• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti / Informer

06.06.2021

09:39

OD BEOGRADA DO NOVOG SADA ZA POLA SATA! Evo koliko će koštati karta za ovo putovanje!

Vesti

OD BEOGRADA DO NOVOG SADA ZA POLA SATA! Evo koliko će koštati karta za ovo putovanje!

Podeli vest

Putnici na relaciji Beograd - Novi Sad od februara će biti pred ozbiljnim izborom. Tada bi rekonstruisanom prugom trebalo da "zazviždi" "Štadlerova" kompozicija, koja će razdaljinu između ova dva grada preći za svega 30 minuta

Po principu "vreme je novac", karta za ovo putovanje, u jednom smeru, najverovatnij će koštati 1.000 dinara. Za putnike koji su ovom prugom putovali pre njene rekonstrukcije, to će biti skoro tri puta skuplja vožnja, ali i toliko kraća. Klijente auto-prevoznika ova relacija košta od 500 do 750 dinara, u jednom pravcu.

Ministar saobraćaja Tomislav Momirović najavio je da će švajcarska kompanija "Štadler" isporučiti Srbiji tri brza voza do kraja godine. Od februara će biti u komercijalnoj upotrebi na pruzi Beograd - Novi Sad.

- Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja - rekao je Momirović.

- Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će trajati oko 48 do 52 minuta, ali će biti jeftinija. "Štadler" će isporučiti Srbiji prvi brzi voz do kraja oktobra, a drugi i treći do kraja godine. To su najbolji vozovi tog tipa koji postoje u svetu. Srbija trenutno najviše u Evropi investira u razvoj železničke infrastrukture i ti projekti će pokrenuti železnicu i u regionu.

Foto: Pixabay

Dok se između ova dva grada još moglo vozom, pre početka modernizacije pruge, putovalo se oko 85 minuta. Cena karte u jednom pravcu, kupljene na šalteru stanice, koštala je 340 dinara. U samom vozu - 100 dinara više. Mogućnost da se iz jednog u drugi grad stigne za svega pola sata mogla bi da utiče i na auto-prevoznike. Pre pandemije, do Novog Sada se iz Beograda moglo jednim od 80 polazaka. Red vožnje je ličio na gradski prevoz. Vreme putovanja je, međutim, duže - od 70 do 90 minuta, mada jedan prevoznik vozi i za 107 minuta, ali po ceni od 300 dinara u jednom pravcu. Uobičajene karte koštaju između 500 i 750 dinara.

 

 

 

 

- Brzi vozovi u svim evropskim zemljama su neuporedivo skuplji, od tri do deset puta, u odnosu na autobus - objašnjava Mirko Vučinić, član uprave "Srbijatransporta".

- Nemačka ranije nije poznavala međumesni autobuski prevoz, ali ga Nemci sada tri puta više koriste. Dostupniji je i jeftiniji. Jedna naša studija od pre deset godina je pokazala da je u Italiji cena pređenog kilometra autobusom od 0,9 do 1,8 evra, a vozom od 20 do 25 evra zbog troškova infrastrukture. Srbija je zemlja sa malo stanovnika, tradicionalno okrenuta autobuskom prevozu. Putnici između Beograda i Novog Sada su dnevni migranti.

Foto: Instagram/mali_sinisa

Oni su se već opredelili za određeni tip prevoza i za njih je od presudnog značaja vreme i broj polazaka. Veće pomeranje bi moglo da se oseti ako ti brzi vozovi budu stajala u Inđiji i Staroj Pazovi. Sve u svemu, mislim da neće biti negativnih efekata za drumski prevoz, ali ni za železnicu.

 

ŽELEZNIČKA NOVA GODINA

ZA buduće putnike novih kompozicija, osim cene, od presudne važnosti će biti i vreme polaska "ekspresnog" voza. To ćemo, međutim, znati polovinom decembra. Tada je "železnička nova godina", vreme od kog se u celom svetu primenjuje novi, usaglašeni, red vožnje. Obično pada na noć između prve subote i nedelje u decembru. U 2021. će to biti noć između 11. i 12. decembra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 2 godine

Брзе пруге се граде у дужини најмање од 1000 километара! Београд - Нови Сад за пола сата!Лаж! Београд - Нови Београд -Земун - Пазове - Инђија ... Крени па 200 км/сат!Кочи!Стани!Крени па 200 км/сат! Кочи!Стани ... А онда у долазној станици следи питање: - Ко није повраћао? ... УПОЗОРЕЊЕ! Прво - ,,Брзе возове'' нема ко да их вози! Не умемо да одржавамо садашње пруге а камоли ,,брзе''? Из коментара можете закључити да имам знање о железничком саобраћају и шта мислите ДА ЛИ БИХ КОРИСТИО ,,БРЗЕ ВОЗОВЕ''? ... Наставак у следећем броју!

Milenko

pre 2 godine

Licemer. Ona je uvek bila protiv ove zemlje.

Nemogace

pre 2 godine

"... to će biti skoro tri puta skuplja vožnja, ali i toliko kraća...". Hello! Ne moze da bude kraca, moze da bude brza.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!
Politika

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon razgovarao je danas sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstavio joj poslednja dešavanja u južnoj srpskoj Pokrajini, kao i poziciju Srbije po tim pitanjima.

28.03.2024

15:18

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set