• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2021

22:00

ONI SU OČARALI I POKORILI SVET U 2021! Ovi SRBI su ispisali ISTORIJU u godini za nama!

Tanjug/AP/Starsportphoto/Ilustracija

Ostali sportovi

ONI SU OČARALI I POKORILI SVET U 2021! Ovi SRBI su ispisali ISTORIJU u godini za nama!

Podeli vest

Deluje nestvasrno, ali je istinito! Zemlja koja ima nešto manje od sedam miliona stanovnika, po ko zna koji put može da kaže da ima najbolje sportiste na planeti

Srbija je iznedrila nestvaran broj najboljih sportista u prethodnih 365 dana!

Mnogi su neverici kada shvate da država koja zvanično ima 6.908.000 stanovnika ima najboljeg tenisera, košarkaša i vaterpolistu sveta. I to nije sve..

Foto: reuters

 

Međunarodna teniska federacija proglasila je i zvanično Novaka Đokovića i Ešli Barti najboljim u 2021. U saopštenju ITF se ističe da je Novak nastavio da obara rekorde i da ispisuje nove stranice teniske istorije u jednoj neprocenjivoj eri svetskog tenisa.

- Srbin koji ima 34 godine je imao senzacionalnu godinu završivši je kao najstariji broj jedan, sada je odmakao ispred Pita Samprasa sa najviše nagrada ITF svetskog šampiona - stoji u saopštenju.

Foto: Tanjug

 

Takođe, prvi teniser sveta Novak Đoković izabran je za najboljeg sportistu Evrope za 2021. godinu u 64. izboru novinskih agencija. Podsetimo, osvajač tri grend slema ove godine, nije uspeo da se domogne samo US Opena i medalje na Olimpijskim igrama od svih ciljeva koje je sebi zacrtao.

Ima naša zemlja i najboljeg košarkaša u 2021. godini jer je brutalnim izdanjima Nikola Jokić zaslužio MVP titulu u najjačoj ligi sveta. As Denvera je zaludeo celu NBA ligu i postao prvi srpski košarkaš kome je to pošlo zarukom! 

Foto: Tanjug

 

Jokić je tako postao tek treći evropski igrač sa ovom nagradom. Pre njega u tome su uspeli još samo Dirk Novicki i Janis Adetokunbo. Od igrača rođenih izvan SAD to su uradili još Hakima Olajdžuvon i Stiv Neš. U trci za MVP priznanje Jokić je iza sebe ostavio Stefa Karija i Janisa Adetokunba.

Odigrao je Srbin strašnu sezonu i zasluženo stigao do velikog priznanja. Tokom ligaškog dela sezone imo je prosek od 26,4 poena po utakmici na 56,6 odsto iz igre i 38,8 odsto za tri poena, te 10,8 skokova i 8,3 asistencija. 

Dakle, Nikola Jokić je najkorisniji igrač NBA lige, ali je drugi Srbin, Vasilije Micić bio MVP Evrolige. Nikada se nije desilo da je MVP oba takmičenja bio iz iste zemlje.

Foto: Starsportphoto

 

 

Doskorašnji kapiten vaterpolo reprezentacije Filip Filipović proglašen je za najboljeg vaterpolistu sveta u minuloj godini, dok je selektor Dejan Savić, proglašen u Abu Dabiju za najboljeg trenera u 2021. godini!

Foto: Starsportphoto©

 

A kada se samo prisetimo Olimpijskih igra, imamo veliki razlog da budemo posnosni na naše sportiste! 

Olimpijski tim Srbije osvojio je devet medalja na Igrama u Tokiju, što je najbolji učinak otkad se takmiče pod našom trobojkom. Srbija je osvojila tri zlata, jedno srebro i pet bronzi, čime je izjendačila treći najbolji rezultat SFR Jugoslavije, države koja je imala šest republika. 

Foto: tanjug/ap

 

Podsetimo, zlatne medalje su osvojili vaterpolisti, Milica Mandić i Jovana Preković, srebro je pripalo Damiru Mikecu, a bronzom su se okitili basketaši, odbojkašice, Tijana Bogdanović, Milenko Sebić i Zurab Datunašvili.

Foto: Tanjug/AP

 

Kao apsolutni lider po medaljama u regionu, Srbija je jedno od iznenađenja na Olimpijskim igrama, ali je saldo odličja mogao da bude još bolji da je bilo malo više sportske sreće u Japanu! Malo je nedostajalo da dočekamo dvocifren broj medalja, po prvi put u istoriji. Ostaje žal za medaljama koje su bile najbliže, a tu pre svih spada Novak Đoković. Srpski šampion je poražen u dva polufinala, ali imao snage da se domogne ni do bronze. 

Foto: Z.I

 

Uz njega, Ivana Španović je imala najbolji skok na Igrama, ali u polufinalu. Nažalost, srpska kraljica nije uspela da ponovo rezultat u finalu, te je kao četvrta ostala bez medalje. Takođe, na najbolnijem četvrtom mestu stao je i dubl strelaca Damir Mikec - Zorana Arunović. Uz njih, Nina Radovanović je poražena u četvrtfinalu, dakle samo jedna pobeda je delila od medalje. Za kraj, košarkašice su osvojile četvrto mesto, ali nakon radosti koju su nam donosile iz meča u meč kako na Evropskom prvenstvu tako i na Olimpijskim igrama, nije bilo snage za više! 

Foto: reuters

 

Treba napomenitu da je srpska atletičarka Ivana Španović izbila je na prvo mesto svetske rang liste skoka u dalj u konkurenciji dama u septembru ove godine.

Fudbaleri Crvene zvezde su obezbedili istorijsko učešće u osmini finala Lige Evrope, a napravljen je i istorijski iskorak kada je u pitanju rang lista kluba u poslednjih pet godina. Srpski šampion se nakon odlučujućeg meča sa Bragom našao na 35 mestu.

Foto: Starsportphoto

 

Nema sumnje da je ovo najveći uspeh Crvene zvezde u novijoj istoriji, pošto su samo dva puta do sada igrali 1/16 finala LE i nikada nisu prošli daje. Ovo je treći put u poslednjih pet godina da srpski šampion igra proleće u Evropi!

Ni večiti rival Partizan nije zaostao! I crno-beli su obezbedili proleće u Evropi, jer je Partizan remizirao sa Anortozisom u Humskoj 1:1 u poslednjem meču grupne faze i obezbedio drugu poziciju u grupi Lige konferencija. Izabranici Aleksandra Stanojevića su tako kao drugoplasirani odlšli iz grupe B u baraž za osminu finala Lige konferencija!

Foto: Starsportphoto

 

I na kraju jedno od najprijatnijih iznenađenja u minuloj godini priredili su fudbalski reprezentativci Srbije naciji! Na čelu sa Draganom Stojkovićem obezbedili su odlazak na Mundijal u Katar i to kao prvi u grupi, pobedivši u odlučujućem meču u Lisabonu prvog favorita - Portugal! 

Foto: Starsportphoto

 

Fenomenalna godina je za nama, a kakva čeka, ostaje nam da se strpimo i vidimo...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija