• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

27.05.2024

13:10

Jednoga dana žaliće mnogi što me više nema! Bivši igrači večitih dominiraju u novim klubovima!

AP/Starsport

Košarka

Jednoga dana žaliće mnogi što me više nema! Bivši igrači večitih dominiraju u novim klubovima!

Podeli vest

Finalnom utakmicom između Panatinaikosa i Real Madrida, spuštena je zavesa na uzbudljivu evroligašku sezonu! Sa druge strane Atlantskog okeana, nazire se finale NBA lige između Dalasa i Bostona. Ono što povezuje završnicu dva najkvalitetnija košarkaška takmičenja na svetu, jeste činjenica da bivši košarkaši Partizana i Crvene zvezde imaju bitne uloge u svojim novim timovima!

Vanvremenski hit Šekija Turkovića ponovo je postao popularan u domaćoj javnosti u leto 2022. godine. Selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić precrtao je tada Miloša Teodosića sa konačnog spiska igrača za nastup na Evropskom prvenstvu, a saigrači su nekadašnjem kapitenu priredili oproštaj od reprezentativnog dresa, dostojan njegove vrhunske karijere. Pesma "Poslednji boem" u malo izmenjenoj verziji ovih dana odzvanja i u glavama "delija" i "grobara" dok prate završnicu Evrolige i NBA lige!

Panatinaikos je u nedelju postao prvak Evrope savladavši madridski Real u finalu, a ogroman doprinos trijumfu pružili su košarkaši koji su pre samo godinu dana nosili crno-beli dres. Matijas Lesor (28) je pod trenerskom palicom Željka Obradovića izrastao u jednog od najboljih centara Evrope, a fantastične partije koje je pružao u Partizanu preneo je u Atinu. Francuski centar izrastao je u jednog od najboljih igrača Evrope na svojoj poziciji, o čemu svedoči i njegova statistika. Lesor je u šampionskoj sezoni sa "zelenima" u proseku beležio 14 poena po utakmici uz 6.3 skoka i indeks koristnosti 19.6!

Foto: EPA Images

 

Učinak Janisa Papapetrua (30) bio je nešto skromniji, ali nikako nije zanemarljiv. Krilni košarkaš je u proseku na parketu provodio 17 minuta po meču i za to vreme postizao 5.6 poena i dva skoka. Možda i bitniji od učinka na terenu bio je njegov pozitivan uticaj na atmosferu u svlačionici, koja je podsećala na hemiju među igračima i navijačima Partizana godinu dana ranije.

Foto: EPA Images

 

Najskromniji doprinos osvajanju titule prvaka Evrope dao je bivši košarkaš Crvene zvezde Luka Vildoza (28). Argentinac je stigao u Atinu kao jedno od najzvučnijih pojačanja posle fantastične sezone na Malom Kalemegdanu, ali adaptacija na novu sredinu donela je određene probleme. Iako ga je u jednom trenutku i trener Ergin Ataman javno kritikovao, uspeo je da se probudi kada je bilo najvažnije i pogodi jednu (ali vrednu) trojku u finalu kada se lomio rezultat. Prosek od 5.7 poena, 1.5 skokova i 1.5 asistencija pokazuje da je i Vildoza itekako doprineo konačnom trijumfu.

Foto: EPA Images

 

Njegov zemljak Fakundo Kampaco ponovo je pokazao da je jedan od najboljih plejmejkera Evrope. Samo šest meseci navijači Crvene zvezde mogli su da uživaju u njegovoj magiji, pre nego što se vratio u klub u kojem je stekao igračku slavu. Vodio je omaleni organizator igre "kraljevski klub" ka prvom mestu u regularnom delu sezone i na završni turnir, međutim zastali su puleni Ćusa Matea na poslednjem koraku. To ne umanjuje činjenicu da je Kampaco blistao u belom dresu, što potvrđuje i njegov prosek u elitnom takmičenju od 11.5 poena, 6.5 asistencija, 2.9 skokova i 1.3 ukradene lopte, za sveukupan indeks koristnosti od 16.7!

Foto: EPA Images

Detalj sa finalnog meča Evrolige

Učesnik fajnal-fora bio je i bivši centar Zvezde Filip Petrušev (24). Reprezentativac Srbije je posle odlične sezone u crveno-belom dresu odlučio da se oproba u NBA ligi. Eksperiment nije uspeo i mladi centar se brzo vratio u Evropu i ponovo obukao crveno-beli dres, ovoga puta Olimpijakosa. Sa timom iz Pireja stigao je do fajnal-fora, gde je zaustavljen u polufinalu od Reala. Uzimajući u obzir da je član grčkog velikana postao tek sredinom decembra, te da je imao i problema sa povredama, prosek od 6.3 poena i 3.3 skoka zaslužuje prelaznu ocenu. Nema sumnje da će Petrušev tek pokazati šta može u Pireju nakon što prođe kompletnu fazu priprema za novu sezonu.

Foto: profimedia

 

Još jedan igrač se sa novim klubom domogao završnog turnira, ali u tom uspehu praktično nije učestvovao. Razočarao je Jam Madar (23) navijače Partizana kada je prethodnog leta iznenada odlučio da napusti Partizan i potpiše ugovor sa Fenerbahčeom. Kod Dimitrisa Itudisa je imao kakvu-takvu ulogu, međutim nakon što je na klupu istanbulskog velikana seo Šarunas Jasikevičijus, potpuno je nestao sa košarkaške mape! U polufinalu protiv Panatinaikosa nije dobio šansu, da bi u meču za treće mesto proveo na parketu sedam minuta bez doprinosa u poenima. Prosek od 4.3 poena i dve asistencije za 13 minuta koliko je u proseku provodio na parketu pokazuju da je Izraelac prošlog leta doneo pogrešnu odluku, s obzirom na to da je kod Željka Obradovića imao mnogo značajniju ulogu i prostor za dalji košarkaški razvoj.

Foto: Starsportphoto

 

Dolazimo i do igrača koji je najviše profitirao od saradnje sa najboljim evropskim košarkaškim trenerom. Dante Egzum (28) je naplatio vrhunsku sezonu u Partizanu i uspeo da se izbori za novi NBA ugovor. Dalas mu je ukazao poverenje prethodnog leta i brzo se videlo da u Teksasu nisu zažalili zbog te odluke. Posebno je Australijanac bio impresivan u periodu sezone kada je Kajri Irving odsustvovao zbog povrede i kada je sa Lukom Dončićem nosio Maverikse do direktnog plasmana u plej-of! Regularni deo sezone okončao je sa prosekom od 7.8 poena, 2.9 asistencija i 2.8 skokova, mada nažalost u doigravanju ima limitiranu ulogu. Prostor da se to promeni i dalje postoji, s obzirom na to da je Dalas na korak od plasmana u veliko finale, gde će Dončiću i Irvingu svakako biti potrebna sva dostupna pomoć.

Foto: Tanjug/AP

 

Iz svega navedenog može se zaključiti samo jedno - pre godinu dana svi nabrojani igrači bili su stanovnici glavnog grada Srbije i iz nedelje u nedelju oduševljavali su navijače Partizana i Crvene zvezde. Tek sada može se jasno videti kakve bisere su večiti imali u svojim redovima, pa zato ne treba ni da čudi što ni Partizan ni Zvezda nisu uspeli da ponove rezultat ostvaren godinu dana ranije. Ostaje nada da ćemo i u bliskoj budućnosti biti u prilici da uživamo u majstorijama nekih novih "mađioničara", jer u suprotnom hit Šekija Turkovića još dugo će odzvanjati u glavama navijača.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija