• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ognjen Borjanović

24.07.2022

07:05

JA DA SEDIM U FOTELJI I PRAVIM DOBRE UGOVORE, A SRPSKI RUKOMET DA KRVARI!? NEĆE MOĆI! Selektor Srbije EKSKLUZIVNO za Informer.rs posle osvajanja medalje na Evropskom prvenstvu!

RSS

Ostali sportovi

JA DA SEDIM U FOTELJI I PRAVIM DOBRE UGOVORE, A SRPSKI RUKOMET DA KRVARI!? NEĆE MOĆI! Selektor Srbije EKSKLUZIVNO za Informer.rs posle osvajanja medalje na Evropskom prvenstvu!

Podeli vest

Selektor juniorske reprezentacije Srbije Đorđe Teodorović u ekskluzivnom intervjuu za "Informer.rs" otkrio je šta su sve mladi rukometaši naše zemlje prošli kako bi se dokopali bronzane medalje na Evropskom prvenstvu, pričao je o budućnosti našeg rukometa, šta donosi rezultate na velikim takmičenjima, koliko je bitna psihologija, pobednička atmosfera u ekipi...

Nažalost, poslednjih decenija rukomet je zbog slabijih uspeha klubova i reprezentacije pao u drugi plan. Ipak, da se sve ozbiljnije radi govori i činjenica da se Srbija tokom leta osvojila tri medalje, te da postoji šansa da i kadeti ponove takav uspeh, a za sve to zaslužan je temeljan rad. Jedan od najzaslužnijih ljudi što je medalja sa nekog velikog takmičenja napokon stigla u Srbiju je i selektor juniorske reprezentacije Đorđe Teodorović

Rukomet u Srbiji krvari

- Ja sam čitavu karijeru posvetio rukometu. Živeo sam 19 godina u Norveškoj i imao značajne uspehe, ali sam se 2018. godine zapitao "Čemu ovo vodi?". Sedim u toploj fotelji u Oslu ili Dramenu, pravim jake ugovore i to je fazon, a ovamo rukomet u Srbiji krvari. Imao sam veru da imamo dobre igrače, naši momci su najbolji po Evropi. Ne gledam sebe kao Mesiju, ja sam došao da spasem srpski rukomet, ali znam da imam kvalitet i da mogu da pomognem. I klubovima i reprezentaciji. Kada se radna etika iz Norveške prenese u Srbiju, uspeva i ovde. Sistem igre, ponašanje, disciplina, to donosi rezultat u svakom delu sveta - iskren je u razgovoru za Informer selektor Srbije Đorđe Teodorović. 

Došao da spasem srpski rukomet

Sedim u toploj fotelji u Oslu ili Dramenu, pravim jake ugovore i to je fazon, a rukomet u Srbiji krvari. Ne gledam sebe kao Mesiju, ja sam došao da spasem srpski rukomet, ali znam da sam imao kvalitet i da mogu da pomognem,
selektor Srbije Đorđe Teodorović

Razgovor sa selektorom Srbije počeli smo od starta prvenstva. Orlići su imali u rukama sigurnu pobedu protiv Islanda, ali je ostrvska selekcija u finišu meča uspela da stigne do remija. Nema sumnje da je bilo teško vratiti ekipu posle šokantnog završetka utakmice, ali je Teodorović sa svojim saradnicima to uspeo, a iz nerešenog rezultata izvukao najbolji mogući zaključak! 

- Pripremali smo se za Island kao za odlučujuću utakmicu. Znali smo da samo od Italije bolji i da je realno da ih pobedimo, te nam je trijumf protiv Islanđana garantovao drugi krug. Ta utakmica je bila udarna, pratili smo njihove mečeve i pripremali se za ono što igraju. Island je bio u neverovatnoj formi, na Kupu Skandinavije počistili su Dance, Norvežane i Šveđane i završili kao prvi, puni samopozdanja. Znali smo protiv koga igramo, da su kvalitetni i da imaju ozbiljan roster. Već u toj utakmici se videlo da imamo ogroman kvalitet, kako je vreme odmicalo bili smo sve sigurniji i u finišu steklu tri gola prednosti na četiri ili pet minuta do kraja. Onda su se desile nešto što ne sme da se desi - klupa je dobila isključenje zbog momaka koji su se radovali i to nas je skupo koštalo. Uspeli su da se vrate i izvuku nerešeno, ali smo mi videli da imamo kvalitet da se nosimo sa svima - počeo je razgovor za naš portal selektor Đorđe Teodorović. 

Selektor trenerski zanat "pekao" u Norveškoj

Đorđe Teodorović rođen je u Šapcu gde je i započeo svoju igračku karijeru. U Srbiji je još branio boje Sirmijuma, a potom se otisnuo put Austrije gde je nastupao za Volsauer, nakon čega se seli u tabor Bakelagetsa u Norveškoj. Nakon igračke karijere, Šapčanin počinje i trenersku karijeru u Skandinaviji. 

Teodorović je najveće uspehe pravio na klupi Opsala iz Osla, gde je 2012. godine napravio najveći uspeh u istoriji kluba i doveo ga u elitnu ligu Norveške. Radio  je u Mistali iz Valensije, potom u Hatenu iz Nemačke, Nitu i Totenu iz Norveške, a 2018. godine vratio se u matičnu Metaloplastiku. 

Posle jedne sezone u Šapcu usledio je poziv niškog Železničara, a nakon dve sezone na Jugu, Teodorović je preuzeo kragujevački Radnički. 

 

Slavlje nas skupo koštalo

Utisak je da je meč protiv tadašnjeg aktuelnog prvaka Evrope Nemačke bio prelomni za uspehe. Orlići su izašli maksimalno angažovalo, savladali Pancere i osigurali prolaz u narednu rundu takmičenja. 

- Radili smo od samog kraja utakmice na psihologiji. Da igračima nametnemo da je remi sa Islandom veliki uspeh. Okretali smo momke, video analize... Dokazali smo im da možemo da im pariramo iako su prvaci Evrope, ubedili smo ih da nije tako strašno i da nisu nepobedivi kao što mnogi misle. Imao sam osećaj pred utakmicu da je moguće, momci su poverovali, izgarali su na terenu, a kada je tako onda nema problema. Početak je bio fenomenalan, poveli smo 8:3, ali se posle njihovog tajm-auta sve pretvorilo u neko slavlje. To ne sme da se dešava, uspeli su da preokrenu. Skupo nas je koštalo što nismo verovali, a kada smo se uverili da možemo počeli smo da se radujemo kao da smo pobedili. Na poluvremenu smo imali razgovor, shvatili su da mogu da igraju sa Nemcima, ali da treba da se bave samo igrom i taktikom. Drugo poluvreme je bilo konstantno, držali su vođstvo i konce igre, a desetak minuta pre kraja bilo je jasno da oni nemaju šta da traže tu - objasnio je srpski stručnjak. 

Foto: ehf

Orlići su plasman u polufinale obezbedili pobedom protiv Švedske na startu druge faze takmičenja. Srbija je sredinom prvog poluvremena vodila sa 13:2 i malo ko je očekivao da će se protiv Skandinavaca tako lako stići do trijumfa. Upravo to se ispostavilo kao istina budući da su se Šveđani vratili i doneli dramu u finišu. 

- Mislim da su Šveđani imali loš početak, a mi maksimalan. Sve šuteve smo predvideli, a golmani su to odbranili. Taktički smo ih napali tamo gde su najslabiji, imali smo procenat odbrana nekih 80 odsto, što je nemoguće održati tokom cele utakmice. Posle njihovog tajm-auta došlo je do realnosti, borba se vodila, ali je u drugom poluvremenu postalo jasno da imamo kvalitet i da ćemo dobiti tu utakmicu - dodao je Teodorović, a potom se dotakao utakmice sa Francuzima koja je po njegovom mišljenju "mač sa dve oštrice". 

- Obezbedili smo polufinale i vagali kako da igramo protiv Francuza. Nemamo kapacitet da možemo da koristimo sve igrače u toku prvenstva, kvalitetom postoji razlika između prve postave i momaka koji su manje igrali. Doneli smo tešku odluku da protiv Francuza štetimo one koji su poneli najveći teret, znajući da to može uticati da oni ispadnu iz forme. Igrali smo sa momcima koji su imali manju minutažu u nadi da će neko od njih eksplodirati i doći u stanje da može da se koristi u daljem takmičenju. Karakterisali smo je kao "rezultaski nevažno", ali sa željom da se neko pojavi za polufinale, a kasnije finale ili borbu za bronzu - otkriva selektor Orlića.

Psihologija je najvažnija

 

Foto: RSS

Pred put u Portugal, selektor Srbije istakao je da su Španci među glavnim favoritima za medalju na Evropskom prvenstvu. Furija je stigla do zlatnog odličja, a na putu ka tituli eliminisali su i Orliće u polufinalu. Ipak, tokom 60 minuta paklene borbe videlo se da Teodorovićeva četa ima šta da pokaže protiv Španije. 

Srbija dominira

Na Mediteranskim igrama i muškarci i žene osvojili su bronzu, a juniori na Evropskom prvenstvu stigli do trećeg mesta. Taj trend mogali bi da nastave kadeti koji predvođeni selektorom Aleksandrom Brkovićem u avgustu imaju Evropsko prvenstvo u Crnoj Gori. 

- Španci su impresivni, oni imaju sistem u svim kategorijama i to je neverovatno. Međutim, moguće je to pobediti, ja sam ubeđen da smo igrali u drugačijem okruženju i momentu da bi i njih pobedili. Nemam želju da nas proglašavam najboljima na svetu, ali... Desio se jedan gaf koji ne sme da se desi na Evropskom prvenstvu. Dan pred utakmicu saznali smo da RTS želi da prenosi našu utakmicu uživo, a iz nekog razloga početak meča poranio je pola sata. Ostale utakmice nisu pomerene. Za taj meč smo se zagrevali 12 minuta na terenu!? Ne tražim opravdanje, ali mislim da je to nenormalno da se desi u polufinalu Evropskog prvenstva. Španci su našli pomoćnu salu, a mi smo se spremali u hodnicima. Nije to bilo kako treba, videlo se to na terenu. Trebalo nam je 15-ak minuta da "upalimo motore", igrali smo dobro, ali smo promašivali otvorene šanse. Bilo je šest ili sedam zicera, uz promašen penal. Oni su se snašli i dok smo se okrenuli vodili su 8:1. Drugo poluvreme je bilo odlično, kao i sva ostala. Stigli smo ih, došli na minus dva, ali su neke druge okolnosti uticale da ne stignemo do kompletnog preokreta. Da je sve bilo korektno mogli smo da se plasiramo u finale - otkriva za Informer Đorđe Teodorović. 

Poraz u polufinalu loše utiče i na iskusnije igrače, ali se po igri Orlića to u borbi za bronzu nije videlo. Srbija je izašla na teren maksimalno angažovana i rešena da osvoji prvu samostalnu medalju na velikim takmičenjima za juniore. Koliko je bilo teško spremiti ekipu za novi meč sa Šveđanima?

- Psihologija je najvažnija, to se dešava jako brzo, ekipu morate usmeriti onako kako vi želite. Nametnuli smo im da je čast igrati za bronzu, da su se Šveđani nakupili medalja, a mi nemamo nijednu. Stvorila se ta pobednička atmosfera. Jedan dan pauze i sve je došlo na svoje mesto, bila je vesela atmosfera. Onda se desilo nešto super... Seniori su snimili video podrške i na najlepši način poželeli sreću ekipi, a momci su to prihvatili izuzetno. Video se tada sjaj u očima, da nema stajanja, da smo na korak od medalje i da im je nećemo dati Šveđanima. To se prenelo na utakmicu, imali smo svih 60 minuta kontrolu, odbrana je bila maksimalno angažovana, a kada je tako onda se piše pobeda - iskren je perspektivni stručnjak. 

Foto: ehf

Srbija nikada nije osvojila medalju kao samostalna zemlja na nekom od velikih takmičenja "za mlađe kategorije". Koliko je to značajno za momke koji su ispisali istoriju, Vas kao trenera, ali i celokupan srpski rukomet. 

Napadnemo sjajniju medalju

- Prošlo je 16 godina od poslednje medalje, tada je bila Srbija i Crna Gora. Baš sam pričao sa momcima iz stručnog štaba kako bih voleo da imam danas nekog Crnogorca u timu, bila bi jača selekcija. Prvi put kao samostalna zemlja pravimo ovakav uspeh, ali najvažnije je da ne stanemo. Ako stanemo to je onda kao i 2012. kada su seniori uzeli srebro, a onda bunar. Moramo da iskoristimo ovaj momenat, da se oraganizujemo i natavimo sa dobrim ili boljim rezultatima. Treba biti pametan, nema euforije, moramo da vidimo šta je bilo dobro, a šta treba ispraviti - kaže Teodorović. 

Situacija u Nišu ne obećava

Selektor juniorske reprezentacije Srbije Đorđe Teodorović nije optimista kada priča o Železničaru.

- Imam ugovor potpisan na četiri godine sa Železničarom, ali vidim da je priča klimava. Postoji opasnost da se to ne realizuje, ovih dana se često čujemo i pokušavamo da spasemo taj projekat, ali ne izgleda dobro. Svašta može da se desi, moguće je da ću biti u Nišu, a moguće i na nekoj drugoj strani. 

Naše juniore iduće godine očekuje Svetsko prvenstvo u istom uzrastu, a ista generacija mogla bi  na planetarnoj smotri da pojuri i značajniji rezutat. Ipak, ostaje da se sumiraju utisci nakon Evropskog prvenstva, a tek onda će biti poznato da li Teodorović ostaje na kormilu reprezentacije. 

- Ovo je izlazno godište, Svetsko prvenstvo je poslednje zvanično za generaciju 2002. Što se tiče protivnika moramo da čekamo, ima kvalifikacija, nisu se svi još kvalifikovali. Ne znamo kakve su grupe. Ja imam nenormalnu želju da pomognem u svakoj selekciji. Naravno, pre svega mora da se uradi analiza i da se pošalje izveštaj sa Evropskog prvenstva, a na osnovu toga Savez odlučuje ko vodi ekipu na Svetsko prvenstvo. Imam želju da nastavimo i napadnemo još sjajniju medalju. Ima igrača koji nisu igrali na Evropskom prvenstvu, a dali bi nam još veći kvalitet. Neko nije zbog povrede mogao, neko iz drugih razloga, ali potencijal imamo - dodao je Teodorović. 

Ljudski kvaliteti iznad svega!

Miloš Kos, momak iz Kozarske Dubice, oduševio je selektora Todorovića.

- To je upečatljivo! Miloš je neverovatan dečak, nije rođen u Srbiji i nikada nije igrao ovde, ali tolika želja da igra za našu reprezentaciju je neverovatna... Svi oni imaju izražen srpski identintet, a Miloš je pre svega izuzetno vaspitan mladić. Želi da sarađuje, okrenut je saigračima, a to je bila ideja u ovoj selekciji. Birani su ljudi koji imaju ljudske kvalitete. Džaba je suvi igrački kvalitet, ako je to trula jabuka pa u gajbici pokvari ostale. Ovoga puta smo išli na momke koji su "čisti", fokus je bio na ljudskosti, a Miloš je to i istakao - pojasnio je Teodorović. 

Promene u Rukometnom savezu Srbije promenile su tokove u svim porama. Klubovi su "prodisali", a samim tim i rezultati reprezentacija su bolji. Teodorović ističe da je upravo to i kluč svakog boljitka. 

- To je od presudnog značaja. Način na koji trenutno funkcioniše daje sigurnost u ono što radimo, svi imaju svoj posao. Imamo na selektorskim mestima koji žele da sarađuju, a kada se to desi prirodno je da se rezultati prave. Ranije je izbor selektora išao na drugačiji način, a taj "jadan čovek" ako ne napravi rezultat na prvom takmičenju bude oduvan prvim vetrom. Toga više nema, birani su ljudi koji imaju karijere, a na mom primeru se to vidi. Nije bilo vrhunskog rezultata na prvom takmičenju, ali je savez stao iza mene i želeo da nastavim sa radom. Počinjemo da imamo ključnu sportsku reč - kontinuitet - objasnio je selektor Srbije. 

Foto: RSS

Tokom leta, rukomet je u Srbiju doneo tri medalje. Na Mediteranskim igrama i muškarci i žene osvojili su bronzu, a potom su juniori na Evropskom prvenstvu stigli do trećeg mesta. Taj trend mogali bi da nastave kadeti koji predvođeni selektorom Aleksandrom Brkovićem u avgustu imaju Evropsko prvenstvo u Crnoj Gori. 

- Nisam se mnogo bavio tim godištem u Evropi, znam nekoliko selekcija, ali sam siguran da je naša generacija izuzetno snažna. Mi smo u juniorskoj ekipi koristili po dva, tri ili četiri igrača 2004. godište koji će sada igrati na Evropskom prvenstvu kao kadeti. Imaju vrhunski kvalitet, vidim da na pripremama beleže super rezultate, ali je bitno da se snađu u grupi. Danska, Norveška i Slovenija, ako uspeju da prođu grupu imam veru da će stići daleko - podvukao je Teodorović. 

Nama ostaje da poželimo sreću selektoru Teodoroviću i celokupnoj generaciji u narednim izazovima i da se nadamo da će još mnogo ovakvih stručnjaka dobiti priliku da radi kako u rukometu, tako i u drugim sportovima! 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17