• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/telegraf.rs

07.01.2022

11:06

VIKEND DONOSI ZAHLAĐENJE I SNEG, TEMPERATURA IDE DO -10! RHMZ objavio najnoviju prognozu!

Informer

Vesti

VIKEND DONOSI ZAHLAĐENJE I SNEG, TEMPERATURA IDE DO -10! RHMZ objavio najnoviju prognozu!

Podeli vest

Nakon natprosečno toplih dana za ovo doba godine, Srbiju tokom vikenda očekuje hladno vreme sa snegom, prema prognozama RHMZ i meteorologa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je da će u toku noći između petka i subote (7. na 8. januar) i u subotu u Srbiji biti oblačno sa snegom.

U nižim predelima će doći do formiranja, a u višim do povećanja visine snežnog pokrivača, objavljeno je jutros na sajtu RHMZ-a.

Sneg i hladno vreme za vikend u većem delu regiona predviđa i meteorolog Marko Čubrilo. Prema njegovim prognozama, količina snega je još upitna, ali trenutno i deo nizija može očekivati preko pet centimetara belog pokrivača.

Foto: rina

Nakon hladnog jutra u petak, tokom dana će biti promenjljivo oblačno i uglavnom suvo.

- Međutim, pod uticajem novog frontalnog sistema koji danas zahvata zapadnu Evropu, sutra će se nad širi prostor Jonskog i Tirenskog mora preliti nova količina vlažnog vazduha koja će usloviti pokretanje sekunadrne ciklogeneze negde između obala Tunisa i Siclije. Taj ciklon bi zatim uz jačanje verovatno do oko 12.01. uticao na vreme iznad reigona. Kako bi se preko zapadne Rusije, središnje i zapadne Evrope pružilo polje anticiklona uticaj ciklonskih sistema sa Atlantika bi na neko vreme bio blokiran, a po istočnoj periferiji tog sistema spuštao bi se hladan vazduh iz Rusije - ističe Čubrilo.

Dalje navodi da od tačnog položaja, snage i putanje tog ciklona zavisiće količina hladnog vazduha koja će se kretati ka našem delu Evrope i modeli će tek od sutra ujutro, kada započne sekundarna ciklogeneza, imati jasnu predstavu o snežnom potencijalu ovog ciklona.

- Za sada su u simulacijama akumulacije snega za istočnu i severoistočnu BiH, severnu i središnju Srbiju, delove istočne Hrvatske kao i za sever Crne Gore najstabilniji, a ujedno i snegom najbogatiji proračuni evropskih modela, pre svega UKMO i ECMWF modela koji za dobar deo nizija pomenutog dela regiona daju preko pet centimetara, a ponegde i oko 10 entimetara snega, dok bi planinski delovi pre svega Srbije i Crne Gore akumulirali i preko 15 cm novog snega - govori meteorolog.

Foto: RINA

Što se tiče temperatura, one će prema rečima meteorologa, biti prave zimske, neće još biti dnevnog mraza, barem ne ispod 600 metara nadmorske visine, ali će se u nizijama maksimumi od 8. do oko 12. januara uglavnom kretati od 0 do +2 stepena Celzijusa.

U noći između nedelje i ponedeljka bi moglo uslediti kratkotrajno razvedravanje koje bi predelima pod snegom moglo doneti mrazeve i ispod -10 stepeni Celzijusa.

- Neko manje otopljenje uz suvo vreme je vidljivo posle 13. januara dok bi oko 16. januara moglo doći do podizanja anticiklona jako daleko na sever, do Grenlanda i Islanda što bi jako lako moglo obeležiti razvoj sinoptike za drugi deo meseca. Ono što je izvesno posle ekstremno toplih nedelju dana, region se za manje od 24 sata vratio u zimu, a sve je izvesnije da osim niskih temperatura za vikend dolaze i snežne padavine - zaključuje Čubrilo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set