• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

03.09.2024

06:20

Na današnji dan: Otiš'o si Dragane, ostala je tuga... (FOTO/VIDEO)

Crno-bela nostalgija

Partizan

Na današnji dan: Otiš'o si Dragane, ostala je tuga... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Fudbaler Partizana Dragan Mance tragično je nastradao 3. septembra 1985. u 23. godini.

Pre skoro četiri decenije plakao je svaki navijač crno-belih, svaki iskreni ljubitelj fudbala i sporta u našoj zemlji. Na užasan način prekinut je jedan mladi život momka pred kojim je bila svetla karijera.

I dan-danas "grobari" žale za njim i prisećaju se njegovih sjajnih partija, važnih golova i specifičnog radovanja, kada na kolenima kliza po travi s rukama podignutim u vazduh.

Nekada sjajni napadač je tog kobnog dana žurio na trening. Živeo je u Zemunu, sa ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom, a zabavljao se sa jugoslovenskom rukometašicom Emilijom Erčić.

I sudbina je htela da nastrada baš u rodnom Zemunu, kada je na novosadskom auto-putu, ispod jednog nadvožnjaka, izgubio kontrolu nad svojim automobilom i zakucao se u stub na trotoaru.

Njegova smrt šokirala je kompletnu sportsku javnost, a na poslednjem ispraćaju na Novom bežanijskom groblju okupilo se preko 30.000 ljudi. Sahranjen je uz crno-bele boje, otišao je u legendu, a njegovom ime skandira se na svakoj utakmici Partizana. U blizini stadiona u Humskoj postoji i ulica koja nosi ime Dragana Mancea.

Fenomenalni golgeter ponikao je u Galenici, a od 1980. nosio je dres "parnog valjka". Ukupno je odigrao 279 utakmica, postigao čak 174 gola, od čega je četiri dao Crvenoj zvezdi. Upisao je i četiri nastupa za reprezentaciju, a poslednji meč odigrao je samo dva dana pred strašnu saobraćajnu nesreću, kada je sa bele tačke zatresao mrežu podgoričke Budućnosti.

Na mestu gde je izgubio životi i sada stoji grafit "Legenda živi".

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Na biračko mesto u Nemačkoj došao u "ladi nivi", Rusija i Putin su mu prijatelji! Lider AfD Bjorn Heke digao na noge Berlin!
Tako se to radi

Na biračko mesto u Nemačkoj došao u "ladi nivi", Rusija i Putin su mu prijatelji! Lider AfD Bjorn Heke digao na noge Berlin!

Kontroverzni nemački političar u više navrata je etiketiran kao "nacista" i "ekstremista", a nemački sudovi su ga u više navrata osuđivali zbog korišćenja zabranjenih nacističkih signala. Njegova desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila je odlične rezultate na izborima u pokrajinama Tiringija i Saksonija, a lider te partije u Tiringiji Bjorn Heke privukao je pažnju javnosti nakon što je na biračko mesto došao u legendarnom ruskom automobilu "lada niva".

03.09.2024

05:30

Erdogan zabio nož u leđa i EU i NATO! Turska pristupa BRIKS-u, Putin je opet nadigrao Vašington i Brisel!
Šah-mat

Erdogan zabio nož u leđa i EU i NATO! Turska pristupa BRIKS-u, Putin je opet nadigrao Vašington i Brisel!

Turska je podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u kako bi razvila nove savezničke veze, tvrdi Blumberg! Proširenje BRIKS-a biće razmatrano na samitu bloka u Rusiji u oktobru ove godine, kada se očekuje da će i zahtev Ankare dobiti "zeleno svetlo". Analitičari prijem Turske u BRIKS tumače kao novu veliku pobedu Rusije i Vladimira Putina na međunarodnoj pozornici!

03.09.2024

05:17

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija