• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.03.2022

10:50

Kako je Srbija postala zemlja tenisa broj 1?

https://www.instagram.com/p/BhugBlijTD8/?utm_medium=copy_link

Tenis

Kako je Srbija postala zemlja tenisa broj 1?

Podeli vest

Srbi oduvek važe za sportsku naciju, ali da će postati broj 1 teniska nacija - o tome pre samo petnaestak godina nismo mogli ni da sanjamo!

Vaterpolo, košarka, odbojka i po koja radost u fudbalu bili su najveći ponosi Jugoslavije, a kasnije i Srbije. Naši delfini i orlovi.

Istini za volju, tenis je u Srbiji prisutan od kada i u zapadnim zemljama. Krajem 19. veka “niču” prvi tereni u Priboju, zatim na Paliću, a prvi put kada je Srbija učestvovala na Davis Cup-u bio je još 1929. godine. Jugoslavija je imala i nekoliko prilika da zaigra u finalu ovog takmičenja, a 1939. na ovom turniru je i pobedila!

Ipak, ceo XX vek naša zemlja nije bila smatrana teniskom nacijom. Tek u novom milenijumu - Srbija postaje zemlja tenisa broj 1!

Ovih 5 faktora učinili su nas najvećom teniskom nacijom na svetu i zauvek upisali u istoriju tenisa!

#1 Novak Đoković - svetski šampion i najveća inspiracija mladih tenisera

Karijera fantastične četvorke srpskog tenisa: Đokovića, Tipsarevića, Zimonjića i Troickog, osim zajedničkog mesta porekla, ima i isto vreme teniskih početaka - devedesete godine u Srbiji. Janko Tipsarević je jednom prilikom za Rojters, o treniranju, a posle i građenju teniske karijere u ovo vreme izjavio:"Ljudi treba da budu svesni toga da smo sve postigli ni iz čega – iz blata.”

Upravo “srpskom inatu” i teškim uslovima u kojima su se srpski teniseri brusili, mnogi i pripisuju njihove uspehe.

Jeste li znali da smo u više navrata proteklih godina imali čak 5 predstavnika na ATP listi TOP 50 tenisera? To je čak 10%, što je verovatno najviše teniskih uspeha po glavi stanovnika!

Novak Đoković u ovom trenutku u svojoj biografiji ima impozantne podatke. Na primer - on je teniser koji je najviše nedelja ikada bio broj 1 (361) i više je godina od bilo kog drugog tenisera završio kao broj 1 (7) na ATP listi.

Foto: https://www.instagram.com/p/CTSKqGVFSg9/?utm_medium=copy_link

 

Ovo znači da je obrajući rekorde uspeo da prestigne teniske legende, poput rivala Rafaela Nadala, Čeha Ivana Lendla i Amerikanaca Pita Samprasa i Džimija Konorsa.

Đokovića danas smatraju najboljim teniserom svih vremena, a i statistika ga favorizuje.

Svet je, osim impresivnim bekendom, osvojio i britkim smislom za humor, kao i perfektnim engleskim jezikom. Njegov žustri temperament neki osuđuju, a drugi potpuno razumeju. Šta god mislili o Novaku - njegov doprinos srpskom tenisu je nemerljiv!

#2 Heroine ženskog tenisa proslavile su Srbiju u lepšem delu belog sporta

Jelena Janković i Ana Ivanović pratile su uspeh svojih muških kolega, a Srbiji su takođe donele suze radosnice!

Obe su uspele da dođu do prvog mesta WTA liste, a 2008. godine tu su se našle i jedna kraj druge.

Rivalstvo između dve srpske teniserke inspirisalo je generacije koje su ih verno pratile. Posmatrajući njihove mečeve sa oduševljenjem, mnoge devojčice u Srbiji su počele da igraju beli sport.

Među njima su i Nina Stojanović i Olga Danilović, mlade nade ženskog tenisa u Srbiji, sa već obećavajućim uspesima. Navijaćemo za njih, a sigurni smo da će nam tek doneti mnogo radosti!

#3 Serbia Open - prvi srpski ATP turnir

Ne bi Srbija bila zemlja tenisa da nema i svoj ATP turnir!

Serbia Open ili Otvoreno prvenstvo Srbije u tenisu je deo ATP 250 serije. Prvi put je održan 2009. godine, a domaćin turnira bio je Novak Đoković.

Serbia Open održava se i ove godine u prestonici od 17. do 24. aprila, i to na modernim terenima Teniskog centra “Novak”. Srbija će ugostiti neke od najboljih igrača tenisa, kao što su: Gael Monfils (FRA), Dominik Tim (AUS), Kristijan Garin (CHI) i Karen Kačanov (RUS). Na turniru će zaigrati i najbolji teniser sveta.

Foto: https://pixabay.com/photos/racket-padel-ball-padel-tennis-6308994/

 

Na SO 2022, u singlu će učestvovati 28 igrača u glavnom žrebu, od kojih će trojica dobiti „vajldkard“, a četvorica tenisera obezbediće učešće kroz kvalifikacioni deo turnira, koji se održava 17. i 18. aprila. U glavni žreb singla ulazi i 19 igrača na osnovu njihove pozicije na ATP listi, dok se u dubl konkurenciji takmiči 16 parova igrača. Sve mečeve na ovogodišnjem Serbia Open 2022 publika će moći da prati sa tribina od početka turnira, a ulaz će biti besplatan za kvalifakcione mečeve 17. aprila.

Karte su u prodaji, pa imate priliku da lično prisustvujete i novim istorijskim uspesima Srbije u ovom sportu! Budite svedok ispisivanja teniske istorije Srbije. SO će za svaku kupljenu kartu zasaditi jedno drvo u Beogradu i Srbiji, pa ćete prisustvom u publici, posredno učiniti i dobru stvar za životnu sredinu.

Ove godine se spisku sponzora najvećeg teniskog turnira u Srbiji pridružila i kompanija BIG, koja sprema niz iznenađenja za sve posetioce! Vaša omiljena šoping destinacija uvek je prioritizovala sportske prodavnice i kreirala izvanrednu ponudu sportskih brendova u Beogradu, sportskih prodavnica u Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji! Ovde uvek možete pronaći opremu i odeću za tenis po svom ukusu!

#4 Otvaranje teniskih terena za treniranje mladih nada Srbije

Sa 21. vekom, teniserima i tenisarkama koji su postigli svetske uspehe, popularnost tenisa u Srbiji doseže enormne granice! Kada igra Nole - zna se da nema gužve u saobraćaju, a da se kraj TV ekrana ostaje do poslednjeg gema!

Od 2009. godine kada Novak postaje svetski broj 1, raste i interesovanje za igranje tenisa, kako profesionalno, tako i rekreativno. Otvaraju se tereni, teniske škole i akademije, a i sami šampioni ulažu u ovaj sport u Srbiji.

Tereni teniskog centra “Novak” i akademije “Tipsarević” samo su neki od pozitivnih primera.

Prema nekim podacima, u ovom trenutku u Beogradu ima čak oko 200 teniskih klubova, a svi igrači tenisa znaju da često nije lako pronaći slobodan termin na prestoničkim terenima.

Hvala vam, šampioni!

#5 Medijska popularizacija tenisa u Srbiji

Gde su sportske legende, tu je i interesovanje publike, a gde je publika zainteresovana - tu su i mediji.

Mediji su svakako izuzetno doprineli popularizaciji belog sporta u našoj zemlji. Pratili smo svaki korak naših tenisera i teniserki, uvek im pružajući podršku. Statistike pokazuju da su upravo naslovi o Noletovim uspesima uglavnom i oni koji su najčitaniji tog dana!

Nekada su deca sanjala da budu Bodiroga ili Divac, a danas - Nole, Ana ili Janko!

Ostaje da pratimo naše teniske zvezde, bodrimo ih na svakom turniru i imamo na umu Noletovu izjavu povodom slabljenja klubskog tenisa u zemlji od prošle godine da: “Tenis u Srbiji umire”, pa podržimo beli sport kad god se za to ukaže prilika. Vidimo se na Serbia Open-u!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17