• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.08.2021

10:50

VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI! Evo u kojim opštinama je uvedena stroga kontrola ZBOG NENAMENSKOG TROŠENJA PIJAĆE VODE!

Vesti

VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI! Evo u kojim opštinama je uvedena stroga kontrola ZBOG NENAMENSKOG TROŠENJA PIJAĆE VODE!

Podeli vest

Grad Čačak i opštine Gornji Milanovac, Lučani, Požega i Arilje, zbog izuzetno niskog vodostaja, smanjenja proizvodnje i isporuke vode iz sistema "Rzav“, početkom avgusta proglasili su vanrednu situaciju

Povodom nepovoljne hidrološke situacije, u Arilju je održan sastanak predstavnika Moravičkog i Zlatiborskog okruga, predstavnika lokalnih samouprava povezanih na vodosistem "Rzav", direktora lokalnih javnih preduzeća koja se bave distribucijom vode, kao i nadležnih republičkih inspekcija i policije.

Na sastanku je ocenjeno da ne treba očekivati značajnije povećanje vodostaja u reci Rzav, normalizaciju proizvodnje i isporuke vode pre kraja septembra, zbog čega je nužno obezbediti kontrolu primene donetih mera od strane lokalnih štabova za vanredne situacije.

Takođe je odlučeno da se vrši stroža kontrola nenamenskog trošenja čiste pijaće vode iz lokalnih distributivnih mreža kao tehničke, najčešće za zalivanje poljoprivrednih kultura, pranje ulica i trgova, perionice vozila i slično.

Svaki neovlašćeni priključak na distributivnu mrežu i korišćenje vode smatra se krađom, pa je dat nalog nadležnim inspekcijama i državnim organima da vrše kontrolu „divljih priključaka“ i u svim slučajevima podnose krivične prijave, a oštećena javna preduzeća pokreću tužbe za naknadu materijalne štete.

Naloženo je svim distributerima vode i nadležnim organima u lokalnim samoupravama da odmah krenu u kontrolu krađe vode i prekomerne potrošnje i u sredstvima javnog informisanja i svojim internet adresama objave telefone na koje građani mogu anonimno podnositi prijave protiv pravnih i fizičkih lica koja neovlašćeno pijaću vodu koriste kao tehničku.

Komunalnalnoj inspekciji, komunalnoj miliciji i radnicima JKP pomoć će pružati i policija u svim slučalevima nelegalnih priključaka i krađe vode.

Zavod za javno zdravlje, sanitarna i vodna inspekcija će redovno vršiti kontrolu kvaliteta vode (hemijske i bakteriološke ispravnosti) i poštovanja zakonskih propisa lokalnih vlasti od strane svih učesnika u sistemu za vodosnabdevanje "Rzav“ Arilje i o tome obaveštavati nadležne i javnost.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set