• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.01.2023

20:13

ŠPANSKA BAJKA U GDANJSKU! Furija režirala ČUDO i KAZNILA kukavički potez NORVEŽANA! (VIDEO)

Tanjug/AP

Ostali sportovi

ŠPANSKA BAJKA U GDANJSKU! Furija režirala ČUDO i KAZNILA kukavički potez NORVEŽANA! (VIDEO)

Podeli vest

Rukometaši Španije i Danske plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva

Au kakva drama, au kakav triler... Navikli smo da rukomet režira najlepše sportske priče, ali ono što se večeras desilo u Gdanjsku malo ko je očekivao. Igrala je Norveška atomski rukomet u dosadašnjem delu prvenstva, jedino je Srbija bila na korak da ih savlada, a onda su u četvrtfinalu od gotovog napravili veresiju. Kristijan Bjorsnen je imao šut 7/7 tokom meča, ali je u samoj završnici odlučio da ne šutira i tako poklonio loptu Špancima koji su umesto da ispadnu izborili produžetke, a kasnije i plasman u polufinale - 34:35 (13:11/25:25/29:29). 

 

 

Psihološka prednost bila je na strani Španaca u produžetku što je Žordi Ribera umeo da iskoristi i tako odvede svoju reprezentaciju u polufinale Svetskog prvenstva. Nastavio je Perez De Vargas da pravi čuda na golu, zastavio dva ucarca Sanderu Sagosenu i Bartholdu. Imala je Furija sve u svojim rukama, a onda gotovo preslikana situacija... Nije želeo Dušebaev da šutira, Slovenci su im oduzeli loptu zbog pasivnog napada, a gol za izjednačenje postigao je tragičar Bjornsen - 29:29 te se drama u Gdanjsku nastavila. 

Foto: Tanjug/AP

Ipak, heroj Kristijan Bjorsnen ponovo je ispao tragičar budući da je na četiri sekunde pre kraja šutirao iz dobre pozicije, ali je Gonzalo Perez De Vargas sjajno reagovao i odveo Špance u polufinale! 

Izvukao je Matijas Vile i Tobijasa Grondala koji u dosadašnjem delu prvenstva nije dobijao mnogo šanse. Mladi bek Elveruma bio je pokretačka snaga Norvežana kada je Furija sredinom prvog poluvremena uspela da se vrati, odbio je nalet rivala i tako pomogao Skandinavcima da na odmor odu sa vođstvom. 

Ipak, problem za Norvežane u drugom poluvremenu predstavljao je silno motivisani Gonzalo Perez De Vargas među stativama. Jedan od najiskusnijih u četi Žordija Ribere sjajno je branio, poskidao nekoliko zicera Bartholdu i tako dao krila svojoj reprezentaciji da se nadaju iznenađenju u finišu meča. 

Prelomni momenat utakmice dogodio se u 50. minutu kada je drugi golman Norveške Severas skinuo penal Kaneljasu i tako sprečio Špance da dođu do prvog vođstva na meču. Na drugoj strani surovo je to kaznio Bjornasen i vratio rezultasku klackalicu na stranu svoje reprezentacije. Usledila je nova odbrana Bergeruda i brza kontra te gol Bartholda. Morao je Ribera da reaguje tajm-autom. Španci su zaigrali sa dva pivotmena i uspeli da se vrate u meč - 23:23.

Foto: Tanjug/AP

Imala je Španija šansu da dođe i do preokreta nakon što je Goran Johanesen isključen, a Furija dobila penal. Ipak, ponovo je među stative stao Severas, uspeo da zaustavio još jedan kazneni udarac Španije i tako postao heroj Norvežana! Imali su Skandinavci sve u svojim rukama nakon promašaja Aleksa Dušebavea, na semaforu je ostalo još 17 sekundi, ali su Slovenci dosudili pasivan napad i tako odveli meč u produžetke nakon što je Danijel Dušebaev pogodio mrežu u poslednjim sekundama meča. 

Uz mnogo sreće Mađari su stigli do četvrtfiala, a tamo "šamar" realnosti. Nije selekcija Čema Rodrigeza još uvek spremna da se bori protiv najboljih selekcija planete u šta su se uverili danas protiv svemoćnih Danaca - 40:23 (21:12). 

Istina, odigrali su Mađari najlošiji meč na turniru, a verovatno i u poslednjih nekoliko godina. Najveće zasluge za to idu naravno Danskoj, ali i činjenici da su na momente naši severni susedi delovali bezidejno i bezvoljno da se "pobiju" sa selekcijom Nikolaja Jakobsena. 

Utisak je da su zanimljivu utakmicu sprečile i sudije iz Švajcarske. Par Bruner-Salah koji je delio pravdu na meču Srbije i Norveške uspostavio je kriterijum u kom su se Danci daleko bolje snašli i plasirali se u novo polufinale Svetskog prvenstva. 

Foto: Tanjug/AP

Ponovo je na terenu gazdovao Mikel Hansen. Iskusni bek plesao je u napadu, ali imao i zapaženu defazivnu ulogu. Simon Pitlik pokazao je da Danska ima i igrača koji bi u narednoj deceniji mogao da nosi reprezentaciju, a o golmanu Nikolasu Landinu Jakobsenu ne treba trošiti reči. 

Sa druge strane jedini raspoložen za igru bio je Rikard Bodo koji je pokušavao, ali bez prave pomoći saigrača nije mogao ništa. Izostala je pomoć i golmana Rolanda Mikera dok se posle nekoliko dobrih poteza na startu meča potpuno ugasio i najiskusniji - Mate Lekai. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija