• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.04.2022

17:43 >> 17:54

DRŽAVA DAJE I PO 500 EVRA! Štedimo novac, a čuvamo i zdravlje!

freepik

EKOLOGIČNO

DRŽAVA DAJE I PO 500 EVRA! Štedimo novac, a čuvamo i zdravlje!

Podeli vest

Ukoliko planirate da kupite električni moped, skuter ili trotinet, korisno je da znate da je u toku konkurs za subvencije za kupovinu baš ovih vozila

Svi zainteresovani građani koji hoće da kupe neko od pomenutih prevoznih sredstava mogu da podnesu zahtev Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Rok za podnošenje zahteva je u toku, a ističe 31. oktobra 2022. godine. Iznos subvencije se kreće u rasponu od 250 do 500 evra, a visina zavisi od tipa električnog vozila.

Uredbom su definisane subvencije za pet kategorija vozila: mopede i lake tricikle, motocikle, putnička vozila sa najviše devet sedišta, zatim vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon i vozila M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor.

Foto: Tanjug/Shutterstock

U prvoj kategoriji našli su se električni moped i laki tricikl i za njihovu kupovinu od države je moguće dobiti 250 evra. Za električni moped kaže se da nema velike troškove i da se može voziti po ceni od 0,35 dinara po kilometru. Maksimalna brzina mu nije veća od 45 km/h, a snaga motora od 4 kW i to je isto slučaj i za električni tricikl. Električni skuter (moped) mora se registrovati svake godine. Procedura je ista kao kod klasičnog mopeda.

Za četvorotočkaše koji imaju najviše devet putničkih mesta, kao i za teretna vozila čija masa ne prelazi 3,7 tona, a koja imaju isključivo električni pogon, državne subvencije iznose do 5.000 evra. Pravo na novac imaju i fizička i pravna lica, kao i preduzetnici.

500 evra za 5 kategorija vozila

Za kategorije vozila vrste od L3 do L7 od države je moguće dobiti 500 evra. Reč je o sledećim modelima:

L3 - motocikl - vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina prelazi 45 km/h
L4 - motocikl sa bočnim sedištem - vozilo sa tri točka čija brzina prelazi 45 km/h
L5 - teški tricikl - vozilo na tri točka čija brzina bez obzira na način prenosa prelazi 45 km/h
L6 - motorno vozilo sa četiri točka: čija težina nije veća od 350 kg, što ne uključuje masu baterija. Najveća brzina ne prelazi 45 km/h
L7 - teški četvorocikl, težina nije veća od 400 kg, odnosno 550 kg za vozila za prevoz tereta, što ne uključuje masu baterija ako je reč o električnim vozilima

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set