• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

11.02.2022

13:36

EDIT PJAF OČARALA KIKINDSKU PUBLIKU! Salve aplauza za kabaretsku predstavu Đurđe Vukašinović (FOTO)

V.N.

Vesti

EDIT PJAF OČARALA KIKINDSKU PUBLIKU! Salve aplauza za kabaretsku predstavu Đurđe Vukašinović (FOTO)

Podeli vest

U Narodnom pozorištu u Kikindi izvedena je kabaretska predstava “Edit Pjaf”, autorski rad glumice Đurđe Vukašinović iz Banjaluke. Dramatizaciju potpisuje Mario Ćulum, profesor dramaturgije na banjalučkoj Akademiji umjetnosti

Uz aplauz i vidno oduševljenje kikindske publike, glumica Đurđa Vukašinović u kabaretskoj predstavi “Edit Pjaf” bila je pravo osveženje na sceni Narodnog pozorišta, ne samo sjajnim glasom kojim je interpretirala numere slavne francuske šansonjerke, nego i izvrsnom glumom.

U sat vremena glumica je uspela da sažme čitav život Edit Pjaf koji je bio pun uspona i padova, tragičan i lep, uz večitu borbu i poruku da je jedini smisao postojanja čista ljubav koja nudi slobodu.

Foto: V.N.

 

Ne samo da slovi za jednu od najboljih francuskih pevačica, Edit Pjaf predstavlja francusku nacionalnu muzičku ikonu.Decenijama su njen lik i delo predmet inspiracije i pažnje mnogih umetnika, kako u svetu, tako i kod nas.

-Glavni pokazatelj besmrtnosti njenog lika i svevremenosti njenog dela jeste nagrada “Oskar” koja je pripala, tada mladoj glumici, Marion Kotijar 2008. godine za tumačenje lika Edit Pjaf u filmu “Život u ružičastom”. Edit Pjaf je nosilac tragičke krivice: detinjstvo provodi kao siroče u bordelu očeve majke i na ulicama Pariza. Umire joj trogodišnja kćerka.

U avionskoj nesreći gubi Marsela Serdana u trenutku kada njihova romansa doseže vrhunac. Stradalnički put njene duše u potrazi za ljubavlju je katarzičan, antički tragičan, takođe uzvišen i nestvaran, poetski tanan i suptilan, objasnila je glumica zbog čega je inspirisana likom Edit Pjaf.

Ova kabaretska predstava premijerno je izvedena u avgustu 2020. godine u Velikoj koncertnoj dvorani Banskog dvora, a posle premijere imala je uspešan festivalski život.

Foto: V.N.

 

Na 15. festivalu Dani malih stvari u Trebinju Đurđa Vukašinović je 2020. dobila nagradu za najbolju glumicu, dok je iste godine u Rumi “Edit Pjaf” proglašena za najbolju predstavu 23. “Art trema festa” kada je glumica ovenčana "Zlatnom maskom”.

Glumi, svira, peva i majstor je karatea Đurđa Vukašinović, rođena je 1986. godine u Novoj Gradišci, gimnaziju je završila u Subotici, a diplomirala je glumu u klasi profesora dr Vladimira Jevtovića u Banjaluci. Master iz glume završila je u klasi profesora Nenada Bojića predstavom „Edit Pjaf“ braneći tezu „Policentričnost glumca“.

Foto: V.N.

 

Nosilac je crnog pojasa prvi dan u karateu. Svira gitaru, ukulele, frulu, kaval, harmoniku i klavir. Bavi se pevanjem tradicionalnih pesama sa Balkana, ruskih, romskih, kao i francuskih šansona.

Igrala je na svetskim scenama: u Parizu, Izmiru, Sankt Peterburgu, Bratislavi, Solunu… Stalni je član Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci i osnivač Muzičkog Teatra Mačak (MTM).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

UZBUNA U KIKINDI! U kovid sistemu cela ambulanta, svaki drugi pozitivan!
Srbija

UZBUNA U KIKINDI! U kovid sistemu cela ambulanta, svaki drugi pozitivan!

Druga zdravstvena ambulanta Doma zdravlja u Svetosavskoj ulici u Kikindi od juče je u potpunosti u kovid sistemu. Ova odluka doneta je usled velikog broja obolelih od virusa korona i sve većih gužvi unutar ambulante, pa je logično i jedino rešenje stupilo na snagu u cilju rasterećenja zdravstvenog sistema

09.02.2022

14:14

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set