• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.12.2021

17:24

USVOJENA VAŽNA INICIJATIVA! Ulice i trgovi u Beogradu će biti imenovane po istorijskim i kulturnim ličnostima!

Beograd

USVOJENA VAŽNA INICIJATIVA! Ulice i trgovi u Beogradu će biti imenovane po istorijskim i kulturnim ličnostima!

Podeli vest

Na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojeno je nekoliko inicijativa za imenovanje ulica u prestonici po značajnim istorijskim i kulturnim ličnostima Beograda, Srbije i šire

Komisija se trudi da vrlo odgovornim radom održi kontinuitet u očuvanju sećanja na ličnosti koje su svojim značajnim istorijskim i, pre svega, kulturološkim momentom uticale na razvoj jednog društva u određenoj epohi i čiji rad, hrabrost i znanje su prožeti i kroz današnje vreme. Kulturna politika grada jeste upravo da ljudi koji su bitni za prestonicu na neki način ostanu „zabeleženi”, u ovom slučaju da se imenovanjem ulica očuva njihova važnost – izjavila je predsednica komisije Andrea Radulović.

Članovi komisije usvojili su inicijative građanina Nebojše Marjanovića i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića da se u Beogradu imenuje Ulica kneginje Julije, kao i da ulicu dobije knez Stracimir, vladar i brat rodonačelnika loze Nemanjića Stefana Nemanje.

Julija Obrenović bila je supruga kneza Mihaila Obrenovića. Da je bila cenjena od supruga i predvodnika zemlje, svedoči nam gest da je za nju 1861. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu napravljen tron, treći uz dotadašnji patrijarhov i knežev. Kneginja je 1863. godine obavila uspešne diplomatske misije po Engleskoj i Francuskoj – stoji u inicijativi Nebojše Marjanovića.

Komisija je usvojila inicijative Bojana Dimitrijevića sa Instituta za savremenu istoriju da ulice u Beogradu dobiju i majori Aleksandar Mišić i Ivan Ivo Fregl.

Aleksandar Mišić bio je major Srpske i Jugoslovenske vojske, sin vojvode Živojina Mišića. Bio je učesnik Balkanskih i Prvog svetskog rata, a zatim i pokreta otpora nemačkom okupatoru, koji je organizovao pukovnik Dragoljub Mihailović. Posle sloma partizanske teritorije oko Užica, u nemačkoj operaciji Mišić je zajedno sa majorom Ivanom – Ivom Freglom i jednim brojem pripadnika vojno-četničkih odreda posle kraće borbe bio zarobljen. Mišić i Fregl su sprovedeni u Valjevo, gde su posle kratkog suđenja streljani, 16/17. decembra 1941. godine. Zbog ovog herojskog podviga jugoslovenska vlada je nešto kasnije, januara 1942. godine, posthumno odlikovala majora Aleksandra Mišića Karađorđevom zvezdom trećeg reda sa mačevima, a Ivana Iva Fregla Karađorđevom zvezdom četvrtog reda sa mačevima – stoji u inicijativi Bojana Dimitrijevića.

Na sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica usvojena je inicijativa pisca Gorana Milašinovića da se imenuje ulica po francuskom doktoru Anriju Žameu, kao i inicijativa Vladimira Pištala, v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, da ulicu dobije književnik Vladan Desnica. 

Anri Žame je doktor zaslužan za lečenje srpskih naučnika iz Instituta za nuklearna istraživanja „Vinča” 1958. godine. Kao vodeći klinički lekar i naučnik bio je jedan od svetskih pionira u lečenju radijacione bolesti tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka – stoji u inicijativi Gorana Milašinovića.

Komisija je na današnjoj sednici usvojila i inicijativu Dragana Bisenića da se u prestonici imenuje ulica Džordža Kenana, američkog diplomate, politikologa i istoričara, osnivača Kenan instituta i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Jugoslaviji od 1961. do 1963. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set