• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

22.06.2021

21:07

LETO POČELO PAKLENO! Tropski talas utiče na zdravlje! Sklanjajte se sa sunca!

Vesti

LETO POČELO PAKLENO! Tropski talas utiče na zdravlje! Sklanjajte se sa sunca!

Podeli vest

U Srbiju je stigao jedan od najjačih tropskih talasa u poslednjih šest godina, koji će se zadržati sve do petka, a čekaonice kod lekara su pune starih koji se žale na stezanje u grudima, glavobolju i nervozu

- Najviše treba da se pripaze hronični bolesnici, oni koji imaju kardiovaskularne probleme, a ovakvo vreme nepovoljno utiče i na psihijatrijske tegobe. Savet je da ne izlaze na sunce u najtoplijem periodu dana, odnosno da izbegavaju duge šetnje i da najviše vremena dok je ovako toplo provedu u svojim kućama - kaže doktorka opšte prakse Branka Grujić i dodaje da građani treba da izbegavaju situacije naglog, iznenadnog znojenja, kada se ne može brzo nadoknaditi izgubljena količina tečnosti.

Osim tropskih temperatura, u narednih nekoliko dana nivo opasnog UV zračenja označen je crvenom bojom, što znači da je u pitanju "vrlo visok" nivo zračenja. Prema rečima lekara, visok UV indeks znači da sunčevi zraci mogu izazvati opekotine, ali i biti kancerogeni.

Meteorolozi upozoravaju da nas narednih dana očekuje veoma toplo vreme sa dnevnom i jutarnjom temperaturom znatno iznad proseka za ovo doba godine, a vrhunac paklene vrućine čeka nas u četvrtak, kada će biti i više od 40 stepeni!

Vremenska prognoza za narednih pet dana

Dan min. temp. maks. temp.

utorak 23 37 sunčano

sreda 24 38 sunčano

četvrtak 24 40 sunčano

petak 25 38 poslepodnevni pljuskovi

subota 22 30 poslepodnevni pljuskovi

* izvor "Weather2Umbrella"
 

Prognostičar Marko Čubrilo kaže da će se ove nedelje najviša dnevna temperatura u većini mesta kretati od 36 do 39 stepeni Celzijusa, dok će živa malo da se "spusti" tek u petak.

- Biće ekstremno toplo, a vrhunac vrućina čeka nas u četvrtak. Samo će ponegde biti ređi pljuskovi i lokalne nepogode. Od danas sledi naglo otopljenje uz maksimume koji će se prvo kretati oko 35, a u četvrtak vrlo često i oko 38 stepeni Celzijusa u hladu! Postoje velike šanse da lokalno u četvrtak ili petak ponegde maksimum dostigne i više od 40 stepeni Celzijusa. U petak posle podne dolazi do jače destabilizacije i osveženja, koje za vikend donosi maksimume ispod 30 stepeni - kaže Čubrilo.

On dodaje da destabilizacija vremena uz jače grmljavinske pljuskove i uslova za vremenske nepogode sledi u petak posle podne na severu i severozapadu regiona.

- Međutim, za vikend će biti toplo, ali prijatnije, uz maksimalne temperature od 24 do 30 stepeni, a samo na istoku i jugu ponegde do 32 stepena Celzijusa. Do vikenda noći će biti vrlo tople, često "tropske", dok bi za vikend postale svežije, posebno na zapadu regiona - kaže Čubrilo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set