• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

10.12.2020

18:24

JOŠ JEDAN ISTORIJSKI BISER ZABLISTAĆE NA DUNAVU: Potpisan Memorandum za rekonstrukciju tvrđave Fetislam

Vesti

JOŠ JEDAN ISTORIJSKI BISER ZABLISTAĆE NA DUNAVU: Potpisan Memorandum za rekonstrukciju tvrđave Fetislam

Podeli vest

Predsednik Opštine Kladovo, Saša Nikolić danas je sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu sardnju GIZ potpisao veoma važan dokument, memorandum o nastavku saradnje na rekonstrukciji tvrđave Fetislam

Zbog nastale situacije sa koronavirusom, ovaj veoma značajajan događaj ne samo za Kladovljane već i Republiku Srbiju organizovan je posredstvom onlajn platforme.

Pored predstavnika GIZ i lokalne samouprave Kladova, događaj potpisivanja akta o sardnji upriličili su i ambasador Sem Fabricio, šef delegacije EU u Srbiji, Jadranka Joksimović ministar za Evropske integracije, Tatjana Matić, minstar za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Aleksandar Bec, vođa tima EU "Za Tebe – za kulturno nasleđe i turizam".

Foto: Tanjug

 

Ovo dunavsko utvrđenje, tvrđava Fetislam, danas je veoma važan spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju ali u isto vreme i nekadašnje strateško vojno utvrđenje, koje uz Golubačku i Ramsku tvrđavu, Carsku palatu Feliks Romulijana i Rajačke pimnice turisti vrlo rado i često posećuju. Zato je upravo u fokusu Evropske unije i bilo izraženo interesovanje za finansiranjem radova na obnovi dela ove tvrđave a projektom je predviđena rekonstrukcija Glavne kapije sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima ali i kapije, letnje pozornice, i priobalna kula ,,Malog grada,,. Time bi se zatvorio krug i ova Rimskih tvrđava dobila sasvim nove obrise.

Foto: Tanjug

 

- EU za kulturno nasleđe i turizam,, #EU za Tebe, projekat je koji je usmeren i polaže na razvoj i ekonomsko unapređenje turizma kao značajnog privrednog potencijala Istočne Srbije i Donjeg Podunavalja rekao je Sem Fabrici , šef delegacije EU u Srbiji i dodao da je Finansijska Sredstva od 15 miliona evra , obezbedila je EU dok će Nemačko ministarstvo za razvoj i ekonosmsku saradnju BMZ, projekat podržati sa 1,6 miliona evra . Radovi su povereni Nemačkoj organizaciji za Međunarodnu saradnju GIZ.

Foto: Tanjug

 

,, Najviše sredstava predviđenih za realizaciju projekta, biće usmerena na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekta kulturnog nasleđa Srbije sa ciljem da se oni poboljšaju i predstave na pravi način , kao značajan faktor atraktivnosti ovog regiona. Kladovo je samo jedno od lepih mesta u Srbiji, koja imaju svoje priče i velike turističke potencijale, rekao Sem Fabrici.

,, Ovo je vaoma važan i značajan projekat ne samo za Kladovljane već i uopšte za sve građane Srbije , jer će značajno uticati na jačanje turističke ponude Kladova ali i čitavog Donjeg Podunavalja. Najbitnije da će se stvoriti uslovi za nova upošljavanja radnika i otvaranje novih radnih mesta, unaprediti preduzetništvo što je nama od izuzetnog značaja u ovom trenutku, rekao je uz veliku zahvalanost na uspešnom nastavku saradnje sa Evropskom Unijom ,Saša Nikolić, predsdnik Opštine Kladovo, prilikom potpisivanja ovog važnog dokumenta za ovaj grad na Dunavu.

Na značaj završetka rekonstrukcije tvrđave Fetislam , koja bi uz Golubačku i Ramsku tvrđavu bila još jedna od truističkih bisera na Dunavu, kojom bi se upotpunila i zaokružila turistička ponuda ovoga kraja, ukazala je i Tatjana Matić, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Foto: Tanjug

 

,,Neophodno je učiniti sve da se turistički resursi obnove i što bolje pripreme za vreme koje je pred nama, nakon suzbijanja pandemije, pa bi u tom smislu trebalo krenuti sa planovima za oporavak i poraditi na više razvojnih programa , podvukla je ministarka Matić.

Projekat je usmeren na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajanih objekata kulturnog nasleđa u Srbiji. Rimsku i carsku palatu Feliks Romulijanu kod Gamzigrada, Tvrđavu Fetislam kod Kladova , Golubačku tvrđave , Rajačke Pimnice kod Negotina i Narodno pozorište u Beogradu , ukazala je između ostalog Jadranka Joksimović, ministar za Evropske integracije u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug

 

,, Rekonsnstrukcija tvrđave i lokaliteta u ovom delu Srbije veoma je važna i predstavlja deo evropskog kulturnog nasleđa , ne samo nacionalnog. Turizam je najpogođenija grana usled pandemije, ne samo u Srbiji već svuda u svetu , pa je neophodno dugoročno, promišljeno i strateški dalekosežno investiranje u održivi turizam i turistički potencijal Srbije.

Neophodno je odrediti prioritete u investiranju onoga što donosi ekonomski rast i daje dodatu vrednost, narodčito kada su u pitanju projekti kojima se unapređuje i podiže lokalni ali i održivi razvoj , rekla je ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradanje u Jajincima: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove
Politika

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradanje u Jajincima: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove

U Spomen-parku Jajinci obeležen je Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na stratištu u Jajincima, a predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da će Vlada učiniti sve da se na dostojanstveniji način čuvaju sećanja na stradalnike ubijene na tom mestu, kao i da će učiniti sve što je potrebno da se čuva i poštuje ovaj spomen-kompleks.

06.10.2024

13:05

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!
ZAPAD U NEVERICI

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Stotine hiljada Ukrajinaca beže iz Evropske unije (EU) u Belorusiju, tražeći sigurnije okruženje od onog koje su očekivali u „prosperitetnoj“ Evropi . Ova migraciona kretanja ukazuju na promene u percepciji EU kao sigurnog utočišta, a to je pitanje koje je izneo beloruski ministar spoljnih poslova, Maksim Riženkov, na zasedanju Ujedinjenih nacija (UN).

06.10.2024

10:40

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set