• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

25.03.2021

15:14

STOP ZA GOMILU SMEĆA! Lim dobija vodenu barijeru za otpad, Potpećko jezero biće zaštićeno!

Vesti

STOP ZA GOMILU SMEĆA! Lim dobija vodenu barijeru za otpad, Potpećko jezero biće zaštićeno!

Podeli vest

Opština Priboj dobila je 36 miliona dinara za realizaciju projekta "Izgradnja plutajuće rečne pregrade za prikupljanje ambalažnog otpada i ostalih vrsta otpada u Potpećkom jezeru" od resornog Ministarstva zaštite životne sredine

- Ukupna vrednost projekta je 45 miliona dinara, od kojih je učešće Opštine Priboj 9 miliona dinara, odnosno 20 procenata. Sredstva su dobijena po javnom konkursu, koji je raspisalo ministarstvo, za sufinansiranje realizacije projekata zaštite i očuvanja voda, kao prirodnih resursa na reci Lim, u 2021. godini.

Podržani su projekti za očuvanje kvaliteta voda kao prirodnih resursa, otklanjanje posledica od zagađenja i primene kreativnih mera, i susednih opština, i to Prijepolja sa 15 miliona i Nove Varoši sa 19 miliona dinara – rekao je Marko Janjušević, energetski menadžer u Opštini Priboj.

Foto: Z.G.

 

On je rekao da na ovaj način, sa ukupnim iznosom od 70 miliona dinara, Ministarstvo zaštite životne sredine pomaže lokalne samouprave u rešavanju gorućeg problema sa nakupljanjem otpada sa divljih deponija u okolini reke Lim, te se isti stavlja pod kontrolu.

- Na taj način se štite ekosistem reke, flora i fauna, sprečava se proces oslobađanja štetnih gasova u vazduh, a reka Lim i okolina biće ekološki čistije. Osim ekološkog efekta, stavljanje plutajućeg otpada pod kontrolu, imaće efekat i na lokalni turizam, koji se oslanja na istorijski značaj objekata u neposrednoj blizini, ali i ekonomski efekat.

Foto: Z.G.

 

Projektom je planirano da pored sprečavanja daljeg toka otpada, sav prikupljeni otpad se reciklira – kaže Janjušević.

Takođe, Opština Priboj je od istog ministarstva dobila 6,6 miliona dinara za pošumljavanje i zamenu individualnih ložišta na čvrsto gorivo kotlovima na drveni pelet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maks

pre 3 godine

Napraviti Barijeru na granici pada smece ostane tamo odakle dolazi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set