kao izazovi. Mi to sada nemamo. Mi na tome moramo da radimo, ja na tome radim, trudim se. Možda se to nekome ne sviđa, ali šta da radim. Radim kako znam, a mislim da znam puno kada je ova materija u pitanju. Mora da se zaboravi crveno-bela zastava ili crno-bela zastava. Mora sve da se spoji u srpski zastavu. Pričali smo mi kao Savez sa klubovima da nam pomognu oko svega, ja nisam protiv Partizana ili protiv Zvezde, ja navijam za sve njih da naprave velike rezultate. Očekujem od njih da u novembru i februaru da će nam dati igrače da pomognu reprezentaciji.

Dotakao se Kari Pešić i neizbežnog pitanja o Nikoli Jokiću. Selektor je pojasnio kada će se MVP-a NBA lige priključiti ostalim saigračima.

Foto: AP/Photo

Nikola Jokić u dresu Srbije

- Objasnili smo, postoji 28 dana po ugovoru NBA lige i FIBA tokom kojih igrači mogu da budu uz nacionalni tim. Ranije je to bilo 35, sada je 28. Ako bi Jokić igrao u ovim prozorima onda on ne bi mogao da počne četvrtog avgusta pripreme za Evropsko prvenstvo. Mi smo procenili da on ne igra ovaj prozor kako bi se pripremio za Evrobasket. On je inače već počeo sa priprema, indvidiualno. Odmah da kažem da je on jedan od retkih koji je meni poslao poruku da poželi sreću protiv Letonije.

Zatim je pomenuo povređenog Bogdana Bogdanovića i ostale NBA asove.

- Bogdanović je povređen, ne znamo ni da li će igrati prvenstvo. Doktori su u kontaktu sa njim. Pokuševski nije dobio dozvolu Oklahome da igra kvalifikacije, a za nas bi bilo izuzetno važno da igra, a i za njega bi bilo važno da se uvede u sistem reprezentacije. On je kandidat za Evrobasket. Bjelica i Marjanović su tu. Nemanja Bjelica je slobodan igrač i za njega ne važe pomenuta pravila. Situacija sa Dončićem i Slovenijom je karakteristična jer je on došao i rekao ja igram, Dalas je platio osiguranje od prvog dana priprema. To su stvari na koje jednostavno ne možemo da utičemo - istakao je Svetislav Pešić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija