• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

05.02.2021

18:54

HEROJ SA KOŠARA ISPRAĆEN NA VEČNI POČINAK! Posmrtni ostaci Zorana Veselića sahranjeni u Laćarku uz VOJNE POČASTI!

Vesti

HEROJ SA KOŠARA ISPRAĆEN NA VEČNI POČINAK! Posmrtni ostaci Zorana Veselića sahranjeni u Laćarku uz VOJNE POČASTI!

Podeli vest

Zoran Veselić (1972-1999) jedan od heroja sa Košara sahranjen je uz vojne počasti na groblju u Laćarku kod Sremske Mitrovice nakon 22 godine od pogibije.

Njegove posmrtne ostatke preuzeo je u sredu u Prištini predsednik Komisije za nestala lica
Vojske Srbije Veljko Odalović.

- Danas se od tebe Zorane oprašta cela Srbija! Nosim 108 rana, svih vas koji ste junački poginuli na Košarama na braniku oradžbine, rekao je nad rakom pukovnik Lubinko Đurković, komandant odbrane na Košarama.

Foto: N.B.

 

Pored Zoranove rodbine, sahrani su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, gradski čelnici Sremske Mitrovice, članovi SUBNOR-a Sremske Mitrovice, meštani Laćarka I brojne novinarske ekipe.

Vojnika je sahranio ujak Stevan Petrović pošto su mu u međuvremenu roditelji pomrli.

-Tuga je ovo golema! Rečima ne mogu opisati žaljenje što Zoranovi roditelji nisu dočekali da sahrane svog sina jedinca… Moja sestra Angelina, Zoranova majka umrla je pre dve godine uzalud čekajući njegove posmrtne ostatke, a otac godinu dana nakon njegove pogibije. Već smo izgubili svaku nadu da će ga vlasti uspeti naći.

Foto: N.B.

 

Zahvaljejem se državi I gospodinu Veljku Odaloviću na naporima, što smo uspeli da sahranimo našeg Zokija, na nađe mir ovde, na laćaračkom groblju pored svojih roditelja, kroz plač je za ‘’Informer’’ rekao Zoranov ujak Stevan Petrović.

Poginuo vodeći protivnapad

Veselić je junački poginuo 19.maja 1999.godine zajedno sa još dva saborca na lokaciji Maja glava, kada je poveo grupu mladića u protivnapad. Heroj iz Laćarka se sa 27 godina dobrovoljno prijavio u Vojsku Srbije, gde je upućen na Košare da se zaustavi ofanziva šiptarskih terorista I albanske vojske potpomognutih NATO snagama.

Njegovo telo identifikovano je tek u novembru prošle godine.

- Ovo je prva primopredaja tela u Prištini posle septembra 2019.godine. kada su preuzeti posmrtni ostaci sedam osoba ubijenih u bunkeru u Đakovici. Komisija za nestala lica sa saradnicima iz Međunarodne misije prvi put je na Maju glavu upućena 2010.godine.

Foto: N.B.

 

Međutim, kako je tada teren bio potpuno miniran i zasejan kasetnim bombama pretraga je bila nemoguća. Tek nekoliko godina kasnije, nakon deminiranja Zoranovo telo je izvučeno, ali je identifikacija DNK analizom tekla sporo, izjavio je Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica, dodajući da Srbija traži još šestoro poginulih.

- Raspolažemo pouzdanim informacijama o njihovoj lokaciji, ali čekamo lepše vreme da se krene u potragu, dodao je Odalović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set