• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

03.11.2020

17:15

U KIKINDI SE DIŠE PUNIM PLUĆIMA: Na Svetski dan čistog vazduha Kikinđani IMAJU ČIME DA SE POHVALE

Vesti

U KIKINDI SE DIŠE PUNIM PLUĆIMA: Na Svetski dan čistog vazduha Kikinđani IMAJU ČIME DA SE POHVALE

Podeli vest

Godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje da vazduh u Kikindi pripada prvoj kategoriji, a to znači čist ili neznatno zagađen vazduh

Jedan je od retkih gradova u Vojvodini gde, ne samo što se sprovodi kompletna procedura planskih dokumenata po Zakonu o zaštiti vazduha, nego se radi i kontinuirani monitoring, poručeno je danas na Svetski dan čistog vazduha.

Foto: Čedomir Vujanić/Kikinda

 

Merenje kvaliteta vazduha u Kikindi obavlja se više od 25 godina u saradnji Zavoda za javno zdravlje koji ima akreditovanu laboratoriju za monitoring i Grada Kikinde. Poslednji rezultat  merenja pokazuju da stanovnici na severu Banata udišu relativno dobar vazduh čiji je kvalitet zadovoljavajući, rekla je dr Sanja Brusin Beloš, načelnica Odeljenja higijene i humane ekologije u kikindskom Zavodu za javno zdravlje.

Foto: V.N.

Dr Sanja Beloš

- Takav kvalitet vazduha se ne menja i u poslednjih šest meseci. Tek povremeno imamo iskakanje pojedinih zagađujućih materija kao što su recimo suspendovane čestice. Kada su u pitanju čađ, sumpor-dioksid, azotni oksidi, taložne materije i ukupne suspendovane čestice čiji se parametri prate, rezultati pokazuju da se nalaze u dozvoljenim granicama-istakla je dr Brusin Beloš.

Foto: V.N.

 

Od ukupno 12 mernih mesta za proveru kvaliteta vazduha, merenje se svakog meseca radi na tri, a
svakog drugog obavlja se i u selima. Osim mernih mesta na kojima se obavlja merenje zagađujućih
parametara koji utiču na životnu sredinu i na zdravlje ljudi, u Kikindi postoje i dve automatske
stanice. Jedna služi za merenje industrijskog vazduha i nalazi se na potezu ulice Šumica i to je stanica

Agencije za zaštitu životne sredine gde se jednočasovnim očitavanjem u toku čitavog dana mogu pratiti rezultati zagađujućih materija. Druga automatska stanica Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine nalazi se u Mikronaselju, u neposrednoj blizini Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“.

- Godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje da vazduh u Kikindi pripada prvoj
kategoriji, a to znači čist ili neznatno zagađen vazduh. Jedan je od retkih gradova u Vojvodini gde, ne samo što se sprovodi kompletna procedura planskih dokumenata po Zakonu o zaštiti vazduha, nego se radi i kontinuirani monitoring.

Foto: V.N.

 

Osim gradova u Vojvodini koji se nalaze u zelenoj zoni i prvoj kategoriji, po pitanju zagađenosti vazduha Subotica, Novi Sad i Beočin spadaju u najzagađenije gradove u Vojvodini-rekla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave Kikinda.

Foto: V.N.

MIroslava Krnić

U zavisnosti od plana inspekcijskog nadzora i prijavljivanja građana rade se i vanredne kontrole
zagađenosti vazduha u Kikindi. Industrijske komplekse kontrolišu lokalne Inspekcije za zaštitu životne sredine, ali i pokrajinske i republičke. Rezultati kvaliteta vazduha u Kikindi mogu se pratiti na zvaničnom internet sajtu Zavoda za javno zdravlje i stranici Grada Kikinde.

Foto: V.N.

 

Zbog epidemiološke situacije, ove godine je izostala edukacija učenika osnovnih škola kako se i na koji način meri kvalitet vazduha, kao i njegov značaj za životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Kazne i do milion dinara

Ukoliko ne ispoštuju odredbe Zakona o zaštiti vazduha, pravna lica mogu novčano da se kazne od 500.000 do 1.000.000 dinara. Za preduzetnike koji prekrše Zakon predviđena je kazna od 250.000 do 500.000 dinara, a sankcije su predviđene i za prekršaje odgovornih lica u organu državne uprave, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, u iznosu od 25.000 do 50.000 dinara. Za određene prekršaje može se izreći i zaštitna mera zabrane vršenja određene delatnosti u trajanju do tri godine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set