• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.09.2021

20:07

ZAVRŠENA GEJ PARADA! Šetnja završena mirno i bez incidenata

Beograd

ZAVRŠENA GEJ PARADA! Šetnja završena mirno i bez incidenata

Podeli vest

Šetnja ulicama Beograda učesnika i učesnica beogradskog Prajda završena je večeras mirno i bez incidenata, a program je nastavljen žurkom u parku Manjež koja će trajati do 23.00 časa

U izjavi za medije Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Gej parade rekao je da su njihovi zahtevi već godinama isti, a glavni je zakon o istopolnim zajednicama za koji je kazao da su dobili obećanje da će biti usvojen do sledećeg Prajda, 17. septembra 2022. godine.

"Nadam se da će zakon biti donet vrlo skoro, dobili smo obećanje da će to biti do naredne Gej parade, odnosno do Europrajda koji će biti održan u Beogradu 17. septembra 2022. što znači da imamo vrlo jasan datum", rekao je Miletić.

Kaže da je zakon pripremljen i da je sada važno da ga parlament usvoji, a predsednik potpiše.

Istakao je da progres u pravima LGBT+ zajednice postoji, ali da je spor.

Miletić je kazao i da godinama od policije traže da ne bude kordona i zatvaranje grada i dodao da ih je danas ponovo bilo, ali da je to odluka policije, a ne organizatora.

Dodao je i da su od policije tražili da ne bude vraćenih sa ovog skupa, ali da je toga, kako je naveo, bilo i ove godine.

Iz Beogradske Gej parade Marko Mihajilović istakao je da se ove godine obeležava 20 godina od prvog Prajda u Beogradu koji je održan u junu 2001. godine.

"Mnogo toga se promenilo, ali mnogo toga ostaje da se promeni. U prethodnih 20 godina situacija za LGBT+ zajednicu se poboljšala, ne drastično, ali primetno", rekao je Mihajilović.

Istakao je da je najveća promena u vidljivosti zajednice i da više njihove priče nisu senzacionalističke.

Mihajilović je dodao da, ipak, ostaju veliki problemi sa kojima se suočavaju i da nastavljaju da insisiraju na tome da se usvoji zakon o istopolnim zajednicima koji bi, kako kaže, na mali način poboljšao živote LGBT+ ljudi.

Kuma ovogodišnje Gej parade, pevačica Nataša Bekvalac, izrazila je zadovoljstvo što je kuma ove Parade i poručila da na svetu postoji samo jedan zakon i da je to ljubav.

Učesnici Gej parade prošetali su od parka Manjež, gde je bilo okupljanje, Nemanjinom, Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Ulicom Kneza Miloša i vratili se do parka Manjež, gde se održava žurka.

Kolonu Gej parade obezbeđivao je veliki broj policajaca, a širom grada bili su postavljeni kordoni.

Glavne ulice još nisu prohodne za saobraćaj.

Učesnici i učesnice Gej parade krenuli su oko 17.30 u šetnju ulicama Beograda, a na početku kolone nosili su transparent "Ljubav je zakon", koji je i inače naziv ovogodišnje Gej parade.

Tokom šetnje kolona se dva puta kratko zaustavila, ispred Vlade Srbije i Skupštine, kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.

Ovogodišnjoj Gej paradi prisustvovali su i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 2 godine

Pederana. Zar nema nepederskih srba da naprave kontra paradu ili je ovo Srbija?

vladimir

pre 2 godine

Sodoma i Gomora Loše stvari su nam se počele događati tolerisanjem sodomije ( seksualna izopačenost, gej brakovi i rodno zbunjeni, sklapanje istopolnih brakova, LGBT ) pod izgovorom „građanskih prava“i načinom života. Ta bolest se prenela sa zapada pod lobističkim nasiljem manjine nad većinom. Sodomija je alat za ulaz u globalne kolektivizacije i kontrole. Tajna istina je da je sodomija mnogo više od toga. Ona predstavlja tajni ritual političke moći elite na obe strane koji podržavaju sodomiju i učestvuju u pervezijama i nejasnim seksualnim ritualima gde često uključuju i decu. Globalizam, kolektivizam, homoseksualnost i sodomija su rezultat moralnog pada na masovnoj skali. Sodoma i gomora u Hrišćanskoj i Muslimanskoj tradiciji su sinonimi za okoreli greh, blud, homoseksualizam i zločin protiv prirode. Niko njima ne brani da budu što žele kod svoje kuće. Nametanje tiranije u izopačenosti je neprihvatljivo i štetno po društvo i natalitet koji i onako drstično opada. Zato nam treba ministatstvo za razum

Igor

pre 2 godine

Niko nije ostavio nikakve komentara.Pitanje,zasto treba istopolnima da organizuje parade?Sta hoce time pokazati?Zasto ne zive normalno kao do sad?Mozda jednoga dana imati i svoju drzavu?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set