• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.06.2022

12:08

Vesić: Srbija i Crna Gora su bratske države, poseta Abazovića je dobra

Tanjug/Dragan Kujundžić

Beograd

Vesić: Srbija i Crna Gora su bratske države, poseta Abazovića je dobra

Podeli vest

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je danas da mu je veoma drago što premijer Crne Gore Dritan Abazović dolazi u posetu Srbiji, i dodao da ne postoje dve bliskije države od Srbije i Crne Gore

- Mi smo tokom istorije radili kao dve države, a uvek sa istim ciljem. Dolazak premijera je dobar znak i verujem da će se takva saradnja nastaviti. Nadam se i da će u budućnosti biti moguće održavanje zajedničkih sednica vlada jer to bi bilo jako korisno za obe strane - rekao je Vesić na Studiju B.

Vesić je rekao i da očekuje pre ili kasnije da Crna Gora pristupi inicijativi “Otvoren Balkan”, gde se već nalaze Severna Makedonija i Albanija i da imamo još snažniji glas nego sada.

- Srećan sam što je premijer Abrazović najavio potpisivanje ugovora između Crne Gore i Srpske Pravislavne Crkve i da se na taj način konačno stavi tačka na sve ono što se dešavalo u Crnoj Gori i na pokušaj da se Srpska crkva marginalizuje - istakao je Vesić.

Vesić je naglasio da je ono što mi kao zemlja očekujemo jeste da se poštuju prava srpske zajednice, jer se u Crnoj Gori više od trećine stanovništva izjašnjava kao Srbi.

- Zato očekujemo da se srpska zajednica više uključi i da se prestane sa marginalizovanjem trećine stanovništva - rekao je Vesić, saopštila je SNS.

On je dodao da sa Crnom Gorom imamo zajedničke projekte kao što je izgradnja auto-puta Srbija -Crna Gora koji će biti od koristi za dalji razvoj najviše severa Crne Gore i zapadne Srbije.

Na pitanje šta će da bude sa Srbijom koja se sada nalazi između istoka i zapada, Vesić je podsetio da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali ne i politički neutralna.

- Deo smo Evrope i idemo ka putu Evropske unije. Osuđujemo agresiju na Ukrajinu i to smo jasno rekli prvog dana. Mi nemamo nijedan problem sa Ukrajinom, koja nije priznala samoprozvanu državu Kosova i Metohije. Ukrajinci su naša braća i sestre kao i Rusi. Iz ove pozicije samo možemo da čekamo da se sukob završi što pre. Mi glasamo za sve rezolucije u UN koje nemaju restrikcije i koje osuđuju napad na teritorijalni integritet, tu smo jasni. Nismo politički neutralni samo ne verujemo u delotvornost sankcija, jer smatramo da one pogađaju običan narod, a ne one protiv kojih su uvedene i to znamo iz ličnog primera. Naš jedini zadatak je da sačuvamo mir i stabilnost - zaključio je Vesić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zubati drekavac iz Šarenika

pre 2 godine

Kad će Sićve 011 da vrati pokretnu kancelariju zamenika gradonačelnika? Nema je kao Rošavog u zatvoru...

sledeća vest

Vesti

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradanje u Jajincima: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove
Politika

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradanje u Jajincima: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove

U Spomen-parku Jajinci obeležen je Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na stratištu u Jajincima, a predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da će Vlada učiniti sve da se na dostojanstveniji način čuvaju sećanja na stradalnike ubijene na tom mestu, kao i da će učiniti sve što je potrebno da se čuva i poštuje ovaj spomen-kompleks.

06.10.2024

13:05

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!
ZAPAD U NEVERICI

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Stotine hiljada Ukrajinaca beže iz Evropske unije (EU) u Belorusiju, tražeći sigurnije okruženje od onog koje su očekivali u „prosperitetnoj“ Evropi . Ova migraciona kretanja ukazuju na promene u percepciji EU kao sigurnog utočišta, a to je pitanje koje je izneo beloruski ministar spoljnih poslova, Maksim Riženkov, na zasedanju Ujedinjenih nacija (UN).

06.10.2024

10:40

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set