• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

22.06.2024

18:44

Drama se nastavlja! Srbija ispustila Poljake, protiv Slovenije za Olimpijske igre!

FIVB VNL

Ostali sportovi

Drama se nastavlja! Srbija ispustila Poljake, protiv Slovenije za Olimpijske igre!

Podeli vest

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije poražena je od selekcije Poljske posle pet setova, rezultatom 3:2 (21:25, 25:21, 18:25, 25:22, 15:11 ), u okviru poslednje sedmice Lige nacija.

Srbija je ostvarila ono što je bilo neophodno u prva dva meča u Ljubljani - pobedila je Kubu i Tursku. S manje pritiska, ali sa istom velikom željom za pobedom, izabranici Igora Kolakovića ušli su u današnji duel sa Poljskom. Naš nacionalni tim startovao je sa postavom Kujundžić - Ivović, Krsmanović - Nedeljković, Luburić - Jovović, dok je libero bio Kapur.

S druge strane, selektor Poljske Nikola Grbić nije poslao najjači tim na teren, ali su njegovi izabranici ipak rano stekli osetnu prednost. Već na 8:4 je selektor naše reprezentacije zatražio prvi tajm-aut. Pokušavala je Srbija da drži korak za favorizovanim rivalom, i to joj je nekoliko puta pošlo za rukom. Naši momci su osvojili nekoliko dužih poena, Luburić i Nedeljković su briljirali na terenu i olako zakucavali loptu u polje Poljaka.

Ipak, završnicu prvog seta Poljska je dočekala sa prednošću 22:17, a onda je bombe sa servis linije poslao Luburić i na semaforu je bila minimalna razlika 22:21. Međutim, dobro razigrani Poljaci dali su sve od sebe i osvojili prvi set - 21:25!

Foto: EPA

 

Srpski odbojkaši su značajno poboljšali igru u drugom setu! Već se na licima naše ekipe videla glad za poenima, preokretom, pa čak i pobedom. Servis je bio dosta stabilniji, napad snažniji, a blok čvršći.

Naša ekipa je brzo stekla prednost, primoravši protivničkog selektora Nikolu Grbića da iskoristi oba tajm-auta. Poljaci su uspeli da izjednače pred kraj seta, ali "plava četa" nije dozvolila preokret. U ključnim trenucima, igrači u crvenom su ostali smireni i strpljivi. Atanasijević je blokirao Kačmareka, a zatim osvojio poen koji je osigurao drugi set, tako da je Srbija izjednačila rezultat - 1:1 (25:21)!

Foto: EPA

odbojkaši Srbije

Kada je reč o trećem setu, ponavlja se scenario iz prvog. Boladž je demonstrirao svoju snagu s dva vezana asa nakon pauze, što naš tim nije uspeo da zaustavi. Luburićev napad je bio zaustavljen, pa je Kolaković morao da zatraži tajm-aut.

Srpski tim je napravio grešku u rotaciji, pomerivši se pre servisa Klosa, što je dodatno otežalo situaciju. Ipak, bilo je i svetlih trenutaka, poput sjajnog smeča Luburića, koji je na ovom meču bio jedan od boljih u ekipi Igora Kolakovića. Kapur nije uspeo da uhvati servis Kohanovskog, Semenjuk je to iskoristio i napadom doneo još jedan poen Poljskoj. Ivović je uspeo da prekine seriju rivala snažnim smečom, ali Boladž je nastavio sa impresivnim asovima, što je primoralo Srbiju da iskoristi i drugi tajm-aut.

Iako je protivnička ekipa bila u znatnoj prednosti u trećem setu, nije se predavao naš nacionalni tim. Svim silama su Srbi pokušavali da smanje rezultatsku razliku i zaostajanje za rivalom, ali jasno je bilo da ne možemo puno toga da uradimo pri razlici od deset poena. Poljaci su i ovoga puta izdominirali i preuzeli set u svoju korist -  18:25!

Foto: FIVB VNL

odbojkaši Srbije

Primetna je bila tenzija u potencijalnoj poslednjoj deonici ovog meča. Na kratkoj pauzi Kolaković je odbojkašima demonstrirao šta treba da urade na terenu, kako bi bar malo podigli motivaciju i možda ponovo stigli do preokreta. 

Može se reći da se pravi srpski inat video se u četvrtom setu. Nisu dali naši odbojkaši Poljskoj da se ovoga puta ponovo odmakne pa su joj sve vreme praktično "išli za petama". Igrao se poen za poenom i rezultat je konstantno bio izjednačen. Kujundžić je impresivno napadao iz pozadine, dok je naš tim neumorno jurio za svakom loptom. Srbija je preuzela kormilo i krenula u vođstvo pri rezultatu 15:14, ali je protivnička ekipa konstantno "kaskala" za timom Igora Kolakovića.

Naši odbojkaši pobegli su za tri poena Poljacima, pa je Nikola Grbić brže bolje pozvao tajm-aut. Zahvaljujući Atanasijeviću naš nacionalni tim nastavio je i nakon toga da održava osetnu rezultatsku razliku, ali su se Poljaci odmah povratili u igru, što znači da je Grbićeva bukvica sa kratke pauze urodila plodom. 

Ipak, uspeli su Srbi da odole pretnjama poljske ekipe, i set loptom Marka Ivkovića produže igru i osiguraju i peti set - 25:22!

Foto: FIVB VNL

odbojkaši Srbije

Usledila je kratka pauza, odmor i voda da naši odbojkaši dođu sebi posle dramatičnog četvrtog seta. Odmah su Srbi krenuli u akciju i u vođstvo, kako ne bi gubili ni vreme, a ni poene. Nedeljković je sjajno zaustavio Hubera u situaciji jedan na jedan! Poljaci su bili vidno nervozni, grešili su, dok su odbojkaši Srbije igrali prilično rasterećeno i sa puno energije u ovim trenucima. To se odrazilo i na semaforu, te je Nikola Grbić pozvao tajm-aut kako bi svojoj ekipi dao par saveta pre finiša meča.

Nakon toga su Poljaci vezali tri poena, izjednačili rezultat sa Kolakovićevim pulenima, a zatim ih i prestigli. Već su članovi stručnog štaba obe ekipe bili na nogama, i po malo nervozni pratili svaku loptu. Poljaci su se otisnuli i krenuli u vođstvo, pa je ovoga puta srpski tim kaskao za njima, poen po poen. Vladala je tenzija u našoj ekipi, koja je uticala i na samu igru, pošto su Srbi grešili na školskim stvarima. Na kraju, Poljska je bila bolja, i savladala našu ekipu posle pet setova - 3:2!

Foto: EPA

odbojkaši Srbije

Srbija trenutno u svom džepu ima olimpijsku vizu. „Plava četa“ je na poziciji koja vodi na Olimpijske igre u Pariz (26. jul - 11. avgust), ali je potrebno da to mesto sačuva do nedelje uveče. Četvrti rival našoj ekipi biće Slovenija u nedelju, 23. juna od 20.30 časova.

Svaki meč u Ligi nacija se bodovno računa za FIVB rang listu, na osnovu koje će 24. juna biti odlučeno pet preostalih učesnika turnira u Parizu. Prednost prilikom odabira imaće selekcije sa kontinenata koji još nemaju predstavnike, što u ovom momentu znači da će jedna viza izvesno pripasti Egiptu. Sigurni učesnici su još Italija, Slovenija i Argentina.

Zahvaljujući dva osvojena seta protiv najboljeg tima sveta, Srbija je izgubila samo 0,01 bod na rang listi. Pred poslednje kolo naša reprezentacija u poretku FIVB ima 260,07 bodova, dok je Kuba na poziciji iza sa 251,69.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17