• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.02.2022

08:09

VELIKI "MORALISTA" NADAL DELIO SAVETE... Otkrio zašto ima GOMILU RITUALA, ali priznao da ih MRZI!

Reuters

Tenis

VELIKI "MORALISTA" NADAL DELIO SAVETE... Otkrio zašto ima GOMILU RITUALA, ali priznao da ih MRZI!

Podeli vest

Španski teniser Rafael Nadal bio je gost Univerzitetske bolnice "Princ Asturije" u blizini Madrida

Vratio se Rafael Nadal tenisu nakon višemesečne pauze zbog povrede i na najbolji mogući način iskoristio odsustvo Novaka Đokovića na Australijan openu. Španac je uspeo da stigne do svoje druge titule u Melburnu, ukupno 21. grend slem, i tako prestigne srpskog tenisera i Rodžera Federera na večnoj listi. 

Po povratku u Španiju Nadal je postao glavna atrakcija, a tokom prethodne nedelje preko interneta govorio je za Univerzitetsku kliniku u blizini Madrida. "Bik sa Majorke" razgovarao je sa direktorom Melhorom Alvarezom kao i sa još nekoliko stručnjaka, a tokom izlaganja istakao je da nije neuspeh kada neko stremi ka ostvarenju svojih ciljeva, bez obzira na rezultate. 

- Ne volim reč neuspeh, to znači da se neko ne trudi. Isto tako ne verujem da usavršavanje daje stalno bolju igru. Postoje momenti kada neko treba da doživi mir i sreću u takmičenju i da se suoči sa bilo čim što mu se nađe na putu. Jedan od ključeva što sam nastavio da igram tenis je što uspeh i neuspeh tretiram normalno, na sličan način. Sportisti su obični, normalni ljudi. Imate jutra kada je teško ustati i ići na posao. Ljudi koji su uspeli su oni koji imaju kontinuitet rezultata i oni koji imaju neophodne navike - istakao je Nadal. 

Špancu je jasno da niko nije u stanju da igra sve vreme na istom nivou. 

- Ne možete svakog dana dati ono najbolje, ako vam telo dozvoli da date 60 odsto, onda morate da date tih 60 odsto. Rizik je u tome kako tretirate te loše dane. Jako je važno da imate taj unutrašnji mehanizam da prihvatite da stvari neće uvek ići dobro. Ako je tako, bolje ćete prolaziti kroz te loše dane i suočavati se lakše sa onim što nosi budućnost - jasan je "Bik sa Majorke". 

Foto: Tanjug

Nadal je kroz karijeru poznat kao igrač sa ogromnim brojem rituala, a tokom razgovora sa Alvarezom priznao je da bi voleo da ih nema. Ipak, pomažu mu kako bi se koncentrisao što bolje. 

- Kako vreme prolazi, tako morate da polako regulišete stvari sa ishranom, i to je bio jedan određen napor. Takođe, svako mora da nađe svoj način da se koncentriše. Nema apsolutne formule. To vam kaže neko ko ima mnogo rituala. Voleo bih da ih nemam, ne krijem to, ali tenis je tako mentalno agresivan sport da bilo šta spolja može lako da vam odvuče pažnju. Ja to radim i možda ne shvatam zašto, ali funkcioniše i pomaže mi da se koncentrišem dok se takmičim. Sigurniji sam u sebe - ističe Španac. 

Za kraj, Nadal je rekao da nikada nije voleo da preterauje, a da je njegova jedina konstanta intezintet kada radi. 

- Nisam opsesivna osoba u bilo čemu. Jedina stvar u kojoj sam konstantan je intenzitet rada. Kada treniram, obično dajem sve najbolje. Ne bih rekao da sam podneo mnogo žrtava. Sve što sam uradio, učinio sam jer sam tako želeo - podvukao je Nadal. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nur

pre 2 godine

To se zove opsesivno kompulzivni sindrom. Leci se kod psihijatra. To je bolest, a ne ritual.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija