• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

28.12.2020

15:38

ČERNI: Plan  za Makiško polje predviđa urbanizaciju u široj zoni vodoizvorišta!

Beograd

ČERNI: Plan za Makiško polje predviđa urbanizaciju u široj zoni vodoizvorišta!

Podeli vest

Planom detaljne regulacije za Makiško polje predviđena je urbanizacija područja u široj zoni zaštite vodoizvorišta, kažu u Institutu za vodoprivredu "Jaroslav Černi", koji je izradio hidrotehničku studiju, te dodaju da je u toj zoni dopuštena gradnja, uz primenu standardnih tehničkih i dodatnih mera kojima bi se obezbedila zaštita postojećeg dela izvorišta

Naime, deo javnosti tvrdi da će usvajanjem tog plana biti ugroženo vodosnabdevanje građana, a izvršni direktor Instituta Dušan Ðurić kaže da je njhova studija, koja je bila jedan od osnova za izradu plana za Makiško polje, u skladu sa važećim zonama zaštite vodoizvorišta i da po tom pitanju nema osnova za zabrinutost.

Ðurić navodi da je rešenje o određivanju zona sanitarne zaštite izvorišta podzemnih i površinskih voda Beograda, donelo nadležno Ministarstvo zdravlja 2014. godine, na osnovu "Elaborata o zonama sanitarne zaštite podzemnih i površinskih voda vodosnabdevanja grada Beograda", koji je izrađen u Institutu "Jaroslav Černi" tokom 2013. godine.

Dodaje da je tim elaboratom dat i predlog mera i ograničenja unutar zona sanitarne zaštite, te da je u široj zoni zaštite dopuštena gradnja, uz primenu standardnih tehničkih mera i dodatnih mera zaštite, čime bi se obezbedila zaštita postojećeg dela izvorišta.

Foto: Beoinfo

Plan za Makiško polje

Kao primer beogradskih naselja unutar šire zone zaštite beogradskog izvorišta Ðurić navodi novobeogradske blokove 70, 70a, 40 i 45 koji, dodao je, egzistiraju na rastojanju manjem od 200 metara više od četiri decenije, bez ugrožavanja kvaliteta vode na bunarima.

Ðurić je rekao da se studija hidrotehničkog rešenja Makiškog polja, između ostalog, bazirala i na tom elaboratu, kao i na drugim ažuriranim podacima.

- Sa aspekta hidrotehničkih rešenja na Makiškom polju koja su bila predmet angažovanja instituta, smatramo da nema osnova za zabrinutost. Deo rešenja koji se odnosi na uspostavljene granice zona na beogradskom izvorištu, uz obaveznu primenu propisanih mera zaštite, obezbeđuje adekvatan kvalitet vode na bunarima - rekao je Ðurić za Tanjug.

Naveo je da dosledna primena propisanih mera zaštite omogućava da se prostor i aktivnosti unutar zona zaštite efikasno kontrolišu i dodao da veruje da su obrađivači Plana detaljne regulacije za Makiško polje odgovorno pristupili njegovoj izradi, imajući u vidu sve propisane mere i ograničenja, te da su ih se pridržavali.

Planom detaljne regulacije za Makiško polje je, između ostalog, predviđena izgradnja stambenih, komercijalnih i privrednih objekata, kao i depoa budućeg metroa, a taj plan će se pred odbornicima Skupštine grada, naći na sutrašnjoj sednici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set