• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

16.05.2024

11:45

Grk vezao 5 pobeda protiv Željka! I ne, nije jedini trener koji je to uradio (FOTO/VIDEO)

Starsportphoto

Košarka

Grk vezao 5 pobeda protiv Željka! I ne, nije jedini trener koji je to uradio (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Košarkaši Crvene zvezde sinoć su u "Pioniru" savladali Partizan sa 80:73 i poveli sa 2:0 u finalnoj seriji ABA lige, a da stvar bude još gora po crno-bele, ovo im je peti vezani poraz od najvećeg rivala u svega četiri i po meseca!

Ekipa iz Humske od početka 2024. godine ne zna za trijumf protiv crveno-belih, a da su imali prilike da ih pobede, imali su. 

Sve je krenulo od poraza 4. januara u okviru Evrolige, kada je Zvezda pred svojim navijačima slavila poprilično ubedljivo i rutinski sa 88:72. Svega dve nedelje kasnije, isti rivali su se sastali u okviru ABA lige, a crveno-beli su ponovo odneli trijumf. Vodila je Zvezda tokom utakmice i 19 poena razlike, ali tim Željka Obradovića vratio se u meč i na kraju viđena je prava drama. Rešio ju je Jago Dos Santos čuvenim prodorom za trijumf od 88:86.

Usledio je potom okršaj u finalu Kupa Radivoja Koraća. Baš zbog ta dva pomenuta poraza, verovalo se da je Partizan blagi favorit, ali to je prikazivao sve do sredine druge četvrtine. Od tada sve se okrenulo u korist crveno-belih, koji su sjajnom partijom u drugom delu preokrenuli i na kraju slavili sa 85:79.

Bila je to treća recka Janisa Sferopulosa protiv Željka Obradovića ove sezone, a da će nastaviti u tom ritmu, grčki stručnjak potvrdio je prošlog ponedeljka i sinoć. Finalnu seriju ABA lige Zvezda je otvorila sa dve pobede, prvo onom u pravoj drami (85:82), a potom i sinoć nešto lakše (80:73).

Foto: Starsportphoto

Teodosić u duelu sa Kaboklom

Treba biti pošten i reći da crno-beli nijednom u tih pet susreta nisu igrali pred isključivo svojom publikom. Četiri puta Zvezda je bila domaćin, a jedan meč odigran je pred pola-pola publikom, u niškoj hali "Čair".

Ipak, zabrinjavajuće je to što je Zvezda u tih pet mečeva imala različite heroje. U tom evroligaškom pravo niotkuda iskočio je Fredi Gilespi, koji je u tandemu sa Milošem Teodosićem razbio unutrašnju liniju Partizana koju čine Frenk Kaminski, Bruno Kaboklo, Zek Ledej i Alen Smailagić.

Potom se u abaligaškom derbiju "pojavio" Jago Dos Santos, koji je bio meč-viner. Što se tiče niškog finala Kupa, bila je to jedna timska pobeda Zvezde, gde su vrlo važne trojke postizali i Branko Lazić i Rokas Gedraitis, ali dirigent je ponovo bio Miloš Teodosić.

Prvi meč finala ABA lige obeležio je majstor za finiš sezone, reprezentativac Srbije Dejan Davidovac, a sinoćnji okršaj prelomili su Nemanja Nedović i Džoel Bolomboj pre svih, a "tajno oružje" Janisa Sferopulosa bio je iskusni Trej Tompkins, koji je pogodio dve vrlo važne trojke.

Pojedini strani mediji, specijalizovani za košarku, preneli su da je Sferopulos verovatno jedini trener koji je pet puta zaredom pobedio Željka Obradovića. To je bez ikakve sumnje veliki podvig grčkog stručnjaka, ali najtrofejnijem treneru u Evropi nešto slično dogodilo se u prethodnih godinu dana protiv još jednog stratega.

Reč je, naravno, o zvanično najboljem treneru Evrolige i strategu Reala Ćusu Mateu. Madriđani su prošle godine u nezaboravnoj četvrtfinalnoj seriji vezali tri pobede protiv Partizana, a onda su slavili i ove sezone u dva navrata.

Foto: Starsportphoto

Trener Reala Ćus Mateo

 

Partizanu, takođe, ovo nije prvi put u novijoj istoriji da pet puta zaredom gubi od Crvene zvezde. Desilo se to i u periodu od 2020. do 2022. godine, a sve je krenulo u prvom "post-kovid" derbiju. Zvezda je tada u ABA ligi krajem novembra 2020. pobedila Partizan sa 86:85 i to kao gost, a onda je slavila i u polufinalu Kupa Radivoja Koraća u Novom Sadu - 79:78.

Nedugo zatim, tadašnji tim Dejana Radonjića dobio je crno-bele i u ABA ligi 73:64. Crno-beli su tada imalo jednu od najgorih sezona u novijoj istoriji, a ekipu su u ta tri meča predvodili Sašo Filipovski (dvaput) i Aleksandar Matović (jednom).

Potom je na klupu u leto 2021. godine stigao Željko Obradović i načekao se do prvog trijumfa nad najvećim rivalom. U prvom derbiju po povratku u Humsku, Zvezda je slavila sa ubedljivih 71:56, a zatim i u polufinalu Kupa Radivoja Koraća, još ubedljivije - 85:68.

Crni niz aktuelni šampion ABA lige prekinuo je 6. marta 2022. godine, kada je pred "grobarima" slavio protiv crveno-belih 98:84. Tada je, podsetimo, blistao Aleksa Avramović, koji je odigrao jedan od najboljih mečeva u dresu Partizana. Postigao je čak 33 poena, uz neverovatan procenat za tri poena od čak 80 odsto! Pogodio je osam trojki iz deset pokušaja i tako sprečio crveno-bele da i šesti put u nizu sruše najvećeg rivala.

 

 

 

PARTIZANOVI PORAZI OD SFEROPULOSOVE ZVEZDE                                        

4. januar 2024.        Evroliga               Crvena zvezda - Partizan 88:72                               

28. januar 2024.      ABA liga              Crvena zvezda - Partizan 88:86                            

17. februar 2024.    Kup R. Koraća     Crvena zvezda - Partizan 85:79                           

13. maj 2024.          ABA liga              Crvena zvezda - Partizan 85:82                             

15. maj 2024.          ABA liga              Crvena zvezda - Partizan 80:73                             

 

 

PARTIZANOVI PORAZI OD MATEOVOG REALA                                                     

2. maj 2023.             Evroliga               Partizan - Real Madrid 80:82                                 

4. maj 2023.             Evroliga               Partizan - Real Madrid 78:85                                 

10. maj 2023.           Evroliga               Real Madrid - Partizan 98:94                                 

21. decembar 2023.  Evroliga               Real Madrid - Partizan 91:75                                

21. mart 2024.          Evroliga               Partizan - Real Madrid 76:88                                


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17