• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.09.2021

07:42

FASCINANTNO! Novak je zbog ovoga najveći ikada! Rekordi koje niko neće oboriti ni za 100 godina!

Tanjug/AP

Tenis

FASCINANTNO! Novak je zbog ovoga najveći ikada! Rekordi koje niko neće oboriti ni za 100 godina!

Podeli vest

Novak Đoković je oborio skoro sve najvažnije rekorde i već sada je, kako mnogi smatraju, najveći teniser ikada

Ipak, nedostaje prvom teniseru sveta da statut najvećeg ikada potvrdi osvajanje 21. grend slema, jer bi tako nadmašio najveće rivale Rafaela Nadala i Rodžera Federara, pošto trenutno imaju po 20.

Imao je Nole šansu u Njujorku! Ali, na putu do 21. slema i kalendarskog grend slema zaustavio ga je Danil Medvedev

Foto: tanjug/ap

Novak Đoković - najveći teniser ikada

Ipak, ne nazire se kraj Novakovoj vladavini. Uskoro će svi rekordi biti u rukama Novaka Đokovića koji nemilosrdno gazi sve pred sobom i čini se neće stati dok ne obori sve rekorde.

Rekordi u Novakovim rukama

To će biti još samo jedna potvrda da je Srbin najbolji teniser ikada, jer kada završi ostaće mrvice Nadalu i Federeru.

Đoković ima najviše nedelja je na prvoj poziciji, 338 i ne nazire se kraj,  sezonu će završiti na tronu. Rekorder je sa devet titula na Australijan openu. dve je osvojio na Rolan Garosu, šest na Vimbldonu i četiri na Ju Es openu. 

Padaju rekordi pred Novakom

Foto: Tanjug

 

Jedini je u Open eri osvojio po dva puta sve grend slemove. Osvojio je osam grend slemova sa preko 30 godina. Nadal je uzeo šest, a Federer četiri. Takođe, nakon 30. godine odigrao je deset grend slem finala, više nego bilo koji teniser.

“Sanšajn dabl" je Novakov

Đoković je 2015. godine postao prvi igrač koji je pobedio top 10 tenisera sa ATP liste. 2018. godine je završio godinu na prvom mestu iako je, zbog povrede, u jednom momentu bio izvan najboljih 20 igrača, 2016. godine je postavio rekord po broju osvojenih ATP poena, čak 16.950.
Jedini je teniser koji je u karijeri samo od turnira zaradio bar 150.000.000 dolara. Novak je rekorder i po zaradi u jednoj sezoni, 2015. je od turnira profitirao 21,146,145 dolara.

“Sanšajn dabl" je u rukama našeg tenisera. Kada teniser osvoji u istoj sezoni Majami i Indijan Vels. Novak je to uradio čak četiri puta, a tri puta zaredom, od 2014. do 2016. godine. Pitanje je kada će ovo pući za rukom nekom teniseru, ne jednom nego četiri puta.

Tokom sezona 2015. i 2016, Novak je imao skoro nemogućih 30 vezanih pobeda na grend slemovima. Sve je počelo sa Vimbldonom 2015. godine, a završilo se osvajanjem Rolan Garosa. Potom je izgubio u trećoj rundi Vimbldona 2016. kada je poražen od Sema Kverija.

Jedini nadigrao Federera na Vimbldonu u 3 finala

Foto: ap photo/reuters

 

Đoković je jedini igrač koji je pobedio Federera i Nadala na sva četiri grend slema. Jedini je ko je nadigrao Federera u tri vimbldonska finala, a Nadala u sva četiri grend slem finala. Jedini je sa tri uzastopne titule na sedam različitih turnira: Otvoreno prvenstvo Australije, Završni turnir sezone, Indijan Vels, Majami, Pariz, Peking, Dubai. Novak je postao prvi čovek u teniskoj istoriji koji je držao sve grend slemove u jednom momentu osvojene na tri različite podloge.

Novak je čak deset puta tokom 2021. godine na grend slemu ima rezultatski minus, koji je uspevao ne samo da sustigne, već i da prestigne i zabeleži svih deset pobeda. Iako je u nekom trenutku meča imao rezultatski zaostatak pokazao je koliko je mentalno superioran nad rivalima.

Foto: Tanjug

 



On je tako postao apsolutni rekorder u takozvanoj Open eri (od 1968. godine), i prvi teniser kom je pošlo za rukom da postigne takav rezultat.

Pobedama nad Beretinijem i Zverevom u Njujorku, došao je do 225 pobeda nad Top 10 igračima, čime je prestigao Federera, koji je prethodno bio rekorder sa 223 pobede. Takođe, izjednačio se sa Federerom po broju grend slem finala. Obojica su ih igrala 31 i nalaze se na deobi prvog mesta.

Foto: USA Today

 

Đoković je kralj preokreta

Đoković je preokrete pravio protiv Aleksandera Zvereva (Australijan open), Lorenca Musetija, Stefanosa Cicipasa (Rolan Garos), Džeka Drejpera, Denisa Šapovalova, Matea Beretinija (Vimbldon), Keija Nišikorija, Džensona Brukbsbija, Matea Beretinija i ponovo Zvereva (US Open).

Đoković je prvi je igrač u istoriji koji je posle 30. godine došao do 10 grend slem finala. Ubedljivo je najbolji na tvrdoj podlozi (Melburn i Njujork) sa 18 finala, a iza je Federer sa 14.

Kralj Melburna

Prvi je teniser u istoriji koji je na dva različita grend slem turnira došao do devet finala. U Melburnu je pobedio u svih devet finala koje je igrao, dok na US openu ima tri pobede i šest poraza u mečevima za trofej. Igrao je sedam finala Vimbldona i šest finala Rolan Garosa.

Đoković je prvi teniser koji je čak u četiri navrata na grend slemovima napravio niz sa više od 25 pobeda, dok je u tri navrata ostvario bar 27 pobeda.

Đoković prvi i jedini igrač koji je osvojio svih devet turnira iz ATP Masters 1000 serije, jedini koji je bar dva puta osvajao sve masterse 1000,a ima ih 36. Osvojio je Majami šest puta, Indijan Vels , Rim i Pariz pet puta, Kanadu i Šangaj 4, Sinsinati 2,  u Madridu je trijumfovao 3 puta, u a Monte Karlu 2 – na kraju 36 masters titula.

Foto: Tanjug/AP

 

Đoković je sva četiri grend slema osvojio barem jednom u poslednjih pet godina, dok Federer i Nadal na pojedine slemove čekaju i po više od cele decenije!

Tako Nadal nije osvojio nijedan Australijan open već 12 godina, dok na Vimbldonu čeka na titulu čak 11 godina, od 2010. S druge strane, Federer nije osvojio Rolan Garos 12 godina, dok na US open čeka čak 13 godina!

Jedna od najbojih sezona u Open eri je Novakova sezona 2011. Osvojio je 10 titula na tri različite podloge i pobedio je Nadala i Federera ukupno 10 puta. Imao je te sezone protiv najvećih protivnika skor 10:1.

Đoković je jedini igrač koji je pobedio Federera i Nadala na sva četiri grend slema. Jedini je nadigrao Federera u tri vimbldonska finala, a Nadala u sva četiri grend slem finala.

Foto: Tanjug

 

Pored Lejvera, Đoković je jedini sa dve grend slem titule nakon što je spasao jednu ili više meč lopti. Rekorder je po broju grend slem titula na tvrdoj podlozi, ima ih 13, kao i 18 finala, takođe bez konkurencije.

Nije na odmet pomenuti da je od 2011. godine Novak Đoković pobedio 45 puta Federera i Nadala, a njih dvojica zajedno su Novaka dobili ukupno 22 puta. 

Đoković vodi protiv Federrera sa 27:23, a u poslednjih 10 godina skor je 22:10, naravno, za Srbina. Protiv Nadala vodi 30:28, a od 2011. godine rezultat je 23:12.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 2 godine

Ono u čemu je Đoković daleko bolji od Federera i Nadala je što je on u potpunosti sačuvao zdravlje, čak je zdraviji nego na početku karijere, a oni su na korak od invalidskih kolica. Ni najvredniji trofeji nisu vredniji od sačuvanog zdravlja. Health comes first! The discussion is ended.

Baki

pre 2 godine

Ne 21 titulu nego 30 titula na GS će nole osvojiri i godišnji slem a mžda i zlatni sa OI Priz .

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17