• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.08.2020

12:39

PREMINUO DR MARKO POPOVIĆ! Vesić: Odlazak arheologa velikog talenta i plodnog pisca!

Beograd

PREMINUO DR MARKO POPOVIĆ! Vesić: Odlazak arheologa velikog talenta i plodnog pisca!

Podeli vest

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, oprostio se na svom Fejsbuk profilu od dr Marka Popovića, arheologa, pisca i heraldičara koji je, kako je naglasio, ceo radni vek i najveći deo života, posvetio zaštiti kulturnih dobara grada Beograda i Republike Srbije

Vesićev status prenosimo u celosti:

Umro je dr Marko Popović.

Dr Marko Popović arheolog izuzetno široke erudicije i velikog talenta, plodni pisac, heraldičar posvetio je ceo radni vek i najveći deo života, zaštiti kulturnih dobara grada Beograda i Republike Srbije.

Marko Popović je rođen 1944. godine u Užicu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1966. godine, magistrirao 1971, a doktorirao 1980. godine. Profesionalnu karijeru započeo je 1968. godine u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, za koji ostaje vezan tokom cele svoje karijere, kako učešćem u realizaciji niza konzervatorsko restauratorskih projekata na Beogradskoj tvrđavi i kao predsednik Upravnog odbora, tako i osnivanjem i uređivanjem časopisa Nasleđe. U Arheološki institut dolazi 1976. godine i u njemu ostaje sve do odlaska u penziju 2011. godine. Pored toga što je rukovodio brojnim istraživačkim projektima, godinama je vodio i naučnu politiku Arheološkog instituta u svojstvu predsednika Naučnog veća. Penzionisanje nije označilo kraj njegove karijere. Mnoge velike poslove uradio je u prethodnoj deceniji, pri čemu se ističu impresivni rezultati istraživanja i konzervacije Novog Brda, tim pre što su se ti radovi odvijali u složenom političkom ambijentu.

Marko Popović je bio posvećen istraživanjima na području Raške, Novog Pazara i Sjenice – centralne oblasti srednjovekovne Srbije, proučavanju fortifikacija koje je pretočio u publikacije o Užičkom gradu, Magliču i Novom Brdu.

 

 

Poseban tematski krug u naučnom radu Marka Popovića čine istraživanja sakralnih kompleksa – kako manastirskih celina tako i pojedinačnih crkvenih zdanja, počev od crkvenog kompleksa u Paniku kod Bileće i Sv. Petra kod Trebinja, prekoistraživanja srednjovekovne Mitropolije u Beogradu, Kumanice na Limu, crkve Sv. Nikole u Staničenju i katedrale grada Novog Brda. Obavio je sistematska arheološka istraživanja kompleksa manastira Studenice, koja su omogućila celovit uvid ne samo u nastanak i razvoj tog znamenitog svetilišta nego i u pojedine aspekte života njegove monaške zajednice tokom srednjeg veka.

U svojoj pola stoleća dugoj karijeri obavljao je različite stručne i društvene funkcije. Bio je predsednik Srpskog arheološkog društva (1987–1990), predsednik Upravnog odbora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (do 2010) i predsednik Komisije za spomenike od izuzetnog značaja i srpska kulturna dobra u inostranstvu pri Ministarstvu kulture (2008–2013) bio je urednik časopisa Nasleđe, edicije Singidunum, Zbornika Narodnog muzeja i član redakcije časopisa Saopštenja. Zapažen doprinos dao je kao član redakcija Novopazarskog zbornika (1982–2007),Starinara (1997–2016) i posebnih izdanja Arheološkog instituta. Bio je član Odbora za istoriju Bosne i Hercegovine SANU.

Za svoj naučni rad i ukupan angažman na očuvanju i prezentaciji srpskogkulturnog nasleđa stekao je ugledna priznanja. Dobio je tri puta Oktobarsku nagradu Grada Beograda: 1974, 1976. (kolektivna) i 1983. godine. Dobitnik je i Aprilske nagrade grada Beograda 2005. godine (sa V. Bikić), zatim nagrade grada Užica „S. Penezić – Krcun” 1989. godine i Nagrade grada Novog Pazara 1985. godine. U februaru 2018. odlikovan je ordenom Krune I stepena, godine 2019. uručena mu je Velika povelja grada Užica, a u februaru 2020. odlikovan je Sretenjskim ordenom III stepena za naročite zasluge u oblasti kulture.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kursk nije bio glavni cilj! Rusija je jedina velesila u svetu koja ima strane tenkove na svojoj teritoriji! (VIDEO)
Live TV

Kursk nije bio glavni cilj! Rusija je jedina velesila u svetu koja ima strane tenkove na svojoj teritoriji! (VIDEO)

Međunarodni vojni forum traje još sutra. Veliki broj država je i te kako zainteresovan za ulaganje u svoju vojsku. Putin zadao zadatak vojnicima da oteraju neprijatelja iz Kurtske oblasti. Palestina računa na podršku Rusije, dok je Putin izrazio zabrinutost za eskalaciju sukoba. Donald Tramp i Ilon Mask su u najvećem fokusu u Americi. Na ove i sve druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić ispred Centra za odgovorne medije i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.

13.08.2024

22:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Oglasio se Srbin nakon spektakularne večeri! Odoh ako dobijem dobru ponudu...
Fudbal

Oglasio se Srbin nakon spektakularne večeri! Odoh ako dobijem dobru ponudu...

Zvanično najbolji fudbaler češkog šampionata, Veljko Birmančevič (26), ponovo blista u Sparti koju je sinoć u revanšu sa FCSB-om sa prva dva gola i asistencijom (2:3) odveo u plej-ofu za Ligu šampiona! Nakon meča reprezentativac naše zemlje otkrio je da je pričao sa upravom i da bi u slučaju dobre ponude iz neke od najjačih liga Evrope napustio klub u kojem je heroj i ljubimac navijača.

14.08.2024

10:34

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set