• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

15.12.2021

17:53

U BORBI ZA GOLI ŽIVOT! Profesora Badjuka teška bolest inspirisala, shvatio je da POSTOJE DVA LEKARA/VIDEO/

K.R.

Vesti

U BORBI ZA GOLI ŽIVOT! Profesora Badjuka teška bolest inspirisala, shvatio je da POSTOJE DVA LEKARA/VIDEO/

Podeli vest

Mario Badjuk je profesor Srpskog jezika i književnosti u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Omiljeni nastavnik napunio je 50 godina baveći se teškim i odgovornim poslom kroz koji već četvrt veka deci prenosi i znanje i svu svoju ljubav. Ovih dana on im daje najvažniju lekciju. Onu životnu.

„Super Mario“, kako ga đaci zovu, se bori sa teškom bolešću, mulitipleks sklerozom, i već sedam godina je pobeđuje. Ta pošast ga nije sasekla, već naprotiv – dala mu je snagu, volju, izmenila život... I bila mu je inspiracija za njegov prvi roman „Čudni ljudi“, koji je gotovo razgrabljen i pre samo zvanične promocije.

- Pre sedam godina sam saznao da sam bolestan. To je bio šok, sa gomilom pitanja... Zašto ja baš da dobijem autoimunu bolest koja će da me prati do kraja života... To je ono što svakog čoveka muči. Ali, ovim putem mogu samo da motivišem ljude. Da izvuku najbolje od sebe, da se ne prepuste očaju, pesimizmu... Postoje usađene vrednosti, lepota života. Stvari koje volim, a to su umetnost, knjiga, film...

Foto: K.R.

Marko Badjuk! Radom na romanu oterao bolest

Nakon teškog iskustva, shvatio sam da postoje dva lekara... Jedan je onaj zvanični, a drugi smo mi sami. Po prirodi sam optimista, i ne predajem se. Ako se previše okupirate sa bolešću, i odete u pesimizam, nema vam spasa... Naš duh je to što nas leči, kaže Mario Badjuk.
Roman „Čudni ljudi“ je pisan pune tri godine... To je roman-esej, sastavljen od niza priča, koje mogu da se čitaju po naslovima... Govore o detinjstvu, umetnosti, o raznim fragmentima koji čine život.

-Trudio sam se da moja knjiga ne bude patetična, već u slavu života. Priča koja otvara knjigu je jako teška. Kada čovek u punoj snazi dobija saznanje da dobija neizlečivu bolest je po sebi jako teško. Javlja se i razmišljanje o smrti. Imao sam i psihijatrijsku podršku... Sada sam u stanju kada ne primam terapiju, bolest stagnira, kao da je nema.

Foto: K.R.

 

Korona me je poremetila, jer sam oboleo od nje, i dva meseca nisam radio... Zato mi je potrebna terapija, i fizikalna i lekovi koji su skupi... Oko 10.000 mesečno koštaju, pa mi je zato potrebna pomoć. Nadam se da ću da se izvučem do kraja, a da će moja knjiga pomoći drugima koji su bolesni, ali i zdravima. Da će im biti motivacija.

Foto: K.R.

 

Upisao sam doktorske studije, već sam položio dva ispita u Beogradu sa desetkama, kaže Mario Badjuk. Knjiga „ Čudni ljudi“ će biti promovisana 21. decembra u kafiću „Hemingvej“ u 18 sati, a posle toga na Ekonomskom fakultetu i centralna u Prvoj gimnaziji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set